Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

16-01-2018 13:20


Избори по байганьовски

Избори по байганьовски

Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, казваше героят на Алеко


12 години по-късно отново замириса на футболни избори. Недосегаемият диктатор и шайката му най-накрая си намериха майстора, който развали тихата им хармония и благоденствие от липсата на реален опонент. Все по-ясно става, че българският футбол имаше нужда точно в този момент от кандидатурата на Любослав Пенев, който да нагорещи до червено атмосферата насред най-студения месец в годината.

Най-накрая човек с авторитет и тежка дума изрича истината по начин, по който тя отеква така силно сред футболната ни общественост. Най-накрая човек, освободен от зависимости, назовава директно имената на хората, безскрупулно унищожаващи българския футбол. Най-накрая непримирим с хаоса и непрофесионализма човек повдига въпроси и предлага решения, които определено не са по вкуса на крепителите на удобното за шепа футболни търговци статукво.

Неслучайно Пенев е на гребена на обществената вълна от одобрение. С него са свързани надеждите на многохилядната публика в редица футболни центрове, които през есента понасяха финансови глоби заради транспаранти и скандирания срещу президента и кликата му. Залата за пресконференции на БТА, в която Пенев представи част от програмата и екипа си, не е била така пълна от доста време. В интернет ври и кипи по темата, петиции събират подписи в негова подкрепа, хиляди активно застават на страната на промяната в социалните мрежи и форумите... Да сте срещнали някъде в мрежата или да сте чули по стадионите един коментар в полза на сегашното управление? Май всичко на всичко само трима души се изказаха ласкаво за Михайлов в последните месеци…

Понастоящем единият е на висок пост в УЕФА, а другите двама са вицета на Боби. Истината е, че при свободни избори сред феновете, Михайлов щеше отдавна да е зад борда.

Неговото представяне на едни такива избори щеше да е равносилно на това на партиите-фантоми, които участват само, за да приберат полагащата се субсидия, а в крайна сметка за тях гласуват само роднините.

"Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас – ще ги утвърдим, ако не – на дяволите". Да ви звучат познати изборните похвати и правила, описани от Алеко преди повече от 120 години? Призракът на бай Ганьо явно броди из канцелариите на БФС. Сега стожерите на статуквото се готвели да прилагат някакви точки, с които да осуетят кандидатирането на Любослав Пенев. Нещо за конфликт на интереси прокарвали… Конфликт ли е обаче да търсиш правата си в една демократична държава?

Както са тръгнали в БФС, защо не въведат и кантар за кандидатите преди Конгреса? А защо не дрегер? Все пак хората очакват трезв диалог за бъдещето на футбола ни, какъвто шефът на централата досега не е водил...

Редно е да помечтаем и за нормиран работен ден в БФС, включително по най-високите етажи. Може би така ще се отсеят овреме поспаливите служители и онези с по 10-20 часа работа за цяла година. Ех, мечти, мечти...

В БФС обаче никой не се интересува от работния ден, защото там времето отдавна е спряло.

А всеки, който се опита да навие часовника и да подреди задачи за изпълнение в срок, бива посрещнат с активна черна кампания. Шумни в нападките, тихи по важните въпроси – това е девизът на БФС. Боби Михайлов щял да говори само на Конгреса. Защо му е да представя концепция преди него? Защо да дава поле за размисъл на делегатите, като може даже да си прочете старата "стратегия" отпреди четири години, или дори още по-старата отпреди 12 години. И без това никой не е дал отчет по нея, а вероятно повечето обещания в нея ще звучат актуални и сега. И отново ще са цели, а не вече реализирани дела. Хората вече забравиха кога за последно и какво е коментирал Боби. По същество, не за цикъла.

За съжаление, байганьовската схема, често води до добър резултат за практикуващите я. Както казва бай ти Ганя: "Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара!... Избиратели ли?... – И сянката им няма да видиш!". Неслучайно списъкът с клубовете, които могат да гласуват на Конгреса на БФС, е най-строго пазеният документ в държавата. И все пак, сред делегатите със сигурност ще има и свободомислещи, които не искат да търпят повече магаретата. Иначе, щяха ли в БФС да треперят и да прибягват до байганьовските принципи?

Стоян Генов/Тема Спорт


Тагове: БФС, избори. Борислав Михайлов, Любослав Пенев

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

За тази седмица те са на Стефан Ралчев, Николай Александров и Борис Касабов

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


Спортни новини