Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

05-09-2017 12:31


Истината за корнерите

Истината за корнерите

Анализ на позиционирането на играчите при изпълнението на ъгловия удар

стани фен

Има нещо, което ме човърка. Представете си, че гледате мач и един от отборите вкара гол от корнер към края на първото полувреме. В такъв случай на почивката неизбежно ще чуем едно от следните 2 изречения:

"Играч Х направи грешка, затова стана и голът"
"Защитаващият се отбор използваше зонова защита, затова стана голът"

Немалко пъти сме чували и изказвания от сорта на "Не знам защо Х треньор реши да заложи на зонова защита.. ето това става после". От изказвания като тези остава грешното впечатление, че зоновата защита при корнери е много по-лоша в сравнение с използването на персонални пазачи. Ами ако това не е така, а просто някой футболист е направил голяма грешка?

Ако някога сте си задавали подобни въпроси сте дошли на правилното място. Не защото знам защо слушаме такива неща постоянно, а защото ще се потопим в света на Тони Пюлис и Сам Алърдайс – корнерите.

Хора на гредите
Преди да се гмурнем надълбоко ще отделим време на една друга дискусия – трябва ли да се използват хора на гредите или не?

Плюсовете са ясни. Не един или два мача сме гледали, в които топката лети право към един от ъглите на вратата само за да бъде изчистена от прегърналия гредата футболист. Гол няма. Публиката подивява. Очевидно е готино да имаш хора на гредите.

Но може би… не?

Фактът, че имаш човек (или дори двама) на гредите означава, че… имаш по-малко хора в самото наказателно поле. Нека хипотетично да кажем, че един отбор е избрал да се защитава с 8 човека в наказателното, докато опонентът праща 6 атакуващи футболиста. Предимството е на страната на защитаващия се отбор (8v6).

Ако защитаващият се отбор обаче прати по един човек на двете греди, ситуацията в наказателното поле изведнъж става 6ма на 6ма. А числено равенство е едно от нещата, които НЕ искаш да виждаш в собственото си наказателно поле.

Изводът, който можем да направим е, че да.. хората на гредите спират някои удари от това да се превърнат в голове. Но в същото време можеш просто да ги ползваш като част от подредбата в наказателното поле и значително да намалиш шанса въпросният удар да го има въобще.

Предотвратяването на удари > стискането на палци топката да се удари в крака на защитник след удар.

Лично за мен това е едно от най-лесните решения по темата за корнерите.

Не. Използвайте. Хора. На. Гредите. (освен в много малки изключения)

Персонална защитаПерсоналната защита означава, че всеки футболист си има точно един противник, за който отговаря и следи само за неговото движение.

Като плюс сме длъжни първо да споменем, че този вариант е най- леснен за трениране. Достатъчно е да кажеш на играчите си кой кого ще пази (“Ти – Кантона, а ти – 7ми номер!”)

За съжаление тук свършват плюсовете.

Една индивидуална грешка стига да се разпадне цялата система по много лош начин. Освен това, този вид защита се манипулира най-лесно от противника.

Много е лесно опонентите да синхронизират така движенията си, тръгвайки в различни посоки, че да изолират ситуации от сорта на 3ма на 3ма в дадени части от наказателното поле. А както вече казахме – ситуация на числено равенство е много изгодна за атакуващия тим.

Смесена защита


Смесената защита е точно това, което предполага и името – смесица от персонална и зонова. Обикновено 2ма или 3ма играча са натоварени със задачата да пазят зона (най-често на близката греда) докато останалите пазят конкретни противници.

Плюсовете са очевидни. На първо място е идея по-трудно да се манипулира от персоналната защита. На второ – зоната около близката греда е добре защитена.

Ако топката бъде пратена към близката греда, то там защитаващият се отбор ще има числено предимство. Да кажем, че 3ма противникови нападатели атакуват близката греда. Това означава, че с тях идват и тримата защитника, които ги пазят. Към тях добавяме и тримата, които пазят зона и си стоят там и без това и изведнъж ситуацията е шестима на трима в полза на защитаващия се отбор. Gucci.

Минусът е също толкова очевиден. Ако топката прехвърли цялата зонова защита при близката греда (и вратарят не я хване) центрирането стига до далечната греда.. където вече  е възможно да се види ситуация на числено равенство от сорта на 3ма на 3ма.

Така стигаме и до третия вариант..

Зонова защита
Зоновата защита означава, че всеки от играчите отговаря за определен участък от наказателното поле вместо за конкретен опонент.

Тъй като няма някакво правило всеки треньор е свободен да избере каквото си поиска разпределение. Примерът, който ще използваме тук е един от начините, които Гуардиола използва често по време на престоя си в Байерн Мюнхен с голяма успеваемост.Базовата подредба е 532. Петима от играчите се позиционират в права линия по дължината на вратарското поле.

Тримата пред тях имат за цел да забавят прииждащите опоненти и да затруднят движението им. Много е важно да отбележим колко ключова е тази роля за цялото изпълнение. Попринцип един от проблемите на зоновата защита е, че футболистите които пазят зона.. стоят на едно място докато прииждащите нападатели вече имат засилка. В такива ситуации е много трудно за защитника да спечели дуела. Ролята на тези трима футболисти е именно това – да застанат между спринтиращите нападатели и стената от 5ма защитници и да попречат на опонента да направи "чист" спринт.

Двамата на върха на формацията обикновено се позиционират около границите на наказателното поле, като тяхната роля е да оберат всякакви изчистени топки и да попречат на добавки от далече. Двама човека обикновено стигат да покрият всякакви изчистени топки, а го има и добавеният бонус, че ако топката попадне в тях могат да организират бърза контраатака.

Какви са минусите?
Веднага трябва да споменем, че изцяло зонова защита е най-трудният вариант за трениране. Друг потенциален проблем са късите корнери.

Ако някой от противниковите футболисти се доближи до изпълнителя… защитаващият се тим е длъжен да прати още един човек в близост до флагчето, за да не позволи бързи комбинации или пък опасно навлизане с дрибъл. Това може да развали дефанзивната подредба и да настане хаос в наказателното поле. Подобни ситуации изискват още тренировки и решения, които допълнително вдигат трудността на адекватно изпълнение на зоновата защита.

В заключение можем да кажем, че все още няма перфектен вариант за защита при корнери. Всеки един от трите варианта си има своите минуси. И това е още преди да вземем предвид, че е задължително да се съобразиш с особеностите на противника, когато изграждаш защитата си при статични положения.

Все пак можем грубо да кажем, че добре изпълнената зонова защита има по-малко минуси от смесената, която на свой ред е по-добра от изцяло персоналната. За съжаление колкото по-добър е един вариант, толкова по-труден е за трениране и съответно ефективно изпълнение.

А да... хората на гредите не струват.

 

Източник: bendtnerfan.wordpress.com


Тагове: Анализ, корнери

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

Бай Ганьо футболист

Бай Ганьо футболист

Недъзите на родния футбол са неизкореними и чрез германска програма

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Анализ на двубоите на два от фаворитите за световната титла

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Хляб и зрелища.. без много хляб

Хляб и зрелища.. без много хляб

Детайлен анализ на двубоя на откриването на Мондиал 2018 между Русия и Саудитска Арабия

назаем

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Надявам се да има още много футбол в мен, искам да играя до 40, но не знам дали ще го направя, споделя Андрес ИниестаСъвременното световно

Съвременното световно

Архитектът Блатер няма да види своята сграда


Спортни новини