Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Прокобата падна!
Шампионска лига
Скъпи Неймар, ПСЖ, Футбол...

26-08-2017 12:57


Внимание, диабет!

Внимание, диабет!

Замърсяването на въздуха в градовете увеличава риска от развитие на преддиабетно състояние на диабет от тип 2

стани фен

Учени от центъра "Хелмхолц" в Мюнхен и от Немския център за изследване на рака (DZD)  показват, че излагането на замърсен въздух увеличава риска от инсулинова резистентност. Това от своя страна може да доведе до преддиабетно състояние на диабет от тип 2.

"Разбрахме, че това дали болестта ще се прояви се дължи не само на генетични фактори и на начина на живот, но и на замърсяването на въздуха в резултат на транспорта“, обяснява проф. Анет Питърс, директор на Институт по епидемиология II в центъра "Хелмхолц" в Мюнхен и ръководител на отдела по епидемиология към DZD.

Изследването е направено чрез анализ на данни от над 3000 участника от немския град Аугсбург и околностите му. Всички доброволци са интервюирани и са преминали лекарски преглед. От всеки са взети кръвни проби, които показват различни маркери за инсулинова резистентност и възпаление. Недиабетиците в тестовата група пък преминават устен тест за толерантност към глюкоза, за проверка на метаболизма им.

След това учените сравняват данните с концентрациите на частици-замърсители във въздуха. Оценките за замърсяването са направени чрез модели на базата на емпирични данни за количество фини прахови частици, измерени на 20 места, и измервания на количеството азотен диоксид на други 40 места в града и околностите му,

"Резултатите показват, че хората, които са в преддиабетно състояние т.е. имат нарушен глюкозен механизъм, са изключително чувствителни към замърсяването на въздуха“, обяснява д-р Катрин Волф, главният изследовател зад проучването. "Ето защо можем да кажем, че в дългосрочен план замърсяването на въздуха е рисков фактор за поява на диабет от тип 2". Следващата цел на учените е да изследват въздействието на свръхфините частици.

Открийте още интересни новини и истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ


Тагове: BBC Знание, замърсяване, диабет

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Бейл на кръст

Бейл на кръст

Уелсецът между Осанна и Разпни го в Мадрид 

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Как Челси и Арсенал си поделиха по точка

Как Челси и Арсенал си поделиха по точка

Детайлен анализ на лондонското дерби

Златка Замова
Златка Замова

Г-н Национален треньор, натиснете за формата

Г-н Национален треньор, натиснете за формата

Физиката е базата за бъдещи мечти

назаем

Народът въстана срещу Боби

Народът въстана срещу Боби

По време на неговото управление България не се е класирала на голям форум и вече седма поредна година виждаме наглото толериране и слугуване на един отборТайните на гениалния германец (Първа част)

Тайните на гениалния германец (Първа част)

Какво крие отвъд видимата си работа в Ливърпул Юрген Клоп


21-09-2017
Рождениците днес