Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

10-02-2018 12:13


Лудогорец и ЦСКА надградиха в подготовката

Лудогорец и ЦСКА надградиха в подготовката

Основните конкуренти за титлата чудесно се възползваха от затишието пред бурята

стани фен

Силните отбори имат предимството да се възползват от всяка минута във футболния календар. Това също е доказателство за висока класа, защото няма как да си на върха, ако не си далновиден и последователен. Поведението и това, което излъчват Лудогорец и ЦСКА в този преходен, зимен период, е стабилност и наченки за възход.

Много видима вече е огромната разлика между двата доминанта и останалите дори в качеството на програмите им.

Двата големи съперника за титлата се отчетоха със солидна селекция и със сериозна тренировъчна програма. В Разград и на Армията насипна стока не се приема. Търси се качество и не се прави компромис. Лудогорец привлече централен нападател от прогресиращата полска школа. Припомням, че Дружина полска има на разположение Левандовски, Милик и Теодурчук – трима топ нападатели. Привлеченият в Разград Швиерчок със сигурност се надява да стане четвъртият. Едно не може да се оспори, с вратар и таран от Полша няма как да сгрешиш.

На центъра на София трафикът от пристигащи и напускащи бе по-сериозен, но за пореден път звеното, което се занимава с трансферите, се справи блестящо. ЦСКА вече има нов ляв защитник, който вероятно ще бъде още по-качествен от предишния. А предишният бе продаден за много хубави пари в Далас. ЦСКА има вече сериозна алтернатива на Каранга. ЦСКА има нова перла в авангарда си в лицето на Алберг.

Признак на висока класа е фактът, че новите попълнения бяха привлечени навреме, включиха се пълноценно в подготовката и няма да стоят на пейката в началото на сезона с обяснение, че им трябва време да влязат в ритъм. Подобно мислене задължително те прави аутсайдер, а Лудогорец и ЦСКА са вече твърдо фаворити и това се вижда с просто око и с разбирането на обикновен футболен лаик. Двата отбора изиграха половин дузина мачове със сериозни съперници спрямо това, което предлага пазарът в зимния подготвителен период. Констатацията е, че няма никакви признаци нито Лудогорец, нито ЦСКА да са излезли от ритъм, независимо че и от двата лагера ще чуваме банални клишета като „липсва ни игрови ритъм“. Всъщност въобще не им липсва, защото имаха интензивен състезателен календар, и то срещу отбори, които далеч превишават Витоша Бистрица или Дунав Русе. Приказките, че контролите са едно, а шампионатът друго, са за наивници. Дори напротив, Лудогорец и ЦСКА в последните години получиха много повече като опит и израстване именно в двете подготовки, които се провеждат по неволя през лятото и зимата. Нещо, което ги отличава от всички останали клубове у нас.

В общи линии изводът е, че двата водещи клуба към момента, а и за дълго напред са в отлична кондиция да преследват поставените цели. Интересно е, че ги чака битка на два фронта. Лудогорец в Европа и за седма поредна титла. ЦСКА за Купата на България и за първа титла от 2008 година насам. Лудогорец чука на вратата за нова порция слава в Европа, а феновете на ЦСКА засега доволстват с мечтата за дубъл на домашна сцена. Изключително любопитно е , че двата тима са равнопоставени и в директната си борба, и в алтернативната си програма.

Въобще предстоят три месеца, които тотално ще узаконят двуполюсния модел. Това не е началото, защото то бе поставено преди година и половина, но вече може да говорим за устойчивост. Лудогорец и ЦСКА в сегашното си състояние на управляване и качество на произвеждания футболен продукт са недостижими за останалите в българския футбол. Това не е някакво субективно твърдение, тази констатация е факт, който трудно може да бъде оспорен. Също толкова ясно е, че с пълната „безнаказана“ от никого доминация и хегемония на Лудогорец вече е приключено. В близките години ще имаме продължителна изострена конкуренция между двата клуба с характерната смяна на водачеството. Сигурно е, че мотивацията на двата противника е на необходимото ниво за дълга битка.
Ситуацията е обещаваща за целия български футбол, защото през по-голямата си част от съществуването си първенството ни се е провеждало при оформен и непоклатим двуполюсен модел. Но явно форматът „синьо-червена мъгла“ изчерпа своя мандат и сега предстои нова фаза. Напълно ясно е кой напусна сцената и поради какви обективни и субективни обстоятелства. Това отреди историята!

Всеки важен фактор при Лудогорец и ЦСКА си е на мястото, но все пак най-важното са отборите.

През годините с малки изключения в Разград доказаха, че могат да управляват и насочват в правилната посока футболния си проект. С привличането на Димитър Димитров – Херо те си осигуриха най-доброто безпроблемно и безоблачно продължение. Не случайно репутацията му е на отличен специалист. В Разград обаче той се показва и като отличен психолог и мотиватор. Много разумно извървя прехода от външен човек до основна фигура в клуба. Ако някой има очаквания, че Димитров е временно явление в Разград, много се е объркал. Имаме пълна симбиоза между цели и амбиции на клуб и треньор. И добрата спойка се вижда в развитието на отбора. Макар и да има известни различия с близкото минало, що се отнася до атракция, Лудогорец е достатъчно силен, за да изпълнява основната си мисия. Да побеждава във всеки един мач.

Треньорът е основният виновник и за постиженията на ЦСКА. След една година на голямата сцена Стамен Белчев остана без критици. Постиженията му са толкова видими и толкова неоспорими, че абсолютно никой не може да ги отрече. Оттук-нататък и пред Белчев се е ширнала една дълга нива, в която има много зърно за обиране. Но и при червените в основата е солидно изграденият тим. Неведнъж съм писал за правилния стил на игра и няма никакви основания да се смята, че това ще се промени. Стамен Белчев знае много добре едно – във футбола побеждава този, който не предава лесно правото си на атака. Това втълпи той в главите на подопечните и затова успява да контролира мачовете си. И най-важното - да се надиграва като равен с равен с Лудогорец. И в последните два двубоя тенденцията резонно се пречупи.

Картината на силно "зелено-червено" противостоене е нарисувана, предстои ни да видим в коя посока ще посочи стрелката. Каквото и да стане през тази пролет, през следващия сезон ни очаква римейк. И така, докато на сцената се появи някой, който си е написал правилно домашното. Но такъв на хоризонта не се задава!

Жаклин Михайлов/Тема Спорт


Тагове: Зимна подготовка 2018, Лудогорец, ЦСКА

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Експертите Николай Александров, Стефан Ралчев и Георги Драгоев и тази седмица прогнозират за вас.

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


23-02-2019
Рождениците днес
Спортни новини