Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзорите на 2017 г.
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2018

14-04-2017 14:06


Боби Михайлов си направи царство по собствен вкус

Боби Михайлов си направи царство по собствен вкус

Никой не се интересува къде е президентът на БФС, а когато той се покаже, не му задават въпроси

стани фен

Боби Михайлов да си на днешно време. Във ФИФА ври и кипи, непрекъснато арестуват висши ръководители, в УЕФА ситуацията също е оперативно интересна, само в БФС изобщо не се говори за корупция, няма уреждания на мачове (само сигнали и съмнения), всичко е толкова мирно и тихо и ако не са епизодичните скандалчета, човек ще си помисли, че в новата сграда на БФС в полите на Витоша тишината вали през прозореца, както пее Васил Найденов.

В БФС също няма вълнения, само от време на време се появяват неизбежните малки конфликти, но за президента на централата те са дребнотемие, той се е качил високо в планината и оттам мързеливо и пренебрежително
маха на обикновените хора долу.

И ако не беше Гриша Ганчев преди година и нещо да ни отвори очите за стомашните проблеми на Боби Михайлов, щяхме да си помислим, че той от известно време е отпрашил за далечни острови доста по-рано от обичайното. И там да изчака обичайната си компания за релакс, като от време на време се мярка и в България да се види с близки и роднини. И като му мине носталгията, пак хваща самолета в неизвестна посока.

Интересното е, че напоследък никой не се интересува от Боби Михайлов, в повечето от медиите дори се наблюдава интересна тенденция на невидим опънат чадър незнайно откъде и от кого. В ръководената от него институция явно всичко е по мед и масло, а това, че трябва да се вземат някакви належащи решения, не е толкова важно. Или дори да е важно, изведнъж ситуацията придобива драматичен обрат в съвсем друга посока.

Една от последните обществени прояви на президента на БФС ще се запомни с интересната реплика, че реформата на футбола е успешна. Това, разбира се, може да бъде разгледано от различни аспекти, но в крайна сметка запалянковците са категорични, че този формат на първенството не им харесва особено. Е, нека уточним, че оценката не е окончателна и подлежи на корекция в седмиците до края на сезона. Ясно е, че в плейофната фаза шампионатът или ще стане по-гледаем, или ще настъпи още по-голяма срив и като посещаемост на стадионите, и като аудитория пред телевизионния екран. Сегашното ниво няма как да бъде запазено. А нововъведението бе направено уж за да стане по-интересно, тоест продуктът да бъде по-привлекателен за крайния потребител.

А истината е, че Първа професионална лига може би никога не е била решена като интрига на толкова ранен етап. Обаче за това вината не може и не трябва да бъде вменена на БФС. Боби Михайлов даде луди пари на външен партньор, като му позволи да рови в документи, в статистики, включително и във финансови справки и т.н., за да може накрая след всички анализи да проектира и програмира нещо ново и накрая като натисне клавиша Enter, на екрана да се появи най-удачната формула за провеждането на футболното първенство в България. Разбира се, всичко това бе с явно предварителните намерения на висшите държавни етажи да раздадат уайлд кард на приятелски или, да го наречем, по-точно правилни нови членове на елитната ни дивизия.

БФС не може или не трябва да може да решава съдбата на някои клубове. По-скоро е второто, защото всички са наясно, че когато Боби Михайлов е искал да удари едно рамо, го е правил и когато е трябвало да отреже нечия глава, е изпълнявал това. Стига, разбира се, да има достатъчно свобода да го стори. Шефът на БФС винаги се измъква сух от басейна с крокодилите, а други съответни и компетентни органи обясняват тънко и деликатно, че когато е трябвало, Боби е помагал с каквото е могъл. Нищо, че точно тази помощ на практика забатачи ЦСКА и Локо София с отлагането на техните "съдебни процеси" в продължение на години. А можеше главата на змията да бъде посечена много рано и сега да няма припознавания и други драматични епизоди.

Добре де, а наистина ли е възможно целият световен футбол да гърми от корупция и злоупотреби, а едно от любимите момчета на Мишел Платини да е чисто като сълза и да се радва на спокойно служебно ежедневие. И то след като французинът бе свален от поста президент на УЕФА. Е, от него Боби намаза хубави и добре платени длъжности и постове в комисии, дореди се и до финансиране на база за националните отбори.

Дали обаче е в реда на нещата по световната верига да гърмят нови и нови корумпирани чиновници, а в България това да няма никакво отражение?

Твърде вероятно е Боби Михайлов да е посъветван да направи крачка встрани и да не бие на очи, докато в европейската централа е бурно и водят разследвания срещу Платини и доверените му хора. Вероятно информацията на ухо е станала по време на откриването на новата база на националните отбори в "Бояна". Нали се сещате, че ако ставаше дума за друг човек и друга организация, щяха да бъдат задавани неудобни въпроси относно това как точно са разходвани десетината милиона евро от евроцентралата, коя е строителната фирма, изградила обекта, подизпълнители има ли, няма ли, външни доставчици, довършителни работи… Всичко ли е пито-платено, дължи ли се някому нещо. За горе-долу същите пари (над 20 милиона лева), само че недошли от УЕФА, на Герена са разчеквани от въпроси и се правят всякакви догадки и спекулации – ама коя фирма започнала, коя довършила новата трибуна, кой какво взел, какво не взел, кой чака на опашката да вземе... При БФС няма такива филми, всичко мина тихо и кротко и на хора, които претендират, че тази база е построена върху техни имоти, които са нерегламентирано отчуждени, не им се обръща внимание. Два пъти ги показаха с едни транспаранти, но никой не ги кани в телевизии, няма цифри, няма суми, няма декари, няма документи.

Боби Михайлов е чист като сълза и се наслаждава на успешната футболна реформа, без да бие на очи. Дори след страхотната победа над Холандия с 2:0 той не пожела да спре да си полафи с журналистите. А го е правил в особено състояние на духа, на градус, дори при позорни загуби. А наскоро в Разград кой мислите беше големият отсъстващ? Да пропусне Боби да се нареди до премиера, макар и служебен, да вземе и той една ножица и да застане до Кирил Домусчиев, някак си не е в реда на нещата. Или в момента някой е сърдит на някого, или политическата обстановка не е много по вкуса на Михайлов.

В неговото си царство Боби си създаде модел на царуване. Няма нито външна, нито вътрешна опозиция. Може би един от малкото постове, към който никой в тази държава няма интерес. Около министъра на спорта винаги има дебати чий човек е, ама защо точно той. При други федерации има конфликти на интереси, подават се оставки, свикват се събрания, конгреси. Сега текат пазарлъци за министерски кресла в държавата, разни лобита се надцакват и се надприказват. Само във футбола от дванайсет години насам никой не пита – ама защо точно Боби. Ами като няма кой друг?! Явно и футболната аудитория у нас не е податлива на действия за промяна.

Каквото и да се случи, ще полаем ден-два или, хайде, нека да е 2-3 месеца и накрая пак ще е каквото каже Боби Михайлов. Правете разлика обаче – не каквото пише в правилниците на БФС и каквото повеляват законите на България, важното е какво ще каже Боби. Или каквото са му казали на Боби. А когато, както е в настоящия момент, той не казва нищо, значи няма нищо за казване. А и относно първенството – Борислав Михайлов наистина няма какво да каже относно това защо Лудогорец са една класа над другите, а Монтана са една класа под другите. Това го има и на други места и е проблем на самите давещи се и на тези, които искат да плуват сами в басейна.

Желю Станков/Тема Спорт


Тагове: Борислав Михайлов, Първа лига, УЕФА

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Ювентус, Тотнъм и завръщането на ШЛ

Ювентус, Тотнъм и завръщането на ШЛ

Анализ на мача от 1/8-финалите между грандовете от Италия и Англия

BGfootball.com
BGfootball.com

В четвъртък над 8000, а днес 500

В четвъртък над 8000, а днес 500

Лудогорец все някога ще опре до феновете и това, което ще се случи, никак няма да му хареса

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

От следващия петък обаче отново се влиза изцяло в режим ′България′

назаем

Левски ни показа подобрено нищо

Левски ни показа подобрено нищо

Пролетта за сините започна така, както свърши есентаФутбол(на) пролетна промоция

Футбол(на) пролетна промоция

Фаворитите са си същита, Левски е скучен, а някъде нещата потръгват


23-02-2018
Рождениците днес