Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
100-те дни на Роси
Познавате ли правилата?
Операция Любо Пенев

01-09-2017 15:00


А националната кауза защо не учат български?

А националната кауза защо не учат български?

Хора като Анисе и Мисиджан могат поне малко да уважават страната, в която са вече дълги години

стани фен

След като Лудогорец престана да бъде национална кауза за някои хора от клуба, които се опитваха трайно да насадят това усещане посредством инструментите за медиен комфорт, в Разград вече като че ли не могат да се усетят, че все пак са български клуб. И когато съществуват и функционират на територията на България, би трябвало да си комуникират на територията на страната посредством този език. Ако не писмено, поне говоримо – задължително е!

Онзи ден Абел Анисе, известен в родния си Антананариву, Мадагаскар, и с другото си име Андрианантенайна, застана пред телевизионните камери след мача с Пирин (1:1) и си запердаши на английски. Малка подробност е, че въпросният футболист е от около 6 години в България, при това без прекъсване. Е добре де, малко от малко не уважаваш ли страната, в която си изкарваш хляба, и страната, където си срещнал половинката си в живота?

Върджил Мисиджан и той, сложил едни интелигентни очила и говори пред камерите някакви футболни мъдрости, но също на английски език. И той е в Разград от 4 години. Е, малко ли е това време за усвояване на езика? Тук упреците са колкото към футболистите, толкова и към клуба. Многото директори и ръководители на всякакво ниво, като обикалят големите клубове в Европа, не виждат ли как се процедира с играчи, неговорещи местния език.

Чудно е как Херо ще се разбира с толкова много чужденци. Какъвто е кибритлия и нервак, сигурно преводачката Стела едва ще смогва. Обаче, ако Димитров държи да има дисциплина, каквито са нескритите му претенции, трябва да задължи абсолютно всеки футболист от сега наличните до Нова година да научи български език. Неговият приятел Мъри Стоилов навремето в Левски бе намерил частни учители на мароканците Бензукан и Рабех и на тримата бразилци и ги задължаваше няколко часа седмично да учат. Така трябва да стане и в Лудогорец.
Хайде, нека всеки чужденец да не е схватлив като Седрик Бардон и Даниел Моралес, които научиха български за по-малко от 6 месеца, съответно в Левски и в Нефтохимик, но не е в реда на нещата чужденци с повече от година престой в Лудогорец да не са научили 20 думи. Или май в Разград карат българите да учат португалски език и това изобщо не е майтап.

Проблемът не е само в Разград и не касае само футболистите. Люпко Петрович и Миодраг Йешич, които изкараха години в различни български клубове, винаги говореха с преводачи. А само за сравнение - Пеп Гуардиола отиде в САЩ на учител по немски и за 45 дни научи езика до такава степен, че при представянето си като треньор на Байерн шокира всички в залата.

Между другото – в сряда в сутрешния блок на бТВ един от гостите бе чернокож, с финландски паспорт (!), който говореше на руски език (!) и обясняваше, че се наложило да го научи, за да се пребори за стипендия в учебното заведение. Е, не е ли редно и клубовете да задължават чуждестранните футболисти да учат български и ако това не стане до определен срок, заплатата им да се реже с 10 процента?

Желю Станков/Тема Спорт


Тагове: Лудогорец, Върджил Мисиджан, Анисе Абел, български език

Коментари

Още Новини


Калоян Кюркчиев
Калоян Кюркчиев

От Златан по-златен няма!

От Златан по-златен няма!

Обича парите, но повече обича футбола

Калоян Кюркчиев
Калоян Кюркчиев

Ново световно клубно първенство?

Ново световно клубно първенство?

Супер световната клубна купа би трябвало да види бял свят през 2021 г.

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Най-сладката работа - съдия зад вратата

Най-сладката работа - съдия зад вратата

Те са безименни и незабележими, но скъпоструващи израстъци на всеки мач

назаем

Хофенхайм унищожи аурата на Лудогорец

Хофенхайм унищожи аурата на Лудогорец

В Зинсхайм бра не отборът от Делиормана, а българският футболХеро усеща, че е чуждо тяло в седянката

Херо усеща, че е чуждо тяло в седянката

Характер като Ераносян го сготвиха набързо, едва ли нещо по-различно чака и Димитров