Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

20-12-2016 13:25


Етър – умаленият модел на футболната (и не само!) действителност

Етър – умаленият модел на футболната (и не само!) действителност

В България не е добре да надскочиш посредствеността


Преди години изтъкнат наш публицист цитира друг забележителен ум във връзка с това какво представлява всъщност една от държавите, давана от мнозина за пример. Определението гласеше: "Тази страна е като добре оформерно, примамливо крем-парфе. Всичко обаче се променя в момента, в който забодеш в него лъжичката и оттам изскочи червея..."

Преди четвърт век великотърновският Етър стана един от малкото клубове, разчупили хегемонията на родните грандове, спечелвайки единствената си шампионска титла, която пък бе гарнирана с участие в най-силния континентален турнир – купата на европейските шампиони. Всъщност триумфът през 1991-а бе всичко друго, но не и гръм от ясно небе. В предходното десетилетие Георги Василев изгради боеспособен тим, който записа серия от солидни представяния в А група, а през 1989-а и 1990-а се окичи и с бронзовите медали.

Надскачаш посредствеността – гонят те!
Двайсет и пет години по-късно обаче най-успешният треньор в историята на Болярите, който по-късно окъпа със слава мастодонтите по онова време ЦСКА и Левски и постигна непостижимото с непретенциозния Унион Берлин е персона нон-грата във футболните среди на старопрестолния град. Нещо повече, тази неприязън идва в края на есенния дял на втория ни футболен ешелон, в който предвожданият от Василев новак Етър се превърна във фаворит за промоция за елита. Словесната канонада по посока на някогашния асистент на Иван Вуцов в националния отбор бе особено динамична в последните седмици, а на самопожертвователните плонжове в защита на публично прикритата теза на настоящия велможа на преживелия какво ли не "Ивайло" биха завидяли и най-користните комсомолци от един отдалечаващ се период.

Червеите не са важни при толкова банкноти (б. р. – виж надслова)
В последните години (разбирай след узурпирането на местната власт от модерната напоследък политическа сила) Етър е даван за пример на финансова стабилност. Начело на тима е проспериращият местен бизнесмен и общински съветник Александър Нанков, който без съмнение осигурява завидни заплати за футболистите и техните наставници. Независимо че продукцията на терена рядко се отличаваше от предлаганата от отбори с далеч по-невзрачно финансиране. Самият Нанков нерядко натъртваше именно на многото пари, отиващи в джобовете на играчите и досущ като голяма част от властелините на родните ни клубове сменяше треньори през някой и друг месец. Само през 2016-а специалистите, водили Етър са половин дузина, сред които фигури като Ферарио Спасов, Бончо Генчев и Сашо Ангелов ... Сега на дневен ред пък е прогонването на Георги Василев.

Причината? Отговорът за всички онези, за които господин Нанков е светлия лъч, без който търновският футбол ще потъне в мрак е лесен. Капитанът на отбора от миналия сезон, превърнал се в твърда резерва в последните месеци дори заяви пред местните медии, че Етър е първи в класирането не заради Василев, а заради господин Нанков. Същите средства за масова информация бяха привикани, за да изслушат пространното мнение на шефа на детско-юношеската школа на клуба и мой футболен идол, в което наставникът на "виолетовите" не е назован с името си нито веднъж.

За сметка на това е обявен за главен виновник за липсата на играч от споменатата школа в представителния тим. Страничен наблюдател би останал с впечатлението, че диктаторът Василев е причината за всичко лошо в този клуб. За това, че е извел тима до върха на класирането в сезон, в който целта (преди няколко месеца, разбира се) според господин Нанков беше утвърждаването във Втора лига. За това, че в Старата столица беше съсипан тренировъчният терен в самия център, а депресиращата гледка и до днес предизвиква искрено недоумение сред гостите на града. За това, че за толкова години не се намериха воля и средства да се възстанови игрището до стадионa .

За това, че толкова години децата и юношите на Етър чакат да имат едно нормално игрище до спортното училище, независимо от всички необходими предпоставки. За това, че възпитателният елемент сред младите боляри очевидно куца, като за това е достатъчно само да се върнем към баталните сцени след края на мача от държавното юношеско първенство между Етър и Левски, в който дейно участие взеха както играчи, така и техни родители. Среща, която странно (или пък не) се проведе не на приветливия и широко рекламиран "Ивайло", а на ненадеждния при наличието на няколкостотин зрители терен в село Самоводене.

Но пък в мъжкия отбор футболистите получават най-високите заплати във Втора лига. Благодарение на господин Нанков! Всички детски и юношески формации се извозват за тренировки до близките села благодарение на транспортната фирма на господин Нанков! Футболът в града го има благодарение на господин Нанков! Нима не знаете на днешно време колко трудно се намират благодетели за най-популярния спорт...

Съвременен прочит на успеха
Приходите на господин Нанков, в това число и постъпленията към Етър, нарастнаха неимоверно в последните години. Такива като него, оправни и предани на силната политическа сила, виждаме в повечето общини. Нещо повече, не са малко онези, които ни предупреждават, че без тях ще настъпи колапс (справка – изявленията на премиера и колцина министри в оставка преди президентските избори).

В града край Царевец за футбола, в други градове – за баскетбола, в трети – за санирането и т.н. Твърди се, че Велико Търново е единственият град (от общо 17) в страната, унищожил тролейбусния си транспорт. За сметка на това пък екологично чистите превозни средства са замененени от автобусите и таксиметровите коли на един проспериращ бизнесмен, зареждащи гориво от бензиностанцията на ... същия проспериращ бизнесмен.

Е, ще кажат някои, не е дошло още времето да следваме примера на страни като Норвегия или Холандия. Какво от това, че иначе толкова удобният за какви ли не оправдания Европейски съюз отпуска стотици милиони евро за оптимизиране и модернизиране на електрическата транспортна инфраструктура на страните-членки.

Но така е у нас, на почит са успелите. Успелите от наш’те благодарение на наш’те. Онези, които мислят и за децата и юношите на клуба, и за играчите от мъжкия отбор, и за ветераните. Е, псувните и ритниците на тийнеджърите, окуражавани от наставниците ще ги преглътнем. Почерпката на ветераните няколко дни преди избори, в които на масите се мъдри лика на Великия премиер ще я преглътнем. Грандоманското отношение към доказани футболисти и треньори е бял кахър. Поръчковите материали са... Ама какви поръчкови материали, подскачат яростно някои.

На въпрос към местен журналист защо редом с мъдрите слова (и обвинения) на бившия капитан на Етър не е потърсил и другата гледна точка, отговорът е смайващ  – "ако някой иска да се изкаже, ще пусна и неговото мнение" Без коментар! А добавката, че "ако сме на бира ще ти кажа и други неща" съвсем засилва съмненията, че на читателите се представя нещо, което не е задължително да отразява истината...

Етър, щедрият господин Нанков и енергичните му защитници не са изключение. Сходна е ситуацията на много места в страната, където хората преживяват трудно и са готови на какви ли не унизителни еквилибристики в борбата за хляба. На мачовете, нерядко протичащи на обидно ниско ниво обаче има по 60-70 човека. Може пък на днешните успели да им харесва точно такъв модел. За придворните им не си струва да се умува много...

Вместо послеслов
- Георги Василев е постигнал предостатъчно, за да има нужда от адвокати
- Наивно е да се отрича приноса на собственика Нанков, но посланията, идващи от "Ивайло" рушат сериозно имиджа на клуба
- Нито феновете на Етър, нито малчуганите, обличащи виолетовия екип  заслужават подобно пошло представление с участието на онези, които би следвало да им служат за пример
- Случващото се в Етър е копие на ситуацията в много други клубове
- Лошото управление, липсата на морални ценности и рояка от отблъскващи интриги водят до стряскащ отлив от трибуните, а в такава среда спортната надпревара и резултатите губят смисъла си


Тагове: Етър, Втора лига, Александър Нанков, напрежение, Георги Василев

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Какво направиха през годината отборите на Челси и Тотнъм Хотспър

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

назаем

Най-сладката титла

Най-сладката титла

Баварците още дълго време ще са извън всякаква конкуренцияСпечели по-стройният, идеен и настойчив тим

Спечели по-стройният, идеен и настойчив тим

ЦСКА има и по-добрите изпълнители, смята Георги Василев


25-05-2019
Рождениците днес
Спортни новини