Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

20-12-2017 12:23


В света на незнаещите медии

В света на незнаещите медии

Късмет е, че все пак имаме категоричен победител в Спортист на България

стани фен

Григор Димитров е номер 1 в България. Няма спор. Човекът игра, побеждаваше, взе трофеи. Няма грешка и две мнения. Спечели обаче в класация, която в този момент е една идея по-ценна от зимбабвийския долар. Т.е. не струва почти нищо.

Не че е малка чест да си най-добър спортист сред 8-9 милиона българи. Не е грешка. Григор Димитров не е сред тези, които ги броим по избирателните списъци. Води се наш човек, но отдавна е далеч от тук. Той не е тема на тези скромни размисли. Поздравления! И пожелания за още много успехи!

Но думата ми не е за него, а за тотално безсмислената и обезценена класация "Спортист на България". Спортисти имаме, но няма кой да ги оцени и в крайна сметка подреди според заслугите. Преди няколко години един младеж се беше избъзикал, включил се като "стажант в bTV" и гласувал. Гласът му приет и отчетен и донесъл точки. Помня го, защото сложи начело един от спортисите, които за мен заслужават най-много уважение.

Уважение, което не получават. Вижте, не е сериозно да се обиждаме на проф. Иво Христов, но да не правим нищо, за да го опровергаем. Винаги ми е трудно да кажа, че съм "спортен журналист". Може би защото имам някаква представа какво е това "нещо". Имам честта да познавам няколко истински такива и личният морал не ми дава право да се сложа в една плоскост с тях. Виж, организаторите на анкета като Спортист на България имат нужда и от такива като мен. Защото все някой трябва да определи победителя. Затова тази година за първи път от доста време упражних правото си на глас.

И до какво доведе това? До яд и отчаяние. Че съм обграден от хора, които не ценят истинското. Далеч съм от мисълта да отричам нещо, сторено от български спортист и затова няма да си позволя да коментирам избора на призовата десятка, но... има постижения и постижения. Има значение и смисъл в анкетата, които за съжаление повечето гласуващи не разбират. Вливането в стадото е лично решение, от което някой може и да е доволен, но за мен е глупаво.

Затова не гласувам за тези дето най-много са "на телевизора" и някакви клакьори им вдигат акциите до небесата. В "Спортист на България" виждам послание, а не една статуетка. Перспектива, която един може да даде, друг да иска да даде, но в много случаи няма кой да я вземе. И не защото не иска, а защото не може. Какво значи да си в челото? Какво ще донесе този избор в бъдеще? Как ще повлияе на младите спортисти? А на спортната култура на нацията? И много други въпроси, което медии "с едиколкоси години история", пишещи четири точки в многоточието няма как да си зададат.

Ще кажа, кой е моят фаворит за Номер 1. Казва се Станимир Беломъжев. През зимата кара ски, ориентира се, през пролетта, лятото и есента се състезава в горите - бяга или е на велосипеда си за планинско колоездене. Когато не се съревновава - тренира яко. Стана световен шампион в елита на ски ориентирането. Раздава всяка година шамари на шведи, финландци, норвежци и руснаци. В зимен спорт. Тази година за първи път се отпусна и отиде на малко по-дълга почивка, защото си изпълни целта. През останалото време работи здраво на Белмекен, на глетчери, щеки се чупят под напора на ръцете му. Не парадира, не обикаля по тв-студия и не организира агитки. Но въпреки всичко като се върне с поредния медал, все има кой да създаде приятен хаос на летището.

Единственият българин световен шампион в зимен спорт. Има и още едно мъжко име, което няма как да "призная". По различни причини - морални, субективни и обективни.

Тазгодишната анкета беше тест. Който спортните журналисти не успяха да издържат. И за много от тях знам защо, въпреки че не ги познавам лично - от некомпетентност. Но тестът е и за организаторите. На тях не им е лесно, уверен съм. Лекотата на създаване на "спортни медии" и изобщо "медии" е фактор, който трудно се контролира. Но все пак смятам, че е нужна някаква по-сериозна подборка, отсяване на някакъв "журналистически елит". Или поне такъв, който ще оцени по-справедливо успеха.

- Ама аз не съм в него?
- Ами постарай се, заслужи го!

 

Както между другото са решили въпроса в УЕФА, където случаен човек не може да получи акредитация.

 

Така ще е още дълго време, поне докато делим спортовете на олимпийски и неолимпийски, без да се интересуваме от стотиците фактори, които правят някои от тях далеч по-полезни и ценни за подрастващите отколкото други - намерили място в олимпийската програма.

Разбирате ли колко е нелепо? България има една олимпийска зимна титла и четири световни. Две от тях изобщо не са плод на случайност, а на дългогодишни традиции и постоянно надграждане. Няма да ги споменавам - който се смята за нещо повече в журналистиката сам да се поинтересува и да разбере какви са и кои са шампионите ни. Другото е ниско ниво и медийна некомпетентност.


Тагове: Станимир Беломъжев, Анкета, Спортист на България

Коментари

Още Новини


Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Предложенията за тази седмица са на Николай Александров, Борис Касабов и Георги Драгоев

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

BGfootball.com
BGfootball.com

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Босът на Славия обвини червените, че организирали вота за Футболист на годината, обиди журналисти и доказани футболни капацитети

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


18-01-2019
Рождениците днес
Спортни новини