Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

22-01-2018 18:45


Народът вече се произнесе

Народът вече се произнесе

Ударите под кръста са запазена марка на всяко провалено управление, смята Николай Илиев

стани фен

Големият защитник на Левски и бивш председател на УС на клуба Николай Илиев даде интервю за "Тема Спорт" преди конгреса на БФС на 16 февруари. Илиев е сред водещите фигури в екипа на кандидата Любослав Пенев и говори в подробности за проблемите на родния футбол и идеите за неговото възраждане.

- Г-н Илиев, какво ви убеди да застанете до Любослав Пенев в битката му за промяна в българския футбол? Какво ви направи съмишленици?
- Едва ли е необходимо да обяснявам колко мащабна фигура е Любо Пенев и каква ценност представлява за България. Личности от неговия калибър имат изключително рядката способност да преминават през възможно най-тежките изпитания и да стават още по-силни. В този много труден момент за футбола са ни необходими много смелост и пределна воля, за да се справим с предизвикателството. Любо е човекът, който може да оглави акцията по спасяването на българския футбол. Спечели ме с чистите си идеи и голямото желание да възродим футбола. Обсъждахме идеи, които аз самият отдавна съм обмислял.

- Готови ли сте на публичен диспут с настоящото ръководство?
- Вие мислите ли, че е възможен подобен дебат?! Ние сме готови за диспут 24 часа на ден и 7 дни в седмицата. Но не виждам никакво желание отсрещната страна да участва в истинска дискусия. Те не познават правилата на демокрацията и не са чували за предизборни дебати. Още повече че казаха, че феновете и медиите не ги интересуват. Ще действат по утвърдените за тях правила –
обработка на делегатите

- Защо се захванахте с тази задача?
- Целият ми живот е футбол. Имам сетива да виждам накъде отива любимата игра и затова не мога да стоя със скръстени ръце. Положението е нетърпимо, присъдата отдавна е прочетена. При такъв начин на управление, каквото демонстрира сегашното ръководство на БФС и каквото ще продължи, ако бъдат преизбрани, апокалипсисът чука на вратата ни. Празните стадиони, отливът на зрители, критично малкият брой деца, които ритат топка, липсата на вдъхновяващи успехи превръщат спорт номер едно на България в маргинално занимание. В основата на решението ми е тежката ситуация в българския футбол и вярата, че сега имаме шанс да обединим усилия и познания, за да сме полезни в името на нашите деца. Това е последният шанс да събудим мъртвеца.

- Очаквахте ли ударите под кръста, които получихте чрез доста публикации, след като стана ясно, че екипът на Пенев се кандидатира?
- Ударите под кръста са запазена марка на всяко провалено управление, което с нокти и зъби драпа да остане на власт. Пътят към бунището на историята видимо никак не им харесва. Те ни обвиняват в плюене, а всъщност задкулисно го правят ден и нощ. Вижте само пороя от личностните нападки срещу Любо, а и към мен след пресконференцията. Позволиха си дори да кажат, че ние нямаме идеи. В същото време започнаха да копират всяко нещо, което казахме. И за работата с общините, и за масовостта в детско-юношеския футбол, и за алтернативното финансиране...

- Кои са най-големите проблеми, породени от настоящото управление на БФС?
- Мога да изтъкна една дузина съществени проблеми и няколкостотин дребни. Но ще е загуба на вестникарско място. Придържам се към една максима – покажи ми какво си постигнал, защото на празни приказки не вярвам. 12 и повече години бяха на власт и резултатите са плачевни. За предишните 12 години България игра на 2 световни и 2 европейски. И пак бяхме недоволни, защото имаме претенции да бъдем представени на всяко голямо първенство. А сега при невижданото за нашата футболна история пропадане разправяме, че това не зависело от нас. Тогава от кого, от папата или от председателя на ООН! Най-добрата оценка я дават феновете. Празните стадиони и скандиранията по адрес на БФС казват всичко. Народът вече се произнесе и подсказа на делегатите какво очаква да се случи на конгреса.

- Българинът почти винаги става свидетел на предизборни обещания, които след това не се изпълняват. Как ще убедите клубовете да ви повярват?
- Хората, които имаха добро желание да ни чуят, оцениха по достойнство всичките идеи, които бяха изказани на пресконференцията на 11 януари. Именно защото бяхме пределно конкретни във всеки аспект от бъдещата ни работа, предизвикахме такава бърза, трескава и манипулативна антикампания. Защото се уплашиха, че наистина идва реалната промяна и място за тях в нея няма...

- Ако Любослав Пенев бъде избран за президент на БФС, кое ще е първото нещо, което ще свършите?
- Мога да ви отговоря, че няма да има едно – няма да има почерпки. Ще се работи до късни доби още от първия ден, в който заемем местата си. Не по 20 часа на година, а по 20 часа на ден. Всичко, което сме заявили като намерение, ще залегне в конкретната ни работа от 17 февруари. Нищо няма да бъде отлагано, защото сега не му е още времето. Тези порядки изчезват на мига. Това, което е много важно, е да се направи пълен анализ на моментната ситуация. Да се внедри най-правилно стратегията, която сме подготвили, спрямо ресурсите, за да постигнем най-бързо целите, които сме си поставили.

- Предстоящият конгрес ли ще е най-трудният ви мач?
- Това не е мач и не трябва да се правят такива аналогии. Това е битка за спасяването на българския футбол. На терена загубите не са краят на света, загубата на конгреса ще бъде фатална. Не за нас, за футбола ни, за наследниците ни. Това е огромна отговорност, но това повече ни мотивира, отколкото притеснява.

- Как си обяснявате позицията на Левски - от Герена хем издигнаха кандидатурата на Борислав Михайлов за нов мандат, хем твърдят, че "Промени в българския футбол са необходими"?
- Това е снишаване и трупане на бъдещи активи. Левски е един от двата гранда на българския футбол. Персонално от негово име никой не може да се изказва. Левски, това са милиони привърженици, а кандидатурата е издигната от един или двама. Мъдреците са го казали - когато фактите говорят, и боговете мълчат. Фактите говорят, че Левски е страдал и пак ще страда, когато президент на БФС е Борислав Михайлов.

- От Левски твърдят, че са останали изненадани от изявлението ви, че ще получите гласа на сините. С кого от ръководството бяхте говорили, преди да обявите, че Левски ще ви подкрепи?
- Ключът е в думата "изявление". Не съм правил изявление, просто отговорих на многократно зададен въпрос. Бих казал, натрапчиво задаван през цялото време. Не съм говорил с ръководството на Левски за подкрепа, защото смятах, че най-нормалното и най-логичното нещо е да подкрепят промяната. Не съм чул или прочел да са изненадани, но те по принцип винаги са изненадани. Но се получи желаният ефект – след моите думи от Герена скоропостижно бе издигната кандидатурата на сегашния президент. Накарах ги да се определят и да си носят кръста оттук-нататък. Виждате каква е реакцията на фенските организации. А за редовите фенове може да сте напълно сигурни, че всичките са за промяна. Левски да е за Борислав Михайлов - това звучи като недодялана шега!

- Имате ли точна представа каква е позицията на по-голяма част от ветераните и феновете на Левски относно управлението на Борислав Михайлов?
- Непрекъснато ми звънят ветераните на Левски. Имам тяхната стопроцентова подкрепа. Тя за мен е много важна, защото това са доказани във времето големи имена, защитавали синята идея. А феновете неведнъж силно и отчетливо са заявявали своята твърда позиция относно това ръководство, и то на стадионите. Това, което направи ръководството на клуба, е много лош знак към привържениците. В прав текст им казаха, че тяхното мнение няма значение.

- Като играчи с Пенев бяхте от различни страни на барикадата - вие в Левски, той в ЦСКА, но сега сте заедно. Дошло ли е време двата гранда в родния футбол да са на едно мнение по важните въпроси за развитието на българския футбол?
- Когато говорим за България, всички сме в един отбор. Ние и десетките хиляди привърженици изразяваме желанието си да върнем българския футбол там, където беше в продължение на десетилетия – сред челниците в Европа. Мечтая за деня, в който българите ще са щастливи и обединени от успехите на националния отбор, развяват националните флагове и гордо пеят националния химн. Точно както беше по време на онова незабравимо американско лято...


Тагове: Николай Илиев, Борислав Михайлов, Любослав Пенев, БФС, президент, Конгрес

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Експертите Николай Александров, Стефан Ралчев и Георги Драгоев и тази седмица прогнозират за вас.

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


23-02-2019
Рождениците днес
Спортни новини