Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

26-06-2016 17:38


А сега помислете и за малките клубове

А сега помислете и за малките клубове

Бавно, но поне нещо се случва. Нещо е доведено докрай...

стани фен

Чак за рестарт е рано и пресилено да се говори, но нещо положително се случва в българския спортен живот. Държавата даде пари за футбол. Спряхме се подробно на това събитие, тъй като е наистина уникално за годините след режима на Тодор Живков.

Програмата е интересна - дават се пари на 12 клуба (всъщност 13), които да направят лагери в хубави бази, да изиграят по три контроли там, да им се подсигури екипировка, семинари, прегледи и изследвания… Не за един, а за три набора на клуб.

Държавата плаща сметката. Точно една година време е минало, откакто се е зародила такава идея - да се подпомогне детско-юношеският футбол. Спортният министър Красен Кралев каза, че разговорите с БФС почнали след европейското до 17 г. на българска земя. Може би на някои хора им е светнало, че трябва да почне нещо да се прави, предвид видяното на първенството - като ниво от страна на нашия тим и на почти всички останали.

От една страна буди усмивки тоя период - 1 година умуване за едни лагери. От друга страна не можем да не отбележим, че поне има последователност на намеренията и действията. Бавно, но поне нещо се случва. Нещо е доведено докрай.

Възползвам се от думи на Йордан Лечков на пресконференцията, на която проектът  беше обявен официално. Той призова журналистите към конструктивна критика. Да информират за проблемите в детско-юношеския футбол. И не само. Да търсят и посочват талантливи деца, на които да се помага и обръща внимание.

Този път Лече беше право в целта: нещата никак не са розови, младите хора в България не искат за спортуват. Няма ги по терените и залите. Какво трябва да се случи, за да се появят отново там? А догодина, дай Боже, да има повече пари за подрастващите.

Конкретна критика към програмата. Нищо лично срещу Поморие, но как така е било преценено, че старшата възраст на този тим отива на лагер? Колко юношески национали има в последните пет години от Поморие? Нали това е критерият за определяне на клубовете. В същото време Черноморец има отбор в Елитната до 19 г., но няма да ходи на подготовка. Не в U17, примерно, където пък ще ходи, заедно с U15.

Някой ден може и да разберем откъде идва това недоразумение.

По-важното сега е какво следва. Отново ще цитирам Лечков: поставено е едно начало, трябва да се надгражда.

Някои наши читатели реагираха гневно, че за едни има, а за други няма. Че се дават пари на клубове, които би трябвало с лекота да си позволят лагери, изследвания и т.н. и т.н. за отборите си в Елитните юношески групи.

А за другите? Точно това е голямото предизвикателство не само за българския футбол, а и за бъдещето на тази държава. Не е до един лагер или турнир.

Красен Кралев намеси и Министерството на образованието в процесите за връщането на подрастващите спорта. С право.

Много повече, господа. Това трябва да е кауза на държавата. Как да има футбол някъде, където хората масово се изнасят за Западна Европа и Америка? Как да има футбол, когато има немотия, тежка демографска криза, липса на поминък и икономика? Не цели семейства, а села и квартали напуснаха България и продъжават да я напускат.

Нещо трябва да върне тази хора и да задържи останалите. Спортът е един от факторите, но не е достатъчен.

Точно сега върви републиканско за деца. Едно от събитията беше участието на Етър (Велико Търново). За лошо - покрай злополучния мач в село Самоводене. Един от "ъглите", които подминахме (просто така, може би защото е ежедневие, нещо обичайно напоследък, състояние) е, че школата на Етър няма къде да тренира.

В Търново няма нито един терен. Не е беда да рита в Самоводене (стига теренът да е обезопасен за мач от републиканско), но просто не е сериозно децата на Етър да няма къде да играят в родния си град. Да нямат елементарни условия.

Поначало "малък клуб" е тъжно определение за Етър. Лечков и Емил Костадинов го знаят най-добре. Знаят с кои "боляри" станаха четвърти в света. А сега? Велико Търново се обезлюдява и застарява, а спортът там е все по-микроскопичен.

Лече е най-наясно какво е положението в Сливен. Ние си спомняме с носталгия за други футболни градове като Благоевград, Враца (там сега едни хора с желание и визия опитват да променят нещата), Бургас, Шумен, Плевен, Русе и т.н. и т.н. И за тяхната продукция за родния спорт.

Помогнете и на тях, но с някаква програма, която да е насочена към всичко и всички. Програма за това хората да си стоят в България, да работят и да отглеждат деца, а тези деца да спортуват. Да има какво да ги привлече по терени, зали и писти.

Данчо, това даже не е градивна критика. Това е нещо, което всички знаем, че трябва да се случи. Това е идея, мечта…


Тагове: БФС, Министерство на спорта

Коментари

Още Новини


Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Предложенията за тази седмица са на Николай Александров, Борис Касабов и Георги Драгоев

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

BGfootball.com
BGfootball.com

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Босът на Славия обвини червените, че организирали вота за Футболист на годината, обиди журналисти и доказани футболни капацитети

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


21-01-2019
Рождениците днес
Спортни новини