Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

14-01-2018 13:43


В БФС ни лук яли, ни мирисали

В БФС ни лук яли, ни мирисали

Пенев поема отговорност, Михайлов ще я бута както досега

стани фен

Пет седмици преди конгреса от сегашното ръководство на БФС го карат като в поговорката "Ни лук яли, ни мирисали". Велможите дават някакви интервюта в които говорят лично по същество. А кандидатът за президент Борислав Михайлов ще мълчи до конгреса. Той явно не е чувал за президентски кампании в които се излагат и защитават концепции, платформи и реформи. За него такива дреболии не важат, важното е камарилата да стегне редиците.

Сегашният президент на БФС разчита само на едно обстоятелство, което се задейства в подобни ситуации. Нарича се електорален авторитаризъм. Привидно налице е основата на демокрацията във вид на свободни избори. Зад паравана обаче се крие образа на уплашен и зависим избирател, който не упражнява никаква свободна воля при взимането на решение. Това е все едно затворниците да избират началник и надзиратели. Такова е гласуването на конгреси на БФС и затова по-важни са задкулисните мероприятия.

И цялата енергия на сегашния апарат в БФС отива само в тази посока. Как да бъдат проконтролирани правоимащите на глас да не вземат да объркат листчето с правилното име. А предложението на опозицията за интегрална бюлетина вероятно им се струва като научна фантастика. Между другото с такава бюлетина се гласува на всички избори в България. Само в БФС все още късат листчета и пишат имена.

Въобще много неща в това БФС са доста странни и екипът на Любослав Пенев започва да осветлява една тъмна картина на допотопност. Повече от странен например е механизма по приемаме на нов член на съюза. Нормалните хора биха са хванали за главата от фактът, че първо се приемат на конгреса новите членове, а след това се гласува за президент на БФС. Да, ама новите членове не присъстват в залата и не гласуват за президент. Парадокс, хем са членове на БФС, хем не могат да гласуват. А четири години по-късно може да са ги изчистили от списъка!?

Изобщо много неандерталщина вирее около стила на сегашното управление, който пряко ни връща към времена отпреди 30 години. Самият президент много напомня на несменяемите партийни величия от вече далечното минало. Същото политбюро с другари партизани от "отряда Чавдар"! На този фон изпадам в недоумение защо акцентът пада върху персоната на Любослав Пенев, а не върху неговата визия за модернизация на съюза и на българския футбол. Не е ли по-съществено да се вгледаме в това кой какво предлага, а не кой какъв е!

На конгреса отиват двама основни съперници – Любослав Пенев срещу Борислав Михайлов. Любо предлага ясна концепция с непоклатими приоритети. Ако бъде избран, ще носи отговорност за всяко неизпълнено обещание. Борислав Михайлов няма концепция, няма приоритети, нищо не обещава. Няма за какво да бъде съден ако остане на власт още 4 години. Ще си управлява както дойде, спрямо обстоятелствата. Ще свиква Изпълком когато му скимне и ще гаси пожарите, когато такива възникнат. Акцентът пак ще бъде международната дейност и представителството на неговите хора в комисиите на УЕФА. От това на българския футбол обаче едва ли ще му стане по-леко. Както се изрази Николай Илиев на пресконференцията – и последния шанс да бъде съживен мъртвеца ще бъде пропуснат.

Жаклин Михайлов/Тема Спорт


Тагове: БФС, Борислав Михайлов, Любослав Пенев

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

Провалът VAR!

Провалът VAR!

Две събития белязаха края й - отмененият гол на Иран и симулацията на Неймар

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Футболът е политика, но политиката няма място във футбола

Футболът е политика, но политиката няма място във футбола

Спортът е спирал войни и не трябва да се позволява да разпалва нови

Златка Замова
Златка Замова

Как татуирано човече закопа цяла нация

Как татуирано човече закопа цяла нация

Аржентина чака поне оставка от Сампаоли за унижението в Русия

назаем

Технологии на SAP помагат на германския футбол

Технологии на SAP помагат на германския футбол

Изкуственият интелект и машинното обучение играят ключова роляТръгвам си, защото тялото ме моли

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Надявам се да има още много футбол в мен, искам да играя до 40, но не знам дали ще го направя, споделя Андрес Иниеста


Спортни новини