Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

25-09-2017 12:27


Науката в титлата от Висшата лига (Втора част)

Науката в титлата от Висшата лига (Втора част)
снимка: EPA/БГНЕС

Цвекло за по-добър спринт


Вече стана ясно как в Лестър са поставили основите на грандиозния си успех в шампионата през 2016 г. BBC продължава да разказва технологичната, а както виждаме и гастрономична приказка на "лисиците". Не правете това вкъщи, ако не сте се консултирали със специалист.

След тежката и систематична работа във фитнеса, идва и сокът от цвекло. Учени от университета в Екзитър (University of Exeter) показват, че неговата употребата подобрява бягането на кратко разстояние и вземането на решения. Въпреки, че показаните от проучването резултати са сравнително незначителни – 3,5% подобрение на спринт след пиене на сок от цвекло, дори и толкова малка разлика би могла да е достатъчна за играчи като Варди да достигнат центрирана топка преди противников защитник.

Ранното отпадане на Лестър от купите, заедно с липсата на двубои от Европейските клубни турнири, дава допълнително предимство на екипа по Спортни науки в отбора на Лестър. Тренировките могат да бъдат планувани със седмици напред и под изключителен контрол.

Това също означава, че играчите не тренират прекалено много и следователно не се излагат на риск от контузии толкова много. Това може да звучи доста очевидно, но решението отборът на Лестър да се придържа към 48 часов процес на възстановяване след срещите, както и да имат допълнителен почивен ден в средата на седмицата, е график, който често не се спазва от други отбори.

Всичко се следи под лупа, включително плътността на терена и дали настилката не е прекалено мека или твърда, което всъщност влияе върху продължителността на тренировката. Междувременно, движенията на играчите се записват с помощта на жилетките Catapult GPS, които показват колко тича всеки играч, както и интензивност, ускорението, намаляне на скоростта и проманя в посока на движение. Ако “избухлив” играч като Варди тренира прекалено много и усърдно, и трябва да се извади от дадена тренировка, Раниери е склонен да слуша експертите около себе си.

"Някои мениджъри постигат добри резултати, без да прибягват до такъв вид действия", допълва Дарън Бърджес. "Подобни факти и база данни могат единствено да помогнат на треньора при управление на играчите, особено ако отборът пресира дълбоко в противниковата половина".

В допълнение на тази обективна информация относно представянето си, всеки ден играчите попълват на iPad въпросник, който включва въпроси относно как са се почувствали телата им след последната тренировка. Така например, ако група от играчи имат сходни оплаквания, свързани с леки болки в мускулите, отборът ще промени следващото тренировъчно занимание, за да се избегнат подобни проблеми и дискомфорт. Също така са включени въпроси, относно как всеки играч е спал предишната нощ и дали е бил обезпокояван през нощта. Тази информация се изисква, за да се провери дали е нужна промяна в това, с което се хранят или пият играчите. Целта е да се осигури възможно най-добрата почивка на всеки състезател.

"Понякога можеш да се увлечеш по обективната информация, която получаваме за всеки играч, така че не може просто да попиташ как се чувстват”, допълва Рийвс. “Отнасяме се изключително подробно и детайлно, като се опитваме да направим всичко индивидуално и да разберем всеки отделен играч".

Алистър Магоуан/BBC Sport/превод: futbolzona.com

Следва "Възстановяване от космическа ера"


Тагове: Лестър Сити, наука, технологии, психология, BBC

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Messi que un club

Messi que un club

Или как Барселона отстрани Челси

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Красивата игра да върви по дяволите!

Красивата игра да върви по дяволите!

И ЦСКА, и Левски знаят - важни са резултатите

Златка Замова
Златка Замова

Когато футболът прави рязък завой

Когато футболът прави рязък завой

Зидан пак герой, Почетино за два часа – от фаворит в полуизгнанник

назаем

И накрая печелят червените

И накрая печелят червените

Хегемонията на ЦСКА във вечното дерби през последните години е неподвластна на метеорологичните условия –и на слънце, и на дъжд, и на сняг – победителят е единКакви са мечтите на братя Христови

Какви са мечтите на братя Христови

Новият брой на СПРИНТ е на пазара