Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

26-04-2013 14:59


Ивайло Стоименов: България в близко бъдеще не би могла да бъде домакин на спортни мегасъбития

Ивайло Стоименов: България в близко бъдеще не би могла да бъде домакин на спортни мегасъбития

Зелените сме с нулева толерантност към увреждащия природата бизнес

стани фен

Зелените сме с нулева толерантност към увреждащия природата бизнес

 

Ивайло Стоименов е кандидат за депутат от ПП Зелените в 23 МИР София и е поставен начело в листата в Разград. Той е завършил Връзки с обществеността в СУ "Св. Климент Охридски". Възпитаник на Програмата за развитие на младежки лидери в Югоизточна Европа на Колежа на Европа и Европейската фондация за Балканите, както и на програмата за млади лидери на института ASPEN в Румъния. През 2007 г. участва в Общото събрание на ООН като първият в историята младежки делегат на България. Работил е като журналист в много електронни и печатни медии. В момента е на свободна практика. Автор е в SofiaLive.bg, Webcafe.bg, OffNews.bg, вестник Преса. Хобитата му са футбол, боди билдинг, рок музика, фантастична литература, колекционира шалчета на футболни отбори и бирени халби. Ивайло е добре познат на телевизионните зрители, като най-успешният състезател в историята на предаването „Минута е много”. През 1996 г. и 1998 г. е трикратен и годишен победител с теми футбол и история.

 

- Каква е оценката ви за работата на спортните федерации, кои работят добре и кои не, какво бихте направили, за да се подобри?

- На примависта най-популярните лоши примери са Българска федерация ски, където конфликтите на интереси и нерегламентираната държавна помощ са редовна практика, и Българска федерация волейбол, където бяха констатирани съществени нарушения. Същите две федерации бяха сред 13-те, които миналия месец поискаха за тях да не важи Законът за обществените поръчки! След като държавата дава, тя трябва да изисква и отчетност от своите бенефициенти и да не позволява федерациите да се превръщат в бездънни ями за потъване на пари.

Дали е успешно работеща дадена федерация трябва да се преценява не само по това дали има постижения на върха на пирамидата, ами по това колко деца тренират нейния спорт.

Ние сме за регламентиране на условията, по които се харчи държавната субсидия от федерациите - 25% от средствата да бъдат насочени към елитните й представители, а останалите 75% - към развитието на спорта сред подрастващите.

Ако дадена организация се управлява добре и постиженията, което представя, са достатъчно атрактивни, тя ще бъде привлекателна и за частните спонсори, чиито средства да изразходва както сметне за целесъобразно.

 

- А за БОК?

- За съжаление, примерът, че големите спортисти не са непременно и качествени ръководители, е красноречив и там. Ръководството на спорта трябва да е в ръцете на успешни мениджъри, доказали се в своята сфера, и на визионери, които гледат дългосрочно на нещата и разполагат с необходимия интелектуален капацитет, за да развиват, както елитния, така и най-вече масовия спорт.

 

- Какви конкретни мерки бихте предприели, за да получи България домакинство на големи спортни събития.

- Често ни обвиняват, че сме идеалисти, които се борят с вятърни мелници. Всъщност ние сме най-големите реалисти в политическото пространство, но просто истината често пъти не е удобна. Отлично си даваме сметка, че България в близко бъдеще не би могла да е страна, домакин на спортни мегасъбития. Да, еуфорията и престижът от домакинството на Европейско първенство по футбол са големи, но примерът с Португалия през 2004 е красноречив - заради провеждането на събитието държава и общини влязоха в огромни дългове, а част от специално построените стадиони стоят празни и генерират високи разходи за поддръжка.

Затова и политиката на УЕФА в последните години е за разделяне на домакинството между колкото се може повече страни - нещо, в което България може напълно реално да се включи с известни подобрения в съществуващата спортна и транспортна инфраструктура.

Що се отнася до лелеяното от поколения спортни деятели и политици у нас домакинство на Зимни Олимпийски игри, ние гледаме особено скептично на тази идея, предвид факта, че България не е високопланинска страна и разширяването на сега съществуващите ски зони във Витоша и Пирин би увредило местообитанията на редица животински и растителни видове, би влошило условията за туризъм и спорт през останалите сезони на годината и би било в разрез с националното, европейско и световно природозащитно законодателство.

 

- Как виждате развитието на спортните бази по региони и достъпа на хората от селата до тях.

- На първо време сме изправени пред един друг проблем, несвързан със спорта - обезлюдяването на селата. В тази насока възнамеряваме да работим за интегрирано териториално развитие с цел предотвратяване изоставянето на земите, запазване и увеличаване на населението в малките населени места и повишаване на жизнения стандарт, включително инфраструктура и развитие на услугите.

 

- Какво конкретно вие и ваши представители, сте направили до момента за спорта

- Както вече стана дума, създадената през 2008 ПП Зелените не е участвала в управлението на страната. В нашите листи е може би най-висок процентът на активно спортуващите и водещи здравословен начин на живот кандидати. Сред тях има запалени колоездачи, скиори и сноубордисти, планински водачи, алпинисти, плувци, ветроходци, фитнес експерт, републикански шампион по спортна стрелба и шахмат. Водач на листата ни в Смолян пък е основателят и председател на Българската асоциация по алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

 

- Защо спортните хора да изберат Вас?

Понятието "спортни хора" до голяма степен е натоварено с негативна конотация - хора, които лежат на стари лаври и/или дълги години благоденстват вследствие на позициите си на спортни деятели. Ние искаме все повече хора да стават не спортни, а спортуващи. Не просто тревожна, а трагична е статистиката, че у нас 62% от мъжете, 51% от жените и 30% от децата в училищна възраст са с наднормено тегло и затлъстяване.

 

- Обещавате ли ако влезете в новия Парламент да работите най-после да бъде приет новия закон за спорта и в него да има наистина предимства за бизнеса, който подпомага спорта?

- Както стана дума и по-горе, бизнесът трябва да получава облекчения за инвестициите си в спорта. Това обаче не може да е на всяка цена и обещанията за развитие на спорта не са причина за привилегировано отношение от страна на държавата и извинение за закононарушения.

Зелените сме с нулева толерантност към увреждащия природата бизнес. Класически пример за това е "инвеститор" като концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, който надхвърли с 60% отдадената му на концесия площ за сметка на територията на обекта на световното природно наследство Национален парк "Пирин" и трябва да понесе отговорност с цялата тежест на закона. Зелените сме против монополите в бизнеса, какъвто съществува в момента в ски спорта, където едни и същи хора владеят с различни фирми зимните курорти. Зелените сме заложили в програмата си точка за недопускане на фирми, регистрирани в офшорни зони, каквито са "Юлен" и "Витоша ски" до участие в обществени поръчки и всякакви други проекти, свързани с използването на обществено имущество, публични средства или природни ресурси.

 

Още от интервюто с представителя на ПП Зелените може да прочетете ТУК


и ТУК


както и ТУК


-----

* Станете фен на BGfootball.com във Фейсбук ТУК и не изпускайте нито една новина от света на родния футбол

-----

Следвайте ни в: Twitter | Google + | Пазарувайте в SportForMe.com


Тагове: Ивайло Стоименов, политика, избори 2013, Зелените

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

14 години под знака на провала

14 години под знака на провала

Борислав Михайлов се превърна от добър вратар в синоним на неуспешен мениджър

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Лигавщини ни заклеймиха пред света като расисти

Лигавщини ни заклеймиха пред света като расисти

Лицемерно е, когато феновете ти умират от алкохол и наркотици, да говориш за морал

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Тотнъм не беше толкова зле

Тотнъм не беше толкова зле

Защо се случи разгромът от Байерн в Шампионската лига

назаем

Не продължаваме напред!

Не продължаваме напред!

След унизителната загуба на националния отбор по футбол с 0:6 от Англия вече не може да бъде използвано едно от любимите клишета на играчи и треньориЛицемери, сър! Или как големият расизъм назидава малкия

Лицемери, сър! Или как големият расизъм назидава малкия

Да ви прилича на нагласена цялата работа?


Спортни новини