Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

18-11-2015 11:06


Миг от вечността

Миг от вечността

Имаме нужда от това да си припомняме големите успехи


Дори да не се интересувате от футбол и да не сте ходили в Париж със сигурност по един или друг начин знаете датата 17 ноември 1993 година и сте гледали радостта на българските футболисти след победата над Франция, която ни класира на световното първенство в САЩ, където станахме четвърти в света по футбол.

На същия този стадион само преди дни се разигра друга трагедия за френския народ, която със сигурност надминава тази от 1993. Тя със сигурност помрачи радостта от този хубав български спомен, а на самия ден Франция игра приятелска среща с Англия на Уембли, която загуби с 0:2, но спечели подкрепа и солидарност в сърцето на английската столица, където всички бяха заедно и пяха Марсилезата.

Но да се върнем на мача между Франция и България преди 22 години. Въпреки, че не е кръгла годишнина, медиите използваха случая да припомнят подвига на българите и двата гола на седмицата Емил Костадинов. В това според мен няма нищо лошо, защото ние българите имаме нужда от такива поводи, които да честваме и да се чувстваме горди. Така както празнуваме своите рождени дни и годишнини от сватба и други събития, които бележат живота ни, ние имам вопиюща нужда да празнуваме и безспорни български дати, които ни водят към национални успехи.

Като се замисля, съществува спор, дали 3 март трябва да бъде и да остане национален празник, което означава, че не всеки го чувства като такъв и го празнува. Алтернативата 24 май също има своята подкрепа, но не всеки е убеден, че именно тази дата трябва да замени Трети март. Дълги години празнувахме 9 септември, а сега той е отречен и забравен и изместен от 10 ноември, който пък от своя страна с натрупването на годините на прехода също даде своя дан в забравата. Може би ако знаехме точната дата, когато през 681 година Аспарух е основал България, нещо, което също се оспорва и от учени и медии, щяхме да имаме точна дата, която да отбележим и да бъдем единни като нация и народ.

За малка държава като нашата повод за национална гордост  е именно, когато успеем по един или друг начин чрез спорта да победим Големите и да се възползваме от тяхното подценяване. Всеки футболен човек знае какво е чувството да изгубиш мач в продължението на срещата, когато вече се виждаш победител или класирал се в турнир или на голям форум като световно първенство. Най-сладко за неочакваните победители е точно този миг, в който вече няма време за нищо освен за една радост, една заслужена радост, един миг от вечността, който ще си заслужава да помним докато сме живи, както е жив и коментарът на Мичмана, че Господ поне за миг беше българин.


Тагове: Емил Костадинов, Парк де Пренс, Франция, България, национален отбор

Коментари

Още Новини


Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Предложенията за тази седмица са на Николай Александров, Борис Касабов и Георги Драгоев

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

BGfootball.com
BGfootball.com

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Босът на Славия обвини червените, че организирали вота за Футболист на годината, обиди журналисти и доказани футболни капацитети

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


21-01-2019
Рождениците днес
Спортни новини