Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзорите на 2017 г.
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2018

30-08-2017 20:00


Русе обвини фирмата-изпълнител за кошмарния терен

Русе обвини фирмата-изпълнител за кошмарния терен

Парите на държавата похарчени за нещо, което не отговаря на елементарни изисквания


Община Русе няма никаква вина за окаяното състояние на терена на Градския стадион в града, където Дунав играе домакинските си срещи от Първа лига. Това заяви заместник-кметът по устройство на територията на Русе Димитър Наков.

Той даде пресконференция на стадиона по повод на коментари от страна на фирмата-изпълнител и информация от Министерството на спорта, изпратена вчера до медиите.

Наков заяви, че теренът е изграден от нееднородна тревна смес - имало поне седем-осем вида растения. На много места се показва и мрежата от чимовете, която е разкъсана и опасна за футболистите. По думите му това е изпълнено некачествено, има и забележки при поставянето на тревното покритие.

"Дренажната система не работи - след дъждове сме я отваряли и се оказва, че е суха. Още преди да бъде положена тревата се видя, че теренът е във вода след дъждове", обясни заместник-кметът.

Проблем има и с поливната система. По думите му тя не е изпълнена коректно, не полива равномерно всички части на терена заради променливо водно налягане, а причината е в изградения резервоар и помпата. Според Наков ежедневно поливната система трябва да се пренастройва, което е абсурдно.

Осветлението е настроено както трябва и осветява добре терена. Има обаче разрушения край всички подходи, изготвени от фирмата-изпълнител, за да се достигне до съответните места на четирите стълба. Наков обясни, че общината със собствени средства е възстановила "погрома".

По повод на информацията, че са дадени предписания как да бъде поддържан теренът, Наков заяви, че такива не са предоставяни на общината - нито от фирмата-изпълнител, нито от министерството, т.е. "никой не може да каже как точно трябва да се поддържа теренът".

Заместник-кметът заяви, че за терена и осветлението той не е подписвал приемо-предавателен протокол. "Подписал съм констативни протоколи за това, че съм бил на обекта и съм видял, че има положен терен и изградени метални конструкции с осветителни тела, но никъде не се посочва с какво качество, тъй като не съм компетентен по този въпрос", обясни Наков.

Той каза, че обектът е предаден на министерството в началото на май тази година, т.е. министерството, което е възложител на обществената поръчка и дава парите, трябва да осъществи контрола.

По повод на изказвания, че на терена футболистите тренират повече отколкото тревната настилка може да понесе, Наков обясни, че се тренира веднъж седмично и още веднъж преди домакински мач. Дори били отказвани тренировки преди футболна среща, за да се запази теренът, тъй като бил наводнен от дъжд.

Наков обясни, че общината наема нужната техника за поддържане на тревната настилка, за която плаща 1400 лева месечно.

Той каза още, че няколко пъти са изпращани сигнали до министерството за дефектите, като то от своя страна ги препращало до фирмата-изпълнител. Наков заяви, че иска да бъде оказан срок за отстраняване на нередностите по гаранционните условия. Той коментира, че общината има готовност за нейна сметка да отстрани нередностите, но след това ще си потърси правата по съдебен път за възстановяване на разходите.

Според заместник-кмета сегашното състояние на терена не позволява на него да се състои футболна среща. По думите му общинското предприятие "Спортни имоти" полага всички усилия, за да се възстанови тревната настилка за следващия домакински мач на Дунав.

Наков коментира, че общината е готова по всяко време да приеме комисията, назначена от министерството, която да излезе със становище, чия е вината за лошото състояние на терена.


Тагове: Дунав Русе, Русе, терен, Градски стадион, община

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

В четвъртък над 8000, а днес 500

В четвъртък над 8000, а днес 500

Лудогорец все някога ще опре до феновете и това, което ще се случи, никак няма да му хареса

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

Лудогорец отново се блъсна в Другата реалност

От следващия петък обаче отново се влиза изцяло в режим ′България′

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Как Тотнъм повали Арсенал

Как Тотнъм повали Арсенал

Детайлен анализа на дербито от поредния кръг на Висшата лига

назаем

Околосветското пътешествие на Тиам

Околосветското пътешествие на Тиам

Новият играч на Левски живее футболен живот ′под наем′Генерал без армия

Генерал без армия

Тиаго Силва носи лентата в ПСЖ, но няма авторитета да е лидер


20-02-2018
Рождениците днес