Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
100-те дни на Роси
Познавате ли правилата?
Операция Любо Пенев

26-09-2017 14:02


У-у-у-у-у за БФС!

У-у-у-у-у за БФС!

И децата вече могат да изброят няколко големи провала на родната Централа

стани фен

В градинка, колкото да изиграят две деца мач на силно казано даже и малки врати, виждам две момчета на възраст около първи клас. Играят си те, носещи фланелки, разбира се и за съжаление, не на български отбори. Идва трето дете, а то очевидно не може да се присъедини към тази "футболна драма". Затова то решава да бъде "фен". И започва да вика заветното "У-у-у-у за БФС".

За момент съм стъписан. Дали пее наистина това, което по доста от футболните ни терени се чува? Отдъхвам си. Трибуквената колаборация не е разбрана от малчугана – пее "У-у-у-у" наистина. Тогава играещите, сякаш приели това за нещо нормално, го питат единствено как му се е сторил мачът между България и Швеция. Малкият зрител веднага пояснява, че това го е научил от "чичковците на стадиона".

Как да обвиниш дете, че е запомнило скандиране, което първите 15 минути не се спря да се чува? Дори и това не е основният проблем. Момчето ще порасне, но ще възприеме все повече това като нещо нормално. Омразата е обзела българския футбол. От нападки забравихме да си подкрепяме отборите. На пръв план изглеждащият като първокласник не е запомнил "Българи юнаци" и "Сърце, душа, за България", или поне не му е направило толкова силно впечатление, че да му изникне в съзнанието първо някое от двете. Защото в атаките срещу Федерацията ни имаше огромна злоба, много негативна енергия, вложена в нещо, което по този начин няма да се промени.

Ако попитате малкия юнак какво е БФС, то той навярно би имал затруднения да отговори, но вече знае превръщащият се в рефрен нека го кажем "У-у-у-у за БФС". Именно тук е същината на проблема.

Вярно е, че много грешки се направиха в управлението от страна на Футболната ни централа, сред които бяха отстраняването на задължителния брой български играчи до 21 години, което предвещаваше развитието на футбола ни от самата му основа – юношите и младежите, които да имат възможност за доказване сред елитните ни клубове. И това отпаднa...

Опитът за пълнене на Националния стадион срещу Швеция и Франция е пред провал. Или поне маркетинговият отдел трябва да се замисли защо няма такава гласност за билетите за мача, защо няма реклама за среща, която със сигурност би породила повече от средния за родните стандарти интерес.

Да, направиха се екипи по случай годишнината от Априлското въстание, облякоха националите в народни носии, което безспорно бе добър ход. Но, разбира се, промотирането на двете срещи на националите и екипите отново няма да има такъв ефект, поне за второто. Човек трябва да има огромен късмет, за да може да си закупи оригинален екип на националния ни отбор по футбол. На въпроса: "Кога???" отговорът бе, че "до няколко дни се очаква да отвори официалния онлайн магазин". "Няколкото дни" са вече над един месец БЕЗ резултат.
Но... толкова с неволите на родното ни БФС.

Едното момче успя да се изскубне от съперника си и да отбележи гол, а тогава започва да се радва, имитирайки Антоан Гризман. Минути по-късно успя да отбележи гол, а този път предметът на подражание бе Даниел Стъридж. И така си отбелязаха доста попадения, но нито едно не беше на български футболист или поне на играч от родната Първа лига.

Когато не се прави достатъчно за най-малките фенове на отборите, то те ще се възхищават на чужди футболисти. Не казвам, че един Роналдо може да бъде сравнен с Ивелин Попов, но все пак може да се даде добър тон.

ЦСКА има Каранга, Левски – Обертан, Ботев – Неделев, пловдивското Локо остана без Камбуров и Дани Кики, но тези играчи трябва да бъдат пример за подражание. Те и само те могат да повишат интереса към българския футбол, който е всичко друго, но не и огромен.

Едно от малките хубави неща, които видяхме от страна на родните клубове, свързано с малчуганите, бе проведената за седми път инициатива на Берое "С Берое на училище" и даването пред сектор A на шалчета на младите "сини" сърца навръх 15-ти септември.
"Дербито" приключи и малките футболисти трябваше да се приберат. До следващия път, в който щеше един да няма възможност да играе и да се развика със заветното "У-у-у-у за БФС"...


Тагове: Борислав Михайлов, БФС

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Стадион Варна май скоро няма да има

Стадион Варна май скоро няма да има

По строежа почти не се работи, хора се навъртат едва от няколко дни

Калоян Кюркчиев
Калоян Кюркчиев

Un amore grande

Un amore grande

Модена остава един спомен от един друг италиански футбол – този, в който честната игра се цени

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Грозната мода да обвиняваш със закъснение

Грозната мода да обвиняваш със закъснение

Сексуалното насилие е сериозен проблем, но разкрит години по-късно е просто евтин PR

назаем

Кой ще издуха ноевската шкембе-чорба?*

Кой ще издуха ноевската шкембе-чорба?*

Или всичко за старта на операцията ′Боби вън от БФС′Думам ти Боре, сещай се пътнико

Думам ти Боре, сещай се пътнико

Боримиров би трябвало да знае, че смяната му се гласи от близо една година


20-11-2017
Рождениците днес