Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

30-03-2011 18:58


Слаб лъч в тунела

Слаб лъч в тунела

Борис Касабов, специално за BGfootball.com

стани фен

 

Два мача за 4 дни, равен срещу Швейцария и победа над полутитулярите на Кипър, набързо промениха и мнения, и настроения относно класата и състоянието на държавния ни тим, като мнозина видяха ярък лъч в тунела на безпътицита, който националите копаят усърдно години наред. Да, лъч има, но едва ли толкова силен, а и достатъчен за генерални изводи, като например, че той вещае сигурно излизане от кризата. Но, такъв е българският манталитет, или пълен нихилизъм, или небесна възхвала. А простата истина е, че въпреки някои положителни тенденции отборът ни изпитва остър недостиг на класа. Като определено интелигентен треньор Лотар Матеус добре си дава сметка за какво иде реч и затова заложи повече на мотивацията и желанието, отколкото на някакви сложни и изненадващи схеми, базирани на индивидуалните качества на изпълнителите. Между впрочем такъв подход много пъти е вършил работа, при това добра, на по-скромните отбори, но определено само в даден мач.

Опитът за обновяване със сигурност е положителен, но не трябва да бъде инцидентен или пък революционен, а да се базира на последователна политика от страна на Матеус. Нещо, в което нямаме причини да се съмняваме. Още повече, че хер Лотар направи не дотам тънък намек на някои от звездите, че със стари декори не се прави нова постановка. Въпреки желанието, от което изгаряха българите, се видя ясно, че то само не е достатъчно. Как да си с претенции за участие на европейски финали, като в 4 квалификации си вкарал 1 гол, при това на клетниците от Уелс, изявен аутсайдер в групата? А в събота насреща си българите имаха отбор от средна ръка. Дори присъствието на треньорски ерудит като Отмар Хитцфелд  съвсем не приближава швейцарците до представата за именит съперник, камо ли за фаворит. И въпреки не малкото ситуации така и не се намери някой, който да вкара един едничък гол. Гол, който щеше да е достатъчен за победа и да съхрани някакви, макар и малки шансове. И тук проблемите на Матеус изглеждат особено сериозни. Защото проблеми в защита могат да се решават конвенционално, с тичане подсигуряване и добри взаимовръзки. Напред обаче е нужно творчество, различен поглед върху играта, импровизация и естествено нюх. А тези компоненти, така важни за победата, липсват у всички сегашни изпълнителни. Вярно, има един, който умее това , но за зла беда не ще и да чуе за държавния тим. Така че проблемите за именития германец в атака поне на този етап изглеждат нерешими. Нито с борбения, но не особено ориентиран Макриев, нито с плахия Генков, да не говорим пък за „жълто-медийния герой” Божинов. И тук може би има един изход, но той е свързан с идея за натурализация, но не на килограм, както обичаме ние, а след разумна преценка за качествата на футболиста. И това е световна практика!

Колкото до контролата с Кипър, тя носи дивиденти единствено от победата за самочувствие и нищо повече. Разбира се, след като същият съперник те е разнесъл жестоко 4 пъти само преди по-малко от две  години, това си е частичен реванш, но е истина, че за истинско израстване на един отбор са необходими мачове с по-силни съперници. И тук приказките за много скъпо струващите контроли не вървят, защото става въпрос за планиране поне година напред, практика непозната у нас. Как иначе да си обясним факта, че безобразно слабата в момента Румъния ще гостува през юни на Бразилия в Сао Пауло и на Колумбия в Кали, през септември ще приеме в Букурещ Аржентина, а на 29 февруари догодина  пак там ще бъдат уругвайците. Обзалагам се, че никой във футболната ни централа не знае в момента за съществуването на тази официална дата на ФИФА, така че не се учудвайте, ако срещу  България тогава се появи някой колос от рода на Андора, Албания или в най-добрия случай Латвия.

Тъй че, да му мисли Матеус!


Тагове: Борис Касабов

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

За тази седмица те са на Стефан Ралчев, Николай Александров и Борис Касабов

назаем

В света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистикаНад 16 000 сделки и $7 млрд.

Над 16 000 сделки и $7 млрд.

ФИФА изнесе официални данни за всички трансфери през 2018 г.


Спортни новини