Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

21-02-2017 16:18


Време разделно

Време разделно

Публиката на Левски се загуби, спря да вярва на напразни обещания, а клубът започва да губи статута си на гранд

стани фен

Отново се сетихме, че има български футбол. Първенството ни бе възобновено, а всичко сякаш изглеждаше наред: отменени мачове заради лошите условия на терена, лесни победи за Лудогорец, тук-там някоя изненада в резултата и… това е общо взето.

А, да. Левски бе надигран от Пирин в Благоевград, но за тези, които гледаха срещата, то би трябвало да не бъдат изненадани. Новата схема 3-5-2 не помогна на "сините" да скрият огромната си немощ, която изпитваха. Дори това не бе най-страшното.

Една от десетте заповеди на скрижалите за управленчеството на отбора от квартал "Подуяне" е, че едно добро решение трябва да бъде съпътствано поне с едно неадекватно, за да се неутрализира.

Изключително добро финансово решение бе взето в Левски: Хеан Деса, прочут с прякора си "Лудия", ле уволнен дисциплинарно. Така съставът от стадион "Георги Аспарухов" спести огромна сума, нищо чудно и перуанското крило да се наложи да бръкне в джоба си и да плати някоя друга неустойка, за да запомни, че своеволия в "синия" лагер не се допускат, поне на теория, разбира се.

Когато дойде миг, в който най-после си кажеш "Тези пари ще бъдат или инвестирани в привличането на някой по-качествен футболист, някой терен да бъде изграден за подрастващите, задължение да бъде погасено, да се помисли за козирка", то веднага гръмна бомбата. Стадионът, носещ името на най-голямата клубна легенда, на футболиста, който бе избран за "Играч на 20-ти век", ще трябва да носи името след това на един от телекомуникационните оператори в България.

Така се стигна до гениалната смяна на името му. Цената, поради която това ще стане факт, е нищожните за такъв тип сделка 2 милиона лева на година. Чухме оправдание, че било по западноевропейски стандарт, но не видяхме едно сравнение, което е важно: колко получават Нюкасъл и Арсенал, за да носят името на определена фирма? Проверих го, а, повярвайте ми, числото е в пъти повече. При това в лири.

До момента новият мажоритарен собственик обеща да видим един стабилизиран "син" клуб, който да играе много красив и модерен футбол, а в комбинация стабилно финансово състояние.

Може би е все още рано да се даде крайно мнение, но Левски тръгва към "Трета професионална лига". Дали няма да се достигне до "припознаване", както видяхме при големия дразнител – не е ясно, но се усеща, че има нещо гнило.

Няма стабилни финанси, резултатите липсват, а собственикът сякаш мисли повече за любимия си Челси, на който има членска карта за ВИП ложата.

Е, г-н Русев, редно е най-накрая да осъзнаете, че Левски не е фирма, предприятие или някакво сдружение. Не успешният клуб с 11 чужденци ще зарадва зажаднелите фенове на вековния отбор, а разумното управление, чиято политика да е развиването на перспективни български футболисти. Не да се взимат такива като Деса, който обиколи "Студентски град", но не знае дори три стадиона в София.

Говореше се в програмата за развитие на клуба от страна на Спас Русев, че сега е нужна публиката, която да подкрепя безрезервно, както го е правела до скоро. Дори и там личеше, че не е опитен в ръководенето на футболен отбор. Може да има невероятна харизма, да бъде успешен бизнесмен, но да няма подход при изграждането на състав.

Не може да поставиш на второ място Георги Аспарухов в името на храма на "сините" и да говориш, че искаш подкрепа. Освен да накараш публиката да се раздели на две – друг успех няма да имаш. Не бе малък броят на привържениците, които заявиха, че докато името е в този вид няма да стъпят на стадиона.

Левски е емоция, любов, страст и храброст. Нито едно от тези неща не е в момента, а заслугата не е само на собственика, но той определено допринася. Публиката се загуби, спря да вярва на напразни обещания, а клубът започва да губи статута си на гранд. След 15 години не съм напълно сигурен, че бъдещето ще бъде на отбора с такава голяма фенска маса.

Създаден с огромно желание, Левски е пример за борбеността, която е изгубена вече. Това сякаш се случи логично: все по-рядко виждаме български състезател в редиците на клуба.

И така.. лека-полека Левски се превръща в Нотингам Форест на България...


Тагове: Левски, Спас Русев, стадион

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

За тази седмица те са на Стефан Ралчев, Николай Александров и Борис Касабов

назаем

В света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистикаНад 16 000 сделки и $7 млрд.

Над 16 000 сделки и $7 млрд.

ФИФА изнесе официални данни за всички трансфери през 2018 г.


16-02-2019
Рождениците днес
Спортни новини