Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

31-03-2015 16:34


Решенията на Изпълкома за детско-юношеският футбол – необмислени и прибързани

Решенията на Изпълкома за детско-юношеският футбол – необмислени и прибързани

БФС отново не направи най-доброто за младите

стани фен

Някъде между обяда и мача на националния отбор с Италия Изпълкомът на БФС се събра на свое редовно заседание, в което взе решения, които са меко казанно странни, прибързани и необмислени. Най-вече в частта касаеща детско-юношеския футбол.

Порочна е практиката всички да говорят как сме се докарали футболно до сегашното плачевно положение в А група, националните отбори и евротурнирите, а отборът, който жъне успехи навън (Лудогорец) да има обикновено по-малко от трима българи в състава. Порочна е защото после веднага се стига до заключенията, че не се работи с основата – че базите са съсипани, а с детско-юношеските отбори само се отбива номера. Истината обаче е друга – в България все повече школи започват да се модернизират и подобряват – Литекс, Левски, Славия, ДИТ, Лудогорец и Берое са парадните примерни – там с юношите работят млади и амбициозни специалисти, базите са на ниво и проблемите са сведени до минимум.

На фона на цялото говорене за школите и обвиняването футболния съюз не показва никаква оследователност.

В последните 10 години се направиха най-малко 10 реформи във футболната пирамида на детско-юношеския футбол. Има фрапантни случаи като този в Младежката група сега, който промени приета и одобрена преди началото на сезона наредба за провеждане на първенството, за да направи така че втория етап на първенството вместо да следва А група както бе по план, да бъде вкаран определен отбор в първата шестица, нищо че "големите" ритат във втората половина. Решение оставило горчивина и потвърдило убеждението, че наредбите се правят за определни клубове.

Или пък случая, в който сегашният водач в Елитната група до 17 години бе вкаран от горе – без квалификации за сметка на други отбори, които трябваше да извоюват мястото си на баражи.

Но абстрахирайки се от тези два случая е необяснима постоянната промяна на регламента – една година има дублираща група, премахва се, правят се две елитни юношески групи до 19 и до 17 години, две години по-късно отново се прави дублираща група, този път младежка, и се закрива Елитната до 19, практически обричайки цял един набор на забвение, който сега трябваше да е старша възраст, за да се върне година по-късно пак Елитната до 19, но този път в друга горма.

Решенията от тази събота отново са меко казано странни и необмислени в голямата си част. Така например не стана ясно защо Младежката група трябва да бъде закрита изцяло и да се направи по желание за клубовете. Логичното обяснение е финансовата ситуация на отборите в момента. Само че вкарването на дублиращ отбор в Б група предразполага многократно увеличение на разходите – поддръжка на по-сериозен щаб с необходимите треньорски лицензи, медицински персонал, физиотерапевти, футболисти на договор, които да получават редовно заплати, и не на последно място – пътувания из цяла България (19 гостувания ако групата стане с 20 отбора), нощувки в хотели преди мачовете и т.н. Това решение ще вдигне разходите и на досегашните участници в “Б” група най-малкото увеличавайки мачовете и пътуванията. Таксата за лицензиране на този втори отбор, която клубовете от А група трябва да плащат пък е тотално необяснима в момент, в който масата отбори не могат да свържат двата края, за да получат лиценз за елита.

Можем спокойно да прогнозираме, че не повече от 3-4 отбора от А група ще предприемат стъпката да издържат дублиращи отбори във второто ниво на футбола ни. А ако са повече трябва сериозно да се замислим дали идеята на тези отбори няма да се изроди с определен тото елемент – така например схемата – аз ти давам 3 точки, за да влезеш в А група, а ти догодина ще ми върнеш 6 там, става напълно реална. Да не говорим за залозите, които могат да се получават с отбори, които нито могат да изпаднат, нито да се качат едно ниво по-нагоре.

Уж с обяснението за пестене на разходи беше решено Елитната група до 19 години да бъде разделена на две групи по географски принцип. В същото време обаче групата до 17 години остава единна. Необмислено решение, защото много повече разходи клубовете щяха да спестят ако двете групи следваха една и съща програма. Над 90% от участниците в тях ще са еднакви, а там където са различни може да се направи комбиниране по териториален принцип. Така отборите до 19 и до 17 години на един и същ клуб щяха да пътуват заедно за повечето мачове и да спестят разходите практически почти наполовина, дори спрямо сегашното полжение.

Идеята на Елитните групи е в тях да играят водещите школи в страната, мачовете да са равностойни и по този начин играчите да израстват. У нас най-много 10 школи трябва да играят в Елитни групи. И резултатите през последните години говорят точно това. През този сезон разликата между 10-я и 11-я в Елитната до 17 години е 17 точки, а водачът в класирането има 60 точки повече от последния в таблицата.

При варианта с две Елитни до 19 години ще има 5-6 добри отбора във всяка група. Другите ще са на нивото на тези в зоналните групи в момента.

Същият е проблема с нововъведените 4 Елитни групи до 15 години. Те все пак са крачка напред спрямо сегашното състояние, но на този етап България няма достатъчно школи за 4 Елитни групи. И все пак можем да отбележи, че поради финансови причини това решение и подобрение и може след няколко години да бъде ревизирано към окрупняване на групите.

Написаното дотук е доказателство, че решенията за подобни драстични промени в детско-юношеския футбол трябва да се обмислят по-внимателно и в по-широк кръг, както и с конкретен анализ на резултатите, а не набързо на заседание на Изпълкома. Едва преди 1-2 седмици клубовете и то само тези от “А” група бяха попитани за мнение за дублиращи отбори в “Б” група. За другите решения дори не бяха взети предвид мненията им и не бяха направени предварително различни варианти, за да се избере най-удачният.

За едно решение обаче Изпълкомът на БФС заслужава само адмирации и това е задължението в А група
в стартовите състави да фигурира един българин до 21 години.

Това е един крайно необходим ход за футбола ни, който ще даде веднага резултат. Нагледен пример е Ботев Пловдив, който в една изключително трудна за клуба финансово година заложи на млади български момчета, намери подходящ за тях треньор и заслужено се озова в първата шестица, където вече изненада Лудгорец в Разград, а вероятно тепърва ще опари и други отбори.


Тагове: БФС, Изпълком, решения, Детско-юношески футбол

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Какво направиха през годината отборите на Челси и Тотнъм Хотспър

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

назаем

Най-сладката титла

Най-сладката титла

Баварците още дълго време ще са извън всякаква конкуренцияСпечели по-стройният, идеен и настойчив тим

Спечели по-стройният, идеен и настойчив тим

ЦСКА има и по-добрите изпълнители, смята Георги Василев


25-05-2019
Рождениците днес
Спортни новини