Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Вечното дерби
Познавате ли правилата?
Шампионска лига

14-01-2018 13:43


В БФС ни лук яли, ни мирисали

В БФС ни лук яли, ни мирисали

Пенев поема отговорност, Михайлов ще я бута както досега

стани фен

Пет седмици преди конгреса от сегашното ръководство на БФС го карат като в поговорката "Ни лук яли, ни мирисали". Велможите дават някакви интервюта в които говорят лично по същество. А кандидатът за президент Борислав Михайлов ще мълчи до конгреса. Той явно не е чувал за президентски кампании в които се излагат и защитават концепции, платформи и реформи. За него такива дреболии не важат, важното е камарилата да стегне редиците.

Сегашният президент на БФС разчита само на едно обстоятелство, което се задейства в подобни ситуации. Нарича се електорален авторитаризъм. Привидно налице е основата на демокрацията във вид на свободни избори. Зад паравана обаче се крие образа на уплашен и зависим избирател, който не упражнява никаква свободна воля при взимането на решение. Това е все едно затворниците да избират началник и надзиратели. Такова е гласуването на конгреси на БФС и затова по-важни са задкулисните мероприятия.

И цялата енергия на сегашния апарат в БФС отива само в тази посока. Как да бъдат проконтролирани правоимащите на глас да не вземат да объркат листчето с правилното име. А предложението на опозицията за интегрална бюлетина вероятно им се струва като научна фантастика. Между другото с такава бюлетина се гласува на всички избори в България. Само в БФС все още късат листчета и пишат имена.

Въобще много неща в това БФС са доста странни и екипът на Любослав Пенев започва да осветлява една тъмна картина на допотопност. Повече от странен например е механизма по приемаме на нов член на съюза. Нормалните хора биха са хванали за главата от фактът, че първо се приемат на конгреса новите членове, а след това се гласува за президент на БФС. Да, ама новите членове не присъстват в залата и не гласуват за президент. Парадокс, хем са членове на БФС, хем не могат да гласуват. А четири години по-късно може да са ги изчистили от списъка!?

Изобщо много неандерталщина вирее около стила на сегашното управление, който пряко ни връща към времена отпреди 30 години. Самият президент много напомня на несменяемите партийни величия от вече далечното минало. Същото политбюро с другари партизани от "отряда Чавдар"! На този фон изпадам в недоумение защо акцентът пада върху персоната на Любослав Пенев, а не върху неговата визия за модернизация на съюза и на българския футбол. Не е ли по-съществено да се вгледаме в това кой какво предлага, а не кой какъв е!

На конгреса отиват двама основни съперници – Любослав Пенев срещу Борислав Михайлов. Любо предлага ясна концепция с непоклатими приоритети. Ако бъде избран, ще носи отговорност за всяко неизпълнено обещание. Борислав Михайлов няма концепция, няма приоритети, нищо не обещава. Няма за какво да бъде съден ако остане на власт още 4 години. Ще си управлява както дойде, спрямо обстоятелствата. Ще свиква Изпълком когато му скимне и ще гаси пожарите, когато такива възникнат. Акцентът пак ще бъде международната дейност и представителството на неговите хора в комисиите на УЕФА. От това на българския футбол обаче едва ли ще му стане по-леко. Както се изрази Николай Илиев на пресконференцията – и последния шанс да бъде съживен мъртвеца ще бъде пропуснат.

Жаклин Михайлов/Тема Спорт


Тагове: БФС, Борислав Михайлов, Любослав Пенев

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Дерби на илюзиите и реалностите

Дерби на илюзиите и реалностите

Нищо не се случи след мача снощи, шампионът е ясен, тези които ще си играйкат - също

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Футболист на България и посланията

Футболист на България и посланията

Петков има 22 мача за година и половина, а поведението му край терена е скандално

BGfootball.com
BGfootball.com

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Десподов разкри за грозни изяви на Петков, камерите пък уловиха неспорсменските му жестове

назаем

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Явно на Армията знаят какво правятБлиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Блиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Единственият сайт за младежки спорт Viasport.bg я провежда вече седем години, а през януари ще награди за осми път утрешните спортни звезди на България


Спортни новини