Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

26-09-2017 14:02


У-у-у-у-у за БФС!

У-у-у-у-у за БФС!

И децата вече могат да изброят няколко големи провала на родната Централа

стани фен

В градинка, колкото да изиграят две деца мач на силно казано даже и малки врати, виждам две момчета на възраст около първи клас. Играят си те, носещи фланелки, разбира се и за съжаление, не на български отбори. Идва трето дете, а то очевидно не може да се присъедини към тази "футболна драма". Затова то решава да бъде "фен". И започва да вика заветното "У-у-у-у за БФС".

За момент съм стъписан. Дали пее наистина това, което по доста от футболните ни терени се чува? Отдъхвам си. Трибуквената колаборация не е разбрана от малчугана – пее "У-у-у-у" наистина. Тогава играещите, сякаш приели това за нещо нормално, го питат единствено как му се е сторил мачът между България и Швеция. Малкият зрител веднага пояснява, че това го е научил от "чичковците на стадиона".

Как да обвиниш дете, че е запомнило скандиране, което първите 15 минути не се спря да се чува? Дори и това не е основният проблем. Момчето ще порасне, но ще възприеме все повече това като нещо нормално. Омразата е обзела българския футбол. От нападки забравихме да си подкрепяме отборите. На пръв план изглеждащият като първокласник не е запомнил "Българи юнаци" и "Сърце, душа, за България", или поне не му е направило толкова силно впечатление, че да му изникне в съзнанието първо някое от двете. Защото в атаките срещу Федерацията ни имаше огромна злоба, много негативна енергия, вложена в нещо, което по този начин няма да се промени.

Ако попитате малкия юнак какво е БФС, то той навярно би имал затруднения да отговори, но вече знае превръщащият се в рефрен нека го кажем "У-у-у-у за БФС". Именно тук е същината на проблема.

Вярно е, че много грешки се направиха в управлението от страна на Футболната ни централа, сред които бяха отстраняването на задължителния брой български играчи до 21 години, което предвещаваше развитието на футбола ни от самата му основа – юношите и младежите, които да имат възможност за доказване сред елитните ни клубове. И това отпаднa...

Опитът за пълнене на Националния стадион срещу Швеция и Франция е пред провал. Или поне маркетинговият отдел трябва да се замисли защо няма такава гласност за билетите за мача, защо няма реклама за среща, която със сигурност би породила повече от средния за родните стандарти интерес.

Да, направиха се екипи по случай годишнината от Априлското въстание, облякоха националите в народни носии, което безспорно бе добър ход. Но, разбира се, промотирането на двете срещи на националите и екипите отново няма да има такъв ефект, поне за второто. Човек трябва да има огромен късмет, за да може да си закупи оригинален екип на националния ни отбор по футбол. На въпроса: "Кога???" отговорът бе, че "до няколко дни се очаква да отвори официалния онлайн магазин". "Няколкото дни" са вече над един месец БЕЗ резултат.
Но... толкова с неволите на родното ни БФС.

Едното момче успя да се изскубне от съперника си и да отбележи гол, а тогава започва да се радва, имитирайки Антоан Гризман. Минути по-късно успя да отбележи гол, а този път предметът на подражание бе Даниел Стъридж. И така си отбелязаха доста попадения, но нито едно не беше на български футболист или поне на играч от родната Първа лига.

Когато не се прави достатъчно за най-малките фенове на отборите, то те ще се възхищават на чужди футболисти. Не казвам, че един Роналдо може да бъде сравнен с Ивелин Попов, но все пак може да се даде добър тон.

ЦСКА има Каранга, Левски – Обертан, Ботев – Неделев, пловдивското Локо остана без Камбуров и Дани Кики, но тези играчи трябва да бъдат пример за подражание. Те и само те могат да повишат интереса към българския футбол, който е всичко друго, но не и огромен.

Едно от малките хубави неща, които видяхме от страна на родните клубове, свързано с малчуганите, бе проведената за седми път инициатива на Берое "С Берое на училище" и даването пред сектор A на шалчета на младите "сини" сърца навръх 15-ти септември.
"Дербито" приключи и малките футболисти трябваше да се приберат. До следващия път, в който щеше един да няма възможност да играе и да се развика със заветното "У-у-у-у за БФС"...


Тагове: Борислав Михайлов, БФС

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Какво направиха през годината отборите на Челси и Тотнъм Хотспър

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

назаем

Най-сладката титла

Най-сладката титла

Баварците още дълго време ще са извън всякаква конкуренцияСпечели по-стройният, идеен и настойчив тим

Спечели по-стройният, идеен и настойчив тим

ЦСКА има и по-добрите изпълнители, смята Георги Василев


25-05-2019
Рождениците днес
Спортни новини