Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Вечното дерби
Познавате ли правилата?
Шампионска лига

19-12-2017 17:00


Прав ли е ЦСКА да недоволства от съдийството? (видео)

Прав ли е ЦСКА да недоволства от съдийството? (видео)

Тема Спорт анализира спорните моменти от мача за Купата, подбрани от червения клуб


В събота ЦСКА публикува на клубния си сайт видео с 14 ситуации от 1/4-финала за купата с Лудогорец (2:1), при които от Армията смятат, че са ощетени. "Тема Спорт" направи подробен анализ на моментите, за които претендират червените.

Изводът е, че ЦСКА има основателни претенции да смята, че е ощетен в поне 10 от 14-те ситуации! Те включват един спестен директен червен картон, 4 жълти картона и 2 дузпи! Като това са драстичните случаи, а има и други не толкова скандални. Грешките на съдийската бригада, водена от Георги Кабаков, далеч не са една или две, а представляват цяла верига от неточности. Трябва да се отчете обаче, че това бе най-трудният за ръководене мач от началото на футболния сезон в България. По време на срещата на „Армията” в четвъртък се получиха изключително много стълкновения и едва ли има рефер, който би отсъдил всяко едно от тях правилно. За разлика от вечното дерби Левски – ЦСКА (2:2), което също бе ръководено от Георги Кабаков, сега мачът предостави в пъти повече спорни и сложни моменти за решаване. В синьо-червения сблъсък през октомври тези ситуации почти липсваха и мачът бе много по-лек за свирене.

След двубоя за купата голям вой срещу реферите надигнаха от Лудогорец. В репортажа за двубоя в официалния си сайт разградчани дори посочиха, че "Кабаков помогна с някои решения на ЦСКА". Публикуваното от армейците видео обаче показва и другата гледна точка на нещата. Включени са много моменти, които вероятно са били пропуснати от огромна част от зрителите по време на двубоя. В тях личат близо една дузина ситуации, които ощетяват ЦСКА.

Видеото, подготвено от червените и публикувано на клубния им сайт, завършва иронично с думи на треньора на разградчани Димитър Димитров след двубоя: "Меко е да кажа, че съм отвратен от съдийството в този мач. Нека да е на съвестта на рефера"...

"Тема Спорт" направи анализ на всяка една от 14-те ситуации, за които ЦСКА претендира, че са отсъдени неправилно.

Първа ситуация
Какво се случва: Вандерсон прави бодичек на Недялков и го поваля на земята, след като бранителят на ЦСКА е подал топката. Играта продължава, като нито е отсъден фаул, нито е даден авантаж. Ясно се вижда как бразилецът дори отскача, за да блъсне с тяло Недялков. Напълно умишлено действие на Вандерсон.
Какво трябва да се отсъди: Задължителен жълт картон на Вандерсон заради грубостта на влизането му, граничещо с бруталност. Някои съдии дори могат да покажат директен червен картон.

Втора ситуация
Какво се случва: Вандерсон изблъсква едно от децата, които подават топките.
Какво трябва да се отсъди: Жълт картон, какъвто е даден, но на практика трябва да е втори такъв и Вандерсон да бъде изгонен след бодичека срещу Недялков малко по-рано. Така още в началото на мача Лудогорец трябваше да остане с човек по-малко на терена.

Трета ситуация
Какво се случва: Гуралски блъска в гръб Тиаго на 23-24 метра фронтално от вратата на Лудогорец, като го вади от равновесие и го праща на земята. Полякът овладява топката и организира контраатака. В ситуацията не е отсъден фаул, който е на изключително удобно място за голов удар.
Какво трябва да се отсъди: Нарушение на Горалски, а има аргументи и за жълт картон.

Четвърта ситуация
Какво се случва: Каранга получава пас в наказателното поле, като е притиснат от вратаря Браун и бранителя Пластун. Падайки, бразилецът пуска пас към Дюлгеров. Бранителят удря греда, но преди това му е вдигната засада. Не е ясно за какво претендира ЦСКА в тази ситуация, вероятно за дузпа.
Какво трябва да се отсъди: Нарушение срещу бразилеца няма, а засадата е правилно вдигната. Претенциите на ЦСКА са напълно неоснователни.

Пета ситуация
Какво се случва: Меркадо се бори със Сисиньо, след което центрира и топката среща ръката на Пластун в наказателното поле, след като лети 4-5 метра. Отсъден е фаул в атака на Меркадо.
Какво трябва да се отсъди: Дузпа за игра с ръка на Пластун. Между Меркадо и Сисиньо има борба за топката, но не и достатъчни аргументи, че еквадорецът извършва фаул в атака.

Шеста ситуация
Какво се случва: Барт и Мисиджан се борят за топката, като крилото на Лудогорец първо задържа бранителя на ЦСКА. След това Барт поваля Мисиджан. Кабаков отсъжда фаул на Барт, а французинът получава жълт картон.
Какво трябва да се отсъди: Съдията допуска няколко грешки в тази ситуация, която се превърна и в най-дискусионната в целия мач. Опциите му са или да даде червен картон, което е и най-правилното, или да отсъди нарушение за ЦСКА за фаул в атака на Мисиджан. Кабаков обаче не прави нито едно от двете.

Седма ситуация
Какво се случва: След като е показан жълт картон на Барт, Мисиджан демонстративно изритва топката при спряна игра. Реферът Кабаков игнорира действието на холандеца.
Какво трябва да се отсъди: Задължителен жълт картон на Мисиджан.

Осма ситуация
Какво се случва: Пластун подава топката, а Каранга прави опит да я отнеме с по-остро влизане. Бразилецът обаче не докосва украинеца, който се строполява на земята. Отсъден е фаул на Каранга и той получава жълт картон.
Какво трябва да се отсъди: Фаул за Лудогорец, но не и жълт картон за Каранга.

Девета ситуация
Какво се случва: Дюлгеров изчиства топката с шпагат, а Лукоки играе последен с нея. Отсъден е корнер за Лудогорец.
Какво трябва да се отсъди: Аут в полза на ЦСКА. Но вместо това се създава предпоставка Лудогорец да вкара гол след статично положение.

Десета ситуация
Какво се случва: Марселиньо прави остър и опасен шпагат в краката на Недялков, чрез който го спъва. Отсъден е само фаул, без картон.
Какво трябва да се отсъди: Задължителен жълт картон на Марселиньо.

11-та ситуация
Какво се случва: От малка дистанция Каранга праща топката в ръката на Пластун в наказателното поле. Играта продължава.
Какво трябва да се отсъди: Реферът правилно не отсъжда дузпа, тъй като разстоянието е твърде малко, за да може Пластун да реагира, едва около половин метър.

12-та ситуация
Какво се случва: Единоборство в наказателното поле, при което ясно се вижда как Пластун задържа с лявата си ръка през кръста Каранга и нарушава баланса му. Играта е оставена да продължи.
Какво трябва да се отсъди: Има всички аргументи да се отсъди дузпа за задържането на Каранга от Игор Пластун.

13-та ситуация
Какво се случва: Десподов пробива през средата на терена, но Дяков го препъва, отнема топката и поставя началото на контраатака. Не е отсъдено нарушение, а играта продължава.
Какво трябва да се отсъди: Фаул и задължителен жълт картон за Дяков, който спира обещаваща атака.

14-та ситуация
Какво се случва: Мисиджан влиза брутално в опорния крак на Кулма. На Мисиджан е показан жълт картон.
Какво трябва да се отсъди: Задължителен директен червен картон.


Тагове: ЦСКА, Лудогорец, съдии, рефери, Георги Кабаков, видео, анализ

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Дерби на илюзиите и реалностите

Дерби на илюзиите и реалностите

Нищо не се случи след мача снощи, шампионът е ясен, тези които ще си играйкат - също

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Футболист на България и посланията

Футболист на България и посланията

Петков има 22 мача за година и половина, а поведението му край терена е скандално

BGfootball.com
BGfootball.com

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Десподов разкри за грозни изяви на Петков, камерите пък уловиха неспорсменските му жестове

назаем

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Явно на Армията знаят какво правятБлиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Блиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Единственият сайт за младежки спорт Viasport.bg я провежда вече седем години, а през януари ще награди за осми път утрешните спортни звезди на България


Спортни новини