Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

17-06-2017 14:36


Триумф на справедливостта

Триумф на справедливостта

На българския футбол му трябват Левски, ЦСКА и здравословна конкуренция


Новината за спирането на ЦСКА от Европа бе посрещната с нелогичен за "идеалната цел" на медиите възторг, демонстриран от няколко популярни онлайн и печатни такива. С нервната прибързаност на разтреперания от превъзбуда вечно губещ в битката за "неговата истина", усетил за момент измамно превъзходство.

Трябва да са разочаровани днес, когато са осъзнали, доброто побеждава (почти) винаги. Може да почака, но то затова и е добро - че в крайна сметка печели. Рано или късно. И ЦСКА спечели. В една измислена на друго място война, водена на практика без противник. Защото ЦСКА нито за момент не се изкуши да влезе в ненужна полемика. Просто нивата на разум и интелект са различни, няма как.

За всички е ясно каква е целта на истерията, дезинформацията и доносите. ЦСКА е сериозна заплаха за статуквото. На практика единствената (за съжаление) заплаха в момента за разрушаване на порочния модел, в който има един хегемон и "поддържащ персонал" и на практика губят всички. От едната страна има живуркане, а от другата липса на реална, здравословна конкуренция. А ако тя дойде от традиционните грандове, ще от полза за целия роден футбол. В който няма да знаем шампиона преди да е започнало първенството. От тук ще вдигнем естествено интереса към него, без да измисляме малоумни формати. Просто е, а и лесно аргументирано.

Тъжно е, че на ЦСКА се гледа като на заплаха. Тъжно е разбира се, че допуснахме това да се случи. Доказано е многократно, че една титла на Армията или Герена или където и да е другаде, ще доведе до сериозни сътресения в сегашните реалности. Но ако искаме да се развиваме, това е наложително. А вчерашният триумф на справедливостта е стъпка в правилната посока.

И какво стана сега? ЦСКА нито е Литекс, нито е нов клуб. Че на всичко отгоре има и автентична емблема и ангажимент да погаси част от дълговете на Титан. Не звучи добре просто за "червения" клуб, звучи добре за целия наш футбол. Защото на него му трябват ЦСКА и Левски, с техните 4 000 000 фена, а също мощен Пловдив, стабилни Бургас и Варна. Също и романтиката на Русе, Велико Търново и Благоевград. Разбира се и проблясъците от други места. Те са част от пикантността на играта, но няма как да обуславят правилата й. Притеснителното е, когато се опитват да правят точно това.

Иначе УЕФА все повече се превръща в комична организация, която сама не знае собствените си правилници и закони. Всъщност не е изненадващо на фона на скорошната новина, че в комисиите й вече се спъваш в елита на родната футболна бюрокрация, повела нашия футбол към дъното, но заета с делата на европейската федерация. Звучи все едно гасиш пожар не с вода, а с бензин. Затова току що завършилото пошло представление в никакъв случай не е прецедент.

А БФС отново стана за смях. С тревожно сбърчените вежди, обяснявайки как се е борил като лъв за ЦСКА в УЕФА. На фона на случилото се, днес това звучи като лъжа на шестокласник, хванат от баща си с цигара. Най-малкото, защото се оказа че това дали ЦСКА ще играе евротурнири зависи основно от българската федерация. Е за толкова години как не се научиха?

Случайно или не, БФС обаче направи правилното с баража Левски - Верея и всички трябва да са доволни на това. Иначе хаосът щеше да стане още по-голям.

Но, вижте, въпросът не опира изобщо до това дали ЦСКА ще се пробва в Европа. Въпросът е да дадем шанс на българския футбол. Той се гърчи под еднополюсния модел, налаган грубо в последната петилетка. Временните успехи няма как да доведат до дългосрочно качество. Под качество не става дума за финия барселонски футбол на терена и изграждането на самотни стадиони, а за всичко в процеса на развитието на един клуб. Феновете например са много важна част от това, най-малкото защото всичко е заради тях.

И като казах фенове - гледайте първия домакински мач на ЦСКА в Европа и после който иска нека пак да поразсъждава на тема "припознаване".


Тагове: ЦСКА, Лига Европа

Коментари

Още Новини


Втора осмица, Група Б
последен мач
Втора осмица, Група Б
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Събраха се, но какво от това?

Събраха се, но какво от това?

МВР, ММС и БФС седнаха на кръгла маса и на практика не взеха никакви решения

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

ЦСКА загуби, но спечели ли Левски?

ЦСКА загуби, но спечели ли Левски?

Сините имат далеч по-трудна задача след успеха във Вечното дерби

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Как Роналдо и Реал писаха тройка на Юве

Как Роналдо и Реал писаха тройка на Юве

Детайлен анализ на двубоя от 1/4-финалите в Шампионската лига

назаем

Продължавайте да говорите

Продължавайте да говорите

20 години слушаме едно и също от, общо взето, едни и същи лицаОпит за убийство = на 1 мач без публика

Опит за убийство = на 1 мач без публика

Какво наказание, като това бе помилване?


Спортни новини