Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

26-01-2018 13:33


Отдел Пропаганда и агитация отново е тук

Отдел Пропаганда и агитация отново е тук

Все едно, че не се избира президент на БФС, а генерален секретар на БКП

стани фен

През изминалия един месец в мен се затвърди твърдо убеждение, че последните 30 години не са се състояли и отново с машина на времето съм попаднал през 1988 година. Отдел "Пропаганда и агитация" всеки ден усилено се труди, за да бъде преизбран единственият достоен президент за БФС - сегашният.

Вместо всички да са доволни, че има силна конкуренция в лицето на Любослав Пенев, се случва обратното, 99 процента от медиите биха били задоволени, ако на предстоящия конгрес се случи това, което стана на предишния – имаше един кандидат и той се наричаше Борислав Михайлов. И изборите дори бяха излишен протокол.

Странно защо това на никого не прави впечатление. А изглежда всички са щастливи с пожизнения статут на Боби. Всичко това естествено се увива в мазната хартия, че Любослав Пенев бил крайно неподходящ. Все едно, че подходящ въобще може да се намери при така зададения дневен ред от отдел "Пропаганда и агитация". Поне два пъти в годината се появяват едни доклади на "Репортери без граница", където на свободата на словото в милата ни родина се отделя злочестото 107-о място. Ако се направи анкета за спортната журналистика, то тогава ще сме на 207-о място.

Отдел "Пропаганда и агитация" обаче е само част от пъстрата палитра на завърналия се тоталитаризъм. Много по-интересна е ситуацията с избирателите и техните зависимости. И тук е като със 107-ото и 207-ото място. Ако за страната ни зависимите са що-годе поносим процент, то при изборите за президент на БФС са преобладаващото число. Какви платформи, какви реформи, каква промяна, изобщо какви пет лева. Този, който си пуска листчето, е така обработен, че дори Месията да се спусне от небето и да поиска да оправи забатачения български футбол, нашият човек пак би избрал статуквото. За обикновения избирател то означава сигурност. Жалка, обидна, унизителна човешкото достойнство, но сигурност. А Любо Пенев се явява като заплаха. Непредсказуем, неуправляем, недосегаем, чувам оттук-оттам, че точно това е най-притеснително.

Болшинството от така наречените футболни хора разсъждават -с този няма как да се разберем. А под разберем, да се разбира да си въртим игричките. И като имаме нужда от някаква подкрепа, да звъннем един телефон и отсреща да има комуникация. Така си върви от време оно, а сега правилата може да се променят рязко. И ще се променят рязко, защото при Любо Пенев телефонното право няма да върви. Всичко ще се движи по етапния ред. А сега е различно, не случайно Борислав Михайлов постоянно парадира с безценната си лична помощ за този или онзи клуб. И някак му липсва достатъчно интелигентност да се усети, че по този начин показва нагледно какъв е стилът на неговото управление - шуробаджанашки.

Тук ще разкодирам още една голяма глупост. Влиянието в УЕФА, обикновеният човек се респектира от подобни неща. Истината е, че представителството в УЕФА е на паритетен принцип и президентът на БФС без значение как се нарича, заема посоченото място. И перспективите пред Любослав Пенев за нещо повече от синекурна позиция в УЕФА са доста по-големи от тези на сегашния президент. Така че и тази мантра е за лековерните. Що се отнася до безценната помощ, без която не можем, ще посоча, че ФИФА инвестира много повече пари в Шри Ланка, отколкото в нашата скъпоценна база в Бояна! Но накрая на сцената излезе главният прокурор на САЩ Лорета Линч и безкрайно задължените на Блатер "бобимихайловци" от Шри Ланка не успяха с нищо да му помогнат.

Каква е последната надежда, че все пак промяна ще се състои. Ще я илюстрирам с реални исторически събития от далечната 1988 година, която като реалии е досущ същата като 2018 година. По това време имаше едно явление перестройка и заради съветските другари на нашите им се наложи да проведат избори. До тогава такива неща в социалистическа България не се бяха случвали. Уловката бе, че в бюлетината за гласуване присъстваше името само на един кандидат. Този на партията. И народът се изхитри и масово го задраска. Обявиха 99,99 процента изборна победа. Ясно как се постигнаха тези рекордни резултати. Всичкото това ще се случи на 16 февруари. Народът масово ще задраска Борислав Михайлов, а накрая победата му ще е почти стопроцентова. Или пък не, кой знае, чудеса винаги може да се случат…

Жаклин Михайлов/Тема Спорт


Тагове: Борислав Михайлов, Любослав Пенев, БКП

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

Червената лампичка в синята авантюра на Дерменджиев

Червената лампичка в синята авантюра на Дерменджиев

Какво постигнаха треньорите след напускането на Лудогорец и как се представиха в Левски Стойчо и... Петев

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Предложенията за тази седмица са на Николай Александров, Борис Касабов и Георги Драгоев

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


Спортни новини