Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

16-02-2015 18:27


Защо А група си струва парите?

Защо А група си струва парите?

Крайно време е да я превърнем в качестен продукт

стани фен

Официалното обявяване на създаването на новия спортен канал Diema Sport разбуни духовете през миналата седмица. Не един и двама възроптаха срещу решението да се плащат 4 лв. на месец, а някои и набързо отсякоха: "Няма и стотинка да им дам на тези!".

Истината обаче е, че стартът на този проект може да се окаже първата крачка в правилната посока към превръщането на А група в качествен продукт. Една от популярните немски поговорки гласи: "От нищо не идва нищо." И това важи в най-голяма степен за българския футбол в последните години - едни "президенти" се лъжат, че дават нещо, което в днешния футболен свят спокойно може да се характеризира като нищо и получават насреща само разочарования - за всички - тях самите, феновете, футболистите.

Двете марки във футбола са в пълен колапс, а другите са много далеч от това да се възползват и да се превърнат самите те в марки. Затова появата на Diema Sport може да се окаже решителното раздвижване на пазара около А група. Ясно е, че българинът не е свикнал да плаща -ние "теглим" филми, ние "теглим" музика, срещу 15-20 лв. на месец гледаме футбол от четирите най-големи първенства в Европа, че и някои от по-малките, Шампионска лига, Лига Европа, европейските квалификации. Лукс, на който на запад зрителите не могат да се радват - дори да искаш да гледаш всички тези първенства, няма единна платформа, която да ти позволи да ги гледаш на едно място. Например в Германия дори няма телевизионен канал, който да е купил правата за испанската Ла Лига и това е възможно само през австрийски онлайн портал, който си е осигурил и правата за Германия.

И въпреки всичкото това пиратстване на съдържание, с което сме свикнали в България къде заради икономически причи ни, къде от тарикатлък, телевизионният пазар е пренаситен, НВО даващ филми и сериали, с които можеш да се сдобиеш в торентите и без пари има стабилен брой абонати и е печеливш бизнес.

Как всъщност работи пазарът за спортни тв права? Според големината на пазара различ-ните страни плащат различни по размер такси и осигуряват срещу това правата за излъчване. По традиция най-скъпо е на големите пазари - франция, Англия, Германия, Испания, а най-скъпи са вътрешните първенства. В същата седмица, в която официално бе Д а -дено началото на Diema Sport, бе обявена и новата сделка за тв правата в Англия.

Баснословната сума от 5,1 млрд. паунда ще платят Sky и ВТ Sport, за да излъчват мачовете от Висшата лига на английския пазар. Това прави средно по 10 млн. паунда на мач. 50% от сумата се разпределя по равно между клубовете, а другите според класирането и броя излъчени мачове (защото сумата дори не включва всички мачове, тъй като тези в масовия съботен пояс от 15 часа британ ско време са забранени за излъчване), което ще гарантира дори на последния в класирането 125 млн. паунда.

Да погледнем към българския пазар. В сегашния формат на пър-венството имаме 32 кръга по 6 мача. Ако всички те се излъчват, зрителят ще може да гледа 192 срещи на сезон.

Телевизионните, радио и рекламните права се продават за 5 млн. лв. на сезон, т. е. цената на един мач е малко над 26 000 лв. Разликата е фрапираща дори ако съпоставим двата пазара и се опитаме да ги изравним.

Казваме, че нивото на футбола в България не заслужава дори 4-те лева инвестиция, срещу която ще получиш обаче HD качество не само от българския футбол, а и от най-интересните мачове от Англия и европейските квалификации. Дори и българският футбол да не струва нищо, то за другите два продукта таксата е изключително ниска дори съпоставимо с другите пазари.

И стигаме до думата "продукт", която функционерите в България обичат да ползват често по адрес на А група. До момента А група не беше продукт -дори в Румъния и Турция местните първенства се представят с обширни обзори, телевизионни студиа, гости, които са величия не само за държавата, а и в международен план.

Мачовете са само една малка част от шоуто. И всяка секунда, в която българският футбол и българските клубове са на екран, носят косвени позитиви за тях - помагат за техния имидж, помагат за намирането на спонсори, помагат за марковото обвързване на фоновете с клуба.

Все неща, за които малцина от функционерите в родината ни мислят. За жалост и малцина от феновете. Защото с изречението "За какво да им плащам на тия и стотинка не заслужават?" няма да позволи на клубовете никога да станат работещ бизнес и ще продължи да ги върти в омагьосания кръг.

Проста сметка показва, че ако 100 000 домакинства платят по 4 лв. за 10 месеца в годината, за да гледат Diema Sport, приходите ще са 4 млн. От тях със сигурност една част ще остава в доставчиците на телевизия, но дори и 2,5 млн. да влизат в Diema, това би избило наполовина инвестицията към този момент в български футбол. А почнат ли и плащащите потребители да се увеличават, приходите на MTG ще се покачат (редно е да отбележим, че продукцията също им носи и доста големи разходи, така че крайната инвестиция надхвърля 5 млн. лв., колкото е таксата само за правата), а това би означавало, че клубовете могат да получават повече пари.

Ако не беше едно съобщение отпреди няколко седмици, в което стана ясно, че посредникът "футбол Про Медна" ще закупи правата за следващите 5 години за общо 30 млн. лв. Това означава, че автоматично се поставя горна граница на приходите за клубовете, дори и пазарът да се развие в положителна насока.

И някъде в същото време се появи и съобщение, че от Левски ще търсят партньорство с ЦСКА за обща позиция по въпроса. Силно се съмнявам обаче двата клуба да зададат един много прост въпрос и той е: "Защо и кому е нужно между MTG и БфС да има посредник трета фирма?" Най-вероятната дискусия на двата клуба ще е свързана с това как се разпределят парите. А начинът на разпределение е сходен с този в Англия, което е и най-честно. Защото моделът от Испания, в който Барселона и Реал Мадрид получават най-много от пая, понижава конкуренцията и съответно ще смъкне нивото и на двата „гранда" и решавайки краткосрочния си ликвиден проблем, те ще трябва да се борят с дългосрочния ефект, който би оказал промяната на модела за разпределение на средствата.

Въобще въпросите са доста, а за нас -феновете - най-интересното предстои, но А група трябва да използва възможността и ако успее, може да започва да става нормален бизнес - стъпка по стъпка, а не просто изливане на едни пари в бездънна каца за кефа на малцина оли-гарси.

Владислав Лазаров/Меридиан мач


Тагове: А група, тв-права

Коментари

Още Новини


Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Предложенията за тази седмица са на Николай Александров, Борис Касабов и Георги Драгоев

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

BGfootball.com
BGfootball.com

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Босът на Славия обвини червените, че организирали вота за Футболист на годината, обиди журналисти и доказани футболни капацитети

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


18-01-2019
Рождениците днес
Спортни новини