Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзорите на 2017 г.
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2018

05-09-2017 12:31


Истината за корнерите

Истината за корнерите

Анализ на позиционирането на играчите при изпълнението на ъгловия удар

стани фен

Има нещо, което ме човърка. Представете си, че гледате мач и един от отборите вкара гол от корнер към края на първото полувреме. В такъв случай на почивката неизбежно ще чуем едно от следните 2 изречения:

"Играч Х направи грешка, затова стана и голът"
"Защитаващият се отбор използваше зонова защита, затова стана голът"

Немалко пъти сме чували и изказвания от сорта на "Не знам защо Х треньор реши да заложи на зонова защита.. ето това става после". От изказвания като тези остава грешното впечатление, че зоновата защита при корнери е много по-лоша в сравнение с използването на персонални пазачи. Ами ако това не е така, а просто някой футболист е направил голяма грешка?

Ако някога сте си задавали подобни въпроси сте дошли на правилното място. Не защото знам защо слушаме такива неща постоянно, а защото ще се потопим в света на Тони Пюлис и Сам Алърдайс – корнерите.

Хора на гредите
Преди да се гмурнем надълбоко ще отделим време на една друга дискусия – трябва ли да се използват хора на гредите или не?

Плюсовете са ясни. Не един или два мача сме гледали, в които топката лети право към един от ъглите на вратата само за да бъде изчистена от прегърналия гредата футболист. Гол няма. Публиката подивява. Очевидно е готино да имаш хора на гредите.

Но може би… не?

Фактът, че имаш човек (или дори двама) на гредите означава, че… имаш по-малко хора в самото наказателно поле. Нека хипотетично да кажем, че един отбор е избрал да се защитава с 8 човека в наказателното, докато опонентът праща 6 атакуващи футболиста. Предимството е на страната на защитаващия се отбор (8v6).

Ако защитаващият се отбор обаче прати по един човек на двете греди, ситуацията в наказателното поле изведнъж става 6ма на 6ма. А числено равенство е едно от нещата, които НЕ искаш да виждаш в собственото си наказателно поле.

Изводът, който можем да направим е, че да.. хората на гредите спират някои удари от това да се превърнат в голове. Но в същото време можеш просто да ги ползваш като част от подредбата в наказателното поле и значително да намалиш шанса въпросният удар да го има въобще.

Предотвратяването на удари > стискането на палци топката да се удари в крака на защитник след удар.

Лично за мен това е едно от най-лесните решения по темата за корнерите.

Не. Използвайте. Хора. На. Гредите. (освен в много малки изключения)

Персонална защитаПерсоналната защита означава, че всеки футболист си има точно един противник, за който отговаря и следи само за неговото движение.

Като плюс сме длъжни първо да споменем, че този вариант е най- леснен за трениране. Достатъчно е да кажеш на играчите си кой кого ще пази (“Ти – Кантона, а ти – 7ми номер!”)

За съжаление тук свършват плюсовете.

Една индивидуална грешка стига да се разпадне цялата система по много лош начин. Освен това, този вид защита се манипулира най-лесно от противника.

Много е лесно опонентите да синхронизират така движенията си, тръгвайки в различни посоки, че да изолират ситуации от сорта на 3ма на 3ма в дадени части от наказателното поле. А както вече казахме – ситуация на числено равенство е много изгодна за атакуващия тим.

Смесена защита


Смесената защита е точно това, което предполага и името – смесица от персонална и зонова. Обикновено 2ма или 3ма играча са натоварени със задачата да пазят зона (най-често на близката греда) докато останалите пазят конкретни противници.

Плюсовете са очевидни. На първо място е идея по-трудно да се манипулира от персоналната защита. На второ – зоната около близката греда е добре защитена.

Ако топката бъде пратена към близката греда, то там защитаващият се отбор ще има числено предимство. Да кажем, че 3ма противникови нападатели атакуват близката греда. Това означава, че с тях идват и тримата защитника, които ги пазят. Към тях добавяме и тримата, които пазят зона и си стоят там и без това и изведнъж ситуацията е шестима на трима в полза на защитаващия се отбор. Gucci.

Минусът е също толкова очевиден. Ако топката прехвърли цялата зонова защита при близката греда (и вратарят не я хване) центрирането стига до далечната греда.. където вече  е възможно да се види ситуация на числено равенство от сорта на 3ма на 3ма.

Така стигаме и до третия вариант..

Зонова защита
Зоновата защита означава, че всеки от играчите отговаря за определен участък от наказателното поле вместо за конкретен опонент.

Тъй като няма някакво правило всеки треньор е свободен да избере каквото си поиска разпределение. Примерът, който ще използваме тук е един от начините, които Гуардиола използва често по време на престоя си в Байерн Мюнхен с голяма успеваемост.Базовата подредба е 532. Петима от играчите се позиционират в права линия по дължината на вратарското поле.

Тримата пред тях имат за цел да забавят прииждащите опоненти и да затруднят движението им. Много е важно да отбележим колко ключова е тази роля за цялото изпълнение. Попринцип един от проблемите на зоновата защита е, че футболистите които пазят зона.. стоят на едно място докато прииждащите нападатели вече имат засилка. В такива ситуации е много трудно за защитника да спечели дуела. Ролята на тези трима футболисти е именно това – да застанат между спринтиращите нападатели и стената от 5ма защитници и да попречат на опонента да направи "чист" спринт.

Двамата на върха на формацията обикновено се позиционират около границите на наказателното поле, като тяхната роля е да оберат всякакви изчистени топки и да попречат на добавки от далече. Двама човека обикновено стигат да покрият всякакви изчистени топки, а го има и добавеният бонус, че ако топката попадне в тях могат да организират бърза контраатака.

Какви са минусите?
Веднага трябва да споменем, че изцяло зонова защита е най-трудният вариант за трениране. Друг потенциален проблем са късите корнери.

Ако някой от противниковите футболисти се доближи до изпълнителя… защитаващият се тим е длъжен да прати още един човек в близост до флагчето, за да не позволи бързи комбинации или пък опасно навлизане с дрибъл. Това може да развали дефанзивната подредба и да настане хаос в наказателното поле. Подобни ситуации изискват още тренировки и решения, които допълнително вдигат трудността на адекватно изпълнение на зоновата защита.

В заключение можем да кажем, че все още няма перфектен вариант за защита при корнери. Всеки един от трите варианта си има своите минуси. И това е още преди да вземем предвид, че е задължително да се съобразиш с особеностите на противника, когато изграждаш защитата си при статични положения.

Все пак можем грубо да кажем, че добре изпълнената зонова защита има по-малко минуси от смесената, която на свой ред е по-добра от изцяло персоналната. За съжаление колкото по-добър е един вариант, толкова по-труден е за трениране и съответно ефективно изпълнение.

А да... хората на гредите не струват.

 

Източник: bendtnerfan.wordpress.com


Тагове: Анализ, корнери

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Ювентус, Тотнъм и завръщането на ШЛ

Ювентус, Тотнъм и завръщането на ШЛ

Анализ на мача от 1/8-финалите между грандовете от Италия и Англия

BGfootball.com
BGfootball.com

В четвъртък над 8000, а днес 500

В четвъртък над 8000, а днес 500

Лудогорец все някога ще опре до феновете и това, което ще се случи, никак няма да му хареса

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

От следващия петък обаче отново се влиза изцяло в режим ′България′

назаем

Левски ни показа подобрено нищо

Левски ни показа подобрено нищо

Пролетта за сините започна така, както свърши есентаФутбол(на) пролетна промоция

Футбол(на) пролетна промоция

Фаворитите са си същита, Левски е скучен, а някъде нещата потръгват


23-02-2018
Рождениците днес