Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

16-02-2017 13:33


Как би изглеждал футболът без засадата?

Как би изглеждал футболът без засадата?

Отговорът е, че играта би изгубила много от блясъка си

стани фен

Преди няколко седмициа Марко ван Бастен сподели в интервю няколко идеи, които се надява да приложи на практика в най-скоро време. Сигурен съм, че повечето от вас вече са ги чули, но нека все пак ги споменем:

- Дузпите вече да не са 11-метрови наказателни удари. Вместо това футболистите застават на 25 метра от вратата и имат 8 секунди да дриблират с топката и да стрелят от където си решат
- Тактическите фалове да бъдат санкционирани с временно остраняване от игра (за 5 или 10 минути)
- Да се премахне правилото за засадата изцяло

Макар и трите да звучат екзотично, само едно от тях има потенциала да промени из основи спорта. Правилото за засадата е едно от най-фундаменталните правила във футбола.. и премахването му би елиминирало напълно повечето познати стилове на игра. Може би най-забележимо потърпевша би била пресата.. във всичките й форми.

Убеден съм, че всеки е наясно какво представлява пресата – да поставиш опонента под напрежение с цел да си върнеш топката или поне да го накараш да допусне грешка. Също толкова убеден съм обаче, че една част от нас сме израстнали гледайки английски футбол и представата, която изниква в съзнанието ни като чуем думата "преса" е как двама нападатели подтичкват към защитниците, които разиграват топката. Разбира се, това не би притеснило разиграването на който и да е топ отбор и не може да се нарече преса в истинския смисъл на думата. Истинската преса пристига в Англия едва с пристигането на Почетино. За щастие през последните година и половина последва наплив от мениджърски талант и постепенно виждаме все повече отбори да практикуват "правилния" вариант на този похват на терена.

Нека погледнем как пресира един от най-известните пресиращи отбори в историята – "тоталния футбол" на холандския национален тим при Ринус Микелс:

В днешно време – макар и революционно за ′70-те – подобно групово тичане към топката изглежда абсурдно и крайно неефективно. В последните няколко десетилетия пресата претърпя значително развитие – главно заради постоянно подобряващата се физическа форма на играчите. През последните години физическото състояние на футболистите се подобри значително и направи възможно изпълнението на тактики, които само допреди 10-15 години бяха немислими.

Въпреки разликите първоначалният и днешният вариант все пак имат нещо общо – концепцията за ограничаването на футболното игрище.

Едно от най-старите и фундаментални правила във футбола гласи, че атакуващият отбор се стреми да направи игрището по-голямо, докато защитаващият се – да го смали. Логиката зад това е сравнително проста – по-голямото игрище означава по-големи пространства между футболистите. Следователно всички пасове са по-лесни и нападателите имат повече пространство да финтират и дриблират.

Обратната логика важи за защитаващия се отбор – по-малкото игрище означава по-малко пространства между играчите. Съответно е по-лесно защитниците да си помагат и е по-трудно топката да бъде прокарана между тях.

Синият отбор се опитва да изнесе топката. Белият отбор пресира като всичките футболисти (включително защитниците) напредват агресивно. Никой футболист от синия отбор не може да се намира зад червената линия, защото би бил в засада. Така реално игрището се "смалява" до червената линия – всичко отвъд нея е извън играта и е без значение. Изведнъж теренът е ефективно двойно по-малък.

Това е възможно благодарение именно на правилото за засадата. Без засада.. цялата тази концепция се разпада на парчета. Вече няма да е възможно за отборите да "смаляват" размерите на игрището чрез позиционирането си (познато още като "високо изнесена защита"). Никой не би могъл да практикува адекватна преса, защото в такъв случай опонентите просто биха оставили 1-2ма играчи на 15 метра зад защитната линия към които да изсипват дълги топки.

ОК, сега се впускаме в интересната част – да си представим как изглежда футболът без преса и засада.

Отпадането на ВСИЧКИ форми на преса от играта би означавало, че отнемането на топката ще стане много по-трудно. При всяка атака защитаващият се отбор няма да има никаква алтернатива освен да се окопае плътно в наказателното си поле. В противен случай високи топки над защитата биха представлявали сериозна опасност, без наличието на засада.

Това разбира се ще доведе до това, че единственият начин да се спечели топката е да се чака грешка на противника – неточен/блокиран изстрел или несупешен дрибъл. В резултат динамиката на срещите ще се изгуби и играта ще стане значително по-бавна от сега.

Докато се защитават и чакат противника да сгреши, отборите биха оставяли по един или двама играчи дълбоко в противниковата половина – за да могат да се избоцат в тази посока веднага щом спечелят топката.

Разбира се, атакуващият отбор не може да остави противникови футболисти зад гърба си, защото вече няма да е защитен от правилото за засадата. Съответно ще трябва да остави назад хора, които да се грижат за нападателите. Едва ли някой би искал да рискува със ситуации, в които защитниците да се надиграват 1 на 1 с нападателите, затова е логично да се оставят поне по двама защитника за нападател. Ето как би изглеждала една стандартна схема на подобна "футболна" среща:

Синият отбор атакува. Белият отбор се е окопал дълбоко в собственото си наказателно, защото в противен случай няма как да се предпази от хора стоящи зад гърба им. Двама бели футболисти обаче остават дълбоко в половината на противника. Синият отбор е длъжен да остави поне по двама човека да ги пазят. В противен случай всеки боц към тях би бил потенциален гол.

Присъствието на цели 4 човека назад за само двама противникови нападателя означава, че атакуващият отбор ще разполага с по-малко футболисти около противниковото наказателно поле – нещо, което ще доведе до допълнително забавяне на играта и ще засегне нейната динамика и интересност.

Всички игри биха се превърнали в отегчително бавни и провлачени атаки, вероятно пълни с много центрирания. А всички контраатаки биха представлявали просто избоцване на топката напред в надеждата нападателите ти да са по-бързи от противниковите защитници.

С други думи идеалният тим би бил Уест Бромич на Тони Пюлис плюс двама бързи и технични нападатели.

Едва ли би имало кой знае какви различни вариации на тази тактика, защото отпадането на засадата би елиминирало както пресата, така и компактността. В добавка всички познати тактически постройки като 4231/433/352/343 и т.н. биха били невъзможни заради нуждата да се държат един или двама човека зад противниковата линия…. и още 3-4 в собствената да пазят противниковите такива. С други думи отпадането на само едно правило би довело до съвсем друг вид спорт.

Останалите предложения на ван Бастен (дузпите с дрибъл и гоненето за 5 минути).. макар и изключително странно звучащи не биха имали толкова колосален ефект върху футбола и са по-скоро сравними с неща като опитите за Златен и Сребърен гол преди години.


Тагове: Засада, футбол, правила

Коментари

Още Новини


Златка Замова
Златка Замова

Световното разби сметките за Златна топка

Световното разби сметките за Златна топка

Трима объркват хегемонията Роналдо – Меси

BGfootball.com
BGfootball.com

Една напред и много назад

Една напред и много назад

Във Форлимпополи, Вис Песаро и Фоджа може и да не са чували за срамни загуби, но за Левски тази срещу Вадуц е точно такава

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Истинският смисъл на футбола

Истинският смисъл на футбола

Еманюел Макрон и Колинда Грабар Китарович натриха носовете на слабите политици във футболни фланелки

назаем

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Никога не трябва да се се закачаш с момче, което е гладноТе ще блестят само едно лято

Те ще блестят само едно лято

Какво ще се случи със стадионите в Русия след мондиала?


19-07-2018
Рождениците днес
Спортни новини