11-09-2017 15:05


От скаутинг до подписване (Първа част)

От скаутинг до подписване (Първа част)
Gulliver Photos/Getty Images

Как се случва целият процес по осъществяване на трансферите - Скай ни обяснява

стани фен

Януарският трансферен прозорец е винаги луд, вълнуващ и изнервящ, даващ начало на нови надежди и мечти за титла или оцеляане. Летният - не по-малко, макар и с малко по-други правила и условности. Последният пък ще бъде дълго помнен от феновете на футбола.

Но бизнесът с трансферите остава имагинерен за феновете и се превръща в игра на догадки, в която прозрачността е почти нулева.

И така, как се случва всичко?

От скаутирането до подписа, превеждаме ви през анатомията на трансфера, през погледа на участниците в процеса. Скай спортс ни обяснява в детайли.

Първа част - Скаутирането
Успехът на мениджъра може да се крепи на работата на неговите скаути, а процесът никак не е лек. Ако за пристигането на играч и неговия подпис са нужни дни, то всичко преди това може да отнеме месеци, дори години. "Скаутите са навън при всякакво време и по всяко време", казва Майкъл Калвин, автор на "Мъже навсякъде, историята на търсачите на футболни таланти". "Тези, които шофират по магистралата в един часа сутринта с парче пай в едната ръка и волана в другата."

Участвайки във Футболното шоу на футболистите през 2013 г., Калвин разкрива как Дейвид Мойс е изисквал 50 задълбочени доклада по топ целите на Евертън, написани от 10-12 скаута. "Мойс има както го нарича "Сервизен лист", който съдържа до 12 критерия за всяка позиция в оптимална ситуация", казва Калвин. "Той има около 5000 доклада относно около 1000 играча." За разлика от играта Футболен мениджър, където футболните умения са най-важни, скаутите отбелязват в докладите си дори поведението на играч при разгрявка или радост след гол.

Бившият бос на МК Донс, Карл Робинсън казва: "Няма добър скаут, който след само 10 изгледани мача да знае за какво става въпрос. Доверил съм се на скаутите за всичко, като накрая само слагам отметка Да или Не."

Клуб от Висшата лига има между 10 и 15 скаута, като връзката между главния скаут и треньора по време на трансферния прозорец е особено силна. С ясна и взаимна визия за това, което се търси по пътя към една обща цел.

Хиляди мили, хиляди мачове, хиляди пъти без резултат. Има ли по-лесен начин?

Повечето отбори използват статистически база данни успоредно с екип скаути: Prozone, WyScout, Scout7, DataScout, дори някои версии на играта Football Manager, но дали компютрите ще заменят напълно химикалката, хартията и скаутския пропуск?

Скаутът на Уест Бромич Албиън, Мел Джонсън, казва за предаването "Изкуството на скаутинга": "Гледането на мач на лаптоп не може да се сравни с гледане на мачове на живо,с усещането, с инстинкта, който изпитваш."

"Дори ъгълът на снимане може да повлияе на възприятието”, казва Гари Невил. “Много от хората гледат играта, но не виждат нищо. Когато правим анализи в Скай Спортс, използваме специална камера и “птичи поглед” на терена – начин, по който един мениджър трябва да вижда играта."

В следващата част - Проучването


Тагове: трансфери, Англия, скаутинг

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Стадион Варна май скоро няма да има

Стадион Варна май скоро няма да има

По строежа почти не се работи, хора се навъртат едва от няколко дни

Калоян Кюркчиев
Калоян Кюркчиев

Un amore grande

Un amore grande

Модена остава един спомен от един друг италиански футбол – този, в който честната игра се цени

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Грозната мода да обвиняваш със закъснение

Грозната мода да обвиняваш със закъснение

Сексуалното насилие е сериозен проблем, но разкрит години по-късно е просто евтин PR

назаем

100-те дни на Роси в Левски

100-те дни на Роси в Левски

Напредък след Митов има, но не е достатъченВраговете на ЦСКА станаха комични в паниката си

Враговете на ЦСКА станаха комични в паниката си

Успехът на армейците в Разград даде нов тон за атака в отсрещния лагер