Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

12-08-2017 13:37


Неймар в ролята на Босман

Неймар в ролята на Босман

Сделките клуб-клуб може да останат в историята

стани фен

Това лято тема номер едно за целия футболен свят бе Неймар. Всичко обаче тръгна от една формална грешка. Президентът на Барселона можеше да бъде по-предвидлив и клаузата за разваляне на договора да не е 222 млн. евро, а 333 или 444. Но, както се казва в такива случаи, всяко зло за добро.

Казусът "Неймар" освен че отключи собствената му клауза за откупуване се оказа и ключ за решаване на наболял глобален проблем. Футболът се промени много дори спрямо въвеждането на правилото Босман в средата на 90-те години на миналия век. Тогава, както добре се знае, футболистите бяха освободени от игото да бъдат наемна стока завинаги. След станалото с Неймар е време статутът на големия футболист въобще да бъде изваден от пазара за наемници и да се превърна в собствена фирма. Всеки футболист, който получава над 1 млн. евро годишно, може да стане търговско ООД. Или дори акционерно АД. И вече да не се сключват договори между клубове и физически лица, а с търговски фирми. Защото договорът между ПСЖ и Неймар на практика е между две фирми. Едната - консорциум от Катар, другата - футболист от световна класа. Помислете, подобно тълкуване би решило проблемите на Меси и Роналдо с испанския съд. Те влязоха там като физически лица, които не са платили личните данъци. Ако бяха фирми, там щяха да бъдат изпълнителните им директори.


Тези 222 млн. евро сега са морален проблем, защото хората не могат да си обяснят и приемат, че толкова може да струват уменията на едно човешко същество. А въобще не трябва се влиза в този коловоз на мислене.

Опира до това каква услуга се предлага на пазара. Неймар предлага стока за много повече от 222 млн. Меси и Роналдо по същата логика на пазарно мислене струват милиарди. И никой не трябва да се плаши от космическите цифри. Те дойдоха вследствие на глобалното развитие на този невероятен феномен – футбола. Развитието не може да бъде спряно, времето не може да се върне обратно. Има реалности, има световна мрежа, има съвременни комуникации. Това, което е било по времето на трансфера на Тревър Франсис, няма как да се върне обратно. Нещата са такива, каквито са.

Проблемът е, че правилата не са такива, каквито трябва да бъдат. Защото е много вероятно да не се извлекат правилните изводи от случилото се с Неймар, а да се разсъждава първосигнално и да стане това, което написах горе. Клаузите да станат 333 или 444 милиона евро. Това няма да реши нищо.


Смешно е да се броят парите на Неймар и колко живота ще му трябват, за да ги похарчи. За разлика от по-големи гении от него като Пеле, Марадона и Кройф той се е родил в такова време. И е нормално да се възползва. От тук нататък обаче много неща могат да се нормализират, ако гениалните футболисти получат своята свобода. Не са необходими заробващи клаузи, а просто добра циркулация на стоките и услугите. Не можеш да спреш Неймар, ако иска да играе за Реал, само защото ще ти е криво да го гледаш с бялата фланелка. Това е личен избор на свободен човек. А кой може да бъде по свободен от един, който струва 222 милиона. И има кой да ги плати.

Връщам се към правилото Босман, което преди 20 години бе прието като апокалипсис от клубовете. Сега е същото, просто промяната трябва да бъде направена. И продажбата на жива стока да остане в миналото.

Жаклин Михайлов/Тема Спорт


Тагове: Неймар, трансфер, Барселона, ПСЖ

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Messi que un club

Messi que un club

Или как Барселона отстрани Челси

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Красивата игра да върви по дяволите!

Красивата игра да върви по дяволите!

И ЦСКА, и Левски знаят - важни са резултатите

Златка Замова
Златка Замова

Когато футболът прави рязък завой

Когато футболът прави рязък завой

Зидан пак герой, Почетино за два часа – от фаворит в полуизгнанник

назаем

Супер Виктор пак е тук

Супер Виктор пак е тук

Аз съм демократ с черти на диктатор, твърди треньорът на ЦСКА МоскваМетоди и традиции за тормоз над футболните рефери

Методи и традиции за тормоз над футболните рефери

Материал от архива на сп. СПРИНТ