Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

26-09-2017 14:02


У-у-у-у-у за БФС!

У-у-у-у-у за БФС!

И децата вече могат да изброят няколко големи провала на родната Централа

стани фен

В градинка, колкото да изиграят две деца мач на силно казано даже и малки врати, виждам две момчета на възраст около първи клас. Играят си те, носещи фланелки, разбира се и за съжаление, не на български отбори. Идва трето дете, а то очевидно не може да се присъедини към тази "футболна драма". Затова то решава да бъде "фен". И започва да вика заветното "У-у-у-у за БФС".

За момент съм стъписан. Дали пее наистина това, което по доста от футболните ни терени се чува? Отдъхвам си. Трибуквената колаборация не е разбрана от малчугана – пее "У-у-у-у" наистина. Тогава играещите, сякаш приели това за нещо нормално, го питат единствено как му се е сторил мачът между България и Швеция. Малкият зрител веднага пояснява, че това го е научил от "чичковците на стадиона".

Как да обвиниш дете, че е запомнило скандиране, което първите 15 минути не се спря да се чува? Дори и това не е основният проблем. Момчето ще порасне, но ще възприеме все повече това като нещо нормално. Омразата е обзела българския футбол. От нападки забравихме да си подкрепяме отборите. На пръв план изглеждащият като първокласник не е запомнил "Българи юнаци" и "Сърце, душа, за България", или поне не му е направило толкова силно впечатление, че да му изникне в съзнанието първо някое от двете. Защото в атаките срещу Федерацията ни имаше огромна злоба, много негативна енергия, вложена в нещо, което по този начин няма да се промени.

Ако попитате малкия юнак какво е БФС, то той навярно би имал затруднения да отговори, но вече знае превръщащият се в рефрен нека го кажем "У-у-у-у за БФС". Именно тук е същината на проблема.

Вярно е, че много грешки се направиха в управлението от страна на Футболната ни централа, сред които бяха отстраняването на задължителния брой български играчи до 21 години, което предвещаваше развитието на футбола ни от самата му основа – юношите и младежите, които да имат възможност за доказване сред елитните ни клубове. И това отпаднa...

Опитът за пълнене на Националния стадион срещу Швеция и Франция е пред провал. Или поне маркетинговият отдел трябва да се замисли защо няма такава гласност за билетите за мача, защо няма реклама за среща, която със сигурност би породила повече от средния за родните стандарти интерес.

Да, направиха се екипи по случай годишнината от Априлското въстание, облякоха националите в народни носии, което безспорно бе добър ход. Но, разбира се, промотирането на двете срещи на националите и екипите отново няма да има такъв ефект, поне за второто. Човек трябва да има огромен късмет, за да може да си закупи оригинален екип на националния ни отбор по футбол. На въпроса: "Кога???" отговорът бе, че "до няколко дни се очаква да отвори официалния онлайн магазин". "Няколкото дни" са вече над един месец БЕЗ резултат.
Но... толкова с неволите на родното ни БФС.

Едното момче успя да се изскубне от съперника си и да отбележи гол, а тогава започва да се радва, имитирайки Антоан Гризман. Минути по-късно успя да отбележи гол, а този път предметът на подражание бе Даниел Стъридж. И така си отбелязаха доста попадения, но нито едно не беше на български футболист или поне на играч от родната Първа лига.

Когато не се прави достатъчно за най-малките фенове на отборите, то те ще се възхищават на чужди футболисти. Не казвам, че един Роналдо може да бъде сравнен с Ивелин Попов, но все пак може да се даде добър тон.

ЦСКА има Каранга, Левски – Обертан, Ботев – Неделев, пловдивското Локо остана без Камбуров и Дани Кики, но тези играчи трябва да бъдат пример за подражание. Те и само те могат да повишат интереса към българския футбол, който е всичко друго, но не и огромен.

Едно от малките хубави неща, които видяхме от страна на родните клубове, свързано с малчуганите, бе проведената за седми път инициатива на Берое "С Берое на училище" и даването пред сектор A на шалчета на младите "сини" сърца навръх 15-ти септември.
"Дербито" приключи и малките футболисти трябваше да се приберат. До следващия път, в който щеше един да няма възможност да играе и да се развика със заветното "У-у-у-у за БФС"...


Тагове: Борислав Михайлов, БФС

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Messi que un club

Messi que un club

Или как Барселона отстрани Челси

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Красивата игра да върви по дяволите!

Красивата игра да върви по дяволите!

И ЦСКА, и Левски знаят - важни са резултатите

Златка Замова
Златка Замова

Когато футболът прави рязък завой

Когато футболът прави рязък завой

Зидан пак герой, Почетино за два часа – от фаворит в полуизгнанник

назаем

И накрая печелят червените

И накрая печелят червените

Хегемонията на ЦСКА във вечното дерби през последните години е неподвластна на метеорологичните условия –и на слънце, и на дъжд, и на сняг – победителят е единКакви са мечтите на братя Христови

Какви са мечтите на братя Христови

Новият брой на СПРИНТ е на пазара