Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

27-04-2011 14:38


Пирин живее, не живурка

Пирин живее, не живурка
Ако зависи само от тях, ще останат в елита. Снимка: Спортни

Началниците го съсиспват, но футболистите пак го възраждат. Така е било и така ще бъде

стани фен

Началниците го съсиспват, но футболистите пак го възраждат. Така е било и така ще бъде

Пирин страда, много страда. Тръгнал е да изпада, въпреки че играе добър футбол. Дори да събере нужните точки, пак може да си иде. Парадоксално, но факт. Ако стане, виновни ще се тези, които дават парите. Или по-точно, които не ги дават. Заради тях Пирин го сполетяха две нещастия в един ден.

Вчера сутринта футболистите бойкотираха тренировката, казаха че така повече не може. Да е една тренировка, както и да е. Те си могат, и без нея ше минат. Но това е професионален футболен клуб, а не селски отбор, който се събира да рита два пъти в седмицата след работно време. За да няма скрито-покрито, играчите открито заявиха какво се случва и какво мислят да правят. Не получават пари и тъй като работят за пари, ще спрат не само да тренират, но и да играят. Първият застрашен мач е този срещу Берое в събота. След втория, ако има такъв, следва административно изваждане от първенството. Дори да се съблекат срещу Берое, мач пак може да няма. Защото на стадион „Христо Ботев” в Благоевград няма врати. Взе си ги фирмата по подръжката, в договора за наем вратите не били включени. За да си ги върне, клубът трябва да плати 10 000 лева, но няма откъде да ги намери. А футбол без врати може ли? Може, но на поляната, където и два камъка стават за греди. Но това е „А” група, а Пирин само допреди седмица бе претендент за място в Европа.

В късния следобяд вчера нова буря връхлетя отбора. Дисциплинарната комисия се вбеси, че клубът не спазва правилата и нареди: Пирин или ще плати на тези които дължи пари в следващите две седмици, или ще бъдат отнети по три точки от актива му за всеки отделен случай . Играчите са шестима, по три точки прави 18. Или точно толкова, колкото отборът е събрал за 23 кръга в „А” група.  Но пари няма. Излиза, че дори да има мач с Берое, от него смисъл може и да няма.

Капитанът Веселин Стойков каза нещо много тъжно, което мина покрай всички новини за бойкот, неизплатени заплати и премии, за футболисти, на които не им стигнали парите да се приберат за Великден при семействата си, за момчета, които вземат от вкъщи вместо да носят вкъщи. Та Стойков каза, че толкова зле не е било дори при Калъмбов. А доскоро него го наричаха „гробокопачът на Пирин”.  Значи сега е много зле.

Иначе началниците в Благоевград се бият в гърдите и говорят как Пирин няма да изпадне. Прави са – ако зависи от футболистите, няма да изпадне. Защото те футбола си го могат. Показаха го с всички мачове през пролетта, когато отстраниха Локомотив (Пд) на четвъртфинал за Купата на България, когато надиграха Славия на полуфинала и заслужаваха да стигнат и финал за втори път в последните три години. Но не всичко зависи от футболистите, някои неща са извън техните крака.

Пирин може да изпадне, може отново, както през 2005 г, да бъде захвърлен при аматьорите, но няма да се предаде. Пак ще стане. И пак ще бъде силен. Защото през годините се научи да пада и става. Защото този клуб не е изкуствен, а е жив механизъм, независимо дали управници, обшината и безнесмените в града ги е грижа. Защото Пирин не живурка, а живее. Силен е, а животът обича силните и им праща удар след удар. Клубът знае да побеждава, знае да страда, но знае и как да се изправя след поредния удар. Изстрада върволицата от некадърни шефове и унижението да бъде изхвърлен от "А". Изстрада и обединението през зимата на 2009 г, а след това и новото разцепление. И продължава да страда.

Но въпреки това и напук на всички, които дълбаят дупката, талантите в този край никнат като гъби след дъжд и никой не може да ги спре. Защо е така, един Господ знае. Но е така, и в това е богатството на Пирин. Лицензът може да бъде взет, талантът - не. Големите могат да те обезкървят, но от някоя крива поляна ще излезе нов талант. Още по-млад и още по-добър. Ако не е Борислав Хаджиев, ще е Петър Михтарски. Ако не е Михтарски, ще е Ивайло Андонов, Коце Герганчев или Георги Бачев. Продадоха Спас Делев, изникна Борис Галчев. Дадоха и него, но се появи Драги Коцев. И той си тръгна, но сега е ред на Антон Карачанаков. И той ще си иде, но друг ще дойде.

Защото това е Пирин, клубът дал на България Димитър Бербатов.


Тагове: Пирин Благоевград

Коментари

Още Новини


Първа лига - редовен сезон
последен мач
Първа лига - редовен сезон
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (втора част)

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (втора част)

Как ще се представят отборите на Ливърпул и Тотнъм

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (първа част)

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (първа част)

Какво да очакваме от двата манчестърски гранда през новата година във Висшата лига

Ваня Николова
Ваня Николова

Равносметката: Червена радост и разочарование в Разград

Равносметката: Червена радост и разочарование в Разград

Славия отпадна, но е на прав път

назаем

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Никога не трябва да се се закачаш с момче, което е гладноТе ще блестят само едно лято

Те ще блестят само едно лято

Какво ще се случи със стадионите в Русия след мондиала?


Спортни новини