Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

16-01-2018 13:20


Избори по байганьовски

Избори по байганьовски

Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, казваше героят на Алеко


12 години по-късно отново замириса на футболни избори. Недосегаемият диктатор и шайката му най-накрая си намериха майстора, който развали тихата им хармония и благоденствие от липсата на реален опонент. Все по-ясно става, че българският футбол имаше нужда точно в този момент от кандидатурата на Любослав Пенев, който да нагорещи до червено атмосферата насред най-студения месец в годината.

Най-накрая човек с авторитет и тежка дума изрича истината по начин, по който тя отеква така силно сред футболната ни общественост. Най-накрая човек, освободен от зависимости, назовава директно имената на хората, безскрупулно унищожаващи българския футбол. Най-накрая непримирим с хаоса и непрофесионализма човек повдига въпроси и предлага решения, които определено не са по вкуса на крепителите на удобното за шепа футболни търговци статукво.

Неслучайно Пенев е на гребена на обществената вълна от одобрение. С него са свързани надеждите на многохилядната публика в редица футболни центрове, които през есента понасяха финансови глоби заради транспаранти и скандирания срещу президента и кликата му. Залата за пресконференции на БТА, в която Пенев представи част от програмата и екипа си, не е била така пълна от доста време. В интернет ври и кипи по темата, петиции събират подписи в негова подкрепа, хиляди активно застават на страната на промяната в социалните мрежи и форумите... Да сте срещнали някъде в мрежата или да сте чули по стадионите един коментар в полза на сегашното управление? Май всичко на всичко само трима души се изказаха ласкаво за Михайлов в последните месеци…

Понастоящем единият е на висок пост в УЕФА, а другите двама са вицета на Боби. Истината е, че при свободни избори сред феновете, Михайлов щеше отдавна да е зад борда.

Неговото представяне на едни такива избори щеше да е равносилно на това на партиите-фантоми, които участват само, за да приберат полагащата се субсидия, а в крайна сметка за тях гласуват само роднините.

"Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му отрежем куйрука. Общинските съвети по селата не са утвърдени нарочно, разбирате ли? Ако бъдат с нас – ще ги утвърдим, ако не – на дяволите". Да ви звучат познати изборните похвати и правила, описани от Алеко преди повече от 120 години? Призракът на бай Ганьо явно броди из канцелариите на БФС. Сега стожерите на статуквото се готвели да прилагат някакви точки, с които да осуетят кандидатирането на Любослав Пенев. Нещо за конфликт на интереси прокарвали… Конфликт ли е обаче да търсиш правата си в една демократична държава?

Както са тръгнали в БФС, защо не въведат и кантар за кандидатите преди Конгреса? А защо не дрегер? Все пак хората очакват трезв диалог за бъдещето на футбола ни, какъвто шефът на централата досега не е водил...

Редно е да помечтаем и за нормиран работен ден в БФС, включително по най-високите етажи. Може би така ще се отсеят овреме поспаливите служители и онези с по 10-20 часа работа за цяла година. Ех, мечти, мечти...

В БФС обаче никой не се интересува от работния ден, защото там времето отдавна е спряло.

А всеки, който се опита да навие часовника и да подреди задачи за изпълнение в срок, бива посрещнат с активна черна кампания. Шумни в нападките, тихи по важните въпроси – това е девизът на БФС. Боби Михайлов щял да говори само на Конгреса. Защо му е да представя концепция преди него? Защо да дава поле за размисъл на делегатите, като може даже да си прочете старата "стратегия" отпреди четири години, или дори още по-старата отпреди 12 години. И без това никой не е дал отчет по нея, а вероятно повечето обещания в нея ще звучат актуални и сега. И отново ще са цели, а не вече реализирани дела. Хората вече забравиха кога за последно и какво е коментирал Боби. По същество, не за цикъла.

За съжаление, байганьовската схема, често води до добър резултат за практикуващите я. Както казва бай ти Ганя: "Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара!... Избиратели ли?... – И сянката им няма да видиш!". Неслучайно списъкът с клубовете, които могат да гласуват на Конгреса на БФС, е най-строго пазеният документ в държавата. И все пак, сред делегатите със сигурност ще има и свободомислещи, които не искат да търпят повече магаретата. Иначе, щяха ли в БФС да треперят и да прибягват до байганьовските принципи?

Стоян Генов/Тема Спорт


Тагове: БФС, избори. Борислав Михайлов, Любослав Пенев

Коментари

Още Новини


Първа лига - редовен сезон
последен мач
Първа лига - редовен сезон
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Тенденции, с които трябва да свикваме

Тенденции, с които трябва да свикваме

Проблеми имат и Лудогорец, и ЦСКА, победител ще е този, който пръв ги реши

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (втора част)

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (втора част)

Как ще се представят отборите на Ливърпул и Тотнъм

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (първа част)

Поглед в бъдещето - сезон 2018/19 (първа част)

Какво да очакваме от двата манчестърски гранда през новата година във Висшата лига

назаем

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Когато играех добре, бях белгиец, в противен случай – от конгоански произход

Никога не трябва да се се закачаш с момче, което е гладноТе ще блестят само едно лято

Те ще блестят само едно лято

Какво ще се случи със стадионите в Русия след мондиала?


17-08-2018
Рождениците днес
Спортни новини