Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

09-02-2018 10:52


Готови сме да изринем тинята в БФС

Готови сме да изринем тинята в БФС

Ако не спечелим, тези ще погребат футбола ни, категоричен е Любо Пенев

стани фен

Точно 10 дни преди конгреса на БФС на 16 февруари един от кандидатите за президент Любослав Пенев бе гост в "Шоуто на Слави". Ел Голеадор подчерта кои са грешките на настоящото ръководство, поради които иска да поведе промяната във футболния съюз. Пенев направи любопитни разкрития за някои практики в предизборната кампания на настоящите управляващи. Разговорът с него води Иво Сиромахов.

- Любо, обясни ми защо в България постът президент на БФС е толкова важен?
- Защото това е играта за феновете, за народа. В момента стадионите са празни. От 12 години едно и също се случва - обещаваме и нищо от това, което сме обещали, не се случва.

- Добре, но какво може да направи шефът на футболния съюз?
- Много може да направи. Футболът е социално явление номер едно. А в България няма масовост, няма школи. Във всички държави футболът се развива, само тук е на дъното на дъното. Трябва да излезем от тази сериозна криза. И тези господа трябва да излязат с наведени глави, а не с изправени, и да продължат по техния си житейски път. Те повече нямат място във футбола

- Ти си амбициозен човек, обаче ще имаш ли възможност да направиш това, което искаш? Звучи много хубаво - да напълним стадионите, децата да тренират, но това не се изгражда за месец или два...
- Точно така. Знам как да се случи. След като 12 години ти не си могъл да го направиш това нещо, значи не ставаш за тази работа. Провеждам работни срещи с много хора в България. Не говоря за вечери и коктейли. Аз не съм чул една положителна оценка за това ръководство. За всяка една тема, която сега ще обсъдим, виновник е БФС и настоящото ръководство. Как протичат моите работни срещи? Сядаме в една голяма зала и започваме да си говорим. Аз искам диалог. При мен всички врати са отворени. Даже и за тези, които няма да гласуват за мен. Бих искал да се появи някой зонален или областен шеф, да му обясня, може пък да попие нещо А как протичат срещите на другите? Под егидата на мезета, с пържоли и много алкохол.

Ако някой вдигне ръката и каже: "Може ли да питам нещо за футбол", му казват "Повече не питай, защото може да ти отрежем ръката"”. А при следващо вдигане, със здравата ръка, може да изпаднеш от групата... Така се провеждат срещи - при затворени врати, с полиция, даже без телефони.

- Окей, казваш - онези са лоши. Кажи ти какво ще направиш? Как децата да играят футбол, като няма игрища?
- Завършвам по моята тема и ще обясня. Много ме безпокои, когато ходят по срещите - заплашват. И не само това, но те спекулират, злоупотребяват с имената на министър-председателя, на Цветан Цветанов... Службите, ако искат, да ме намерят, аз съм готов със записи по темата. Да се знае как работят. Мисля, че това не е политическа тема, това е Цар Футбол. И така - как ще работя аз. На първо четене ще работя изключително много с държавата. Искам държавата и футболът да бъдат партньори... Ще направим игрища, всичко ще си дойде на мястото. В момента изготвям панорамна снимка на инфраструктурата. Няма как за един месец, аз не съм Дейвид Копърфилд – щрак и в страната на чудесата. 12 години са пропуснати! Говоря за ново управление, за прозрачност. За 12 години или ставаш, или не ставаш. Тези досега показаха, че не знаят, не искат и не разбират.

- Фенове коментират, че най-важната функция на президента на БФС е да назначава съдиите...
- Точно така е.

- Лошото е, че обявяват за най-кадърен рефер някой, който, като го гледаш как свири - жал да ти стане...
- Темата със съдиите е много важна. Тя е част от този голям проблем и хаос.

- Те трябва да се обучат...
- Ще се обучат. Те първо трябва да излязат от шапките на клубовете. Михайлов миналата година се оплака - аз имам проблеми със съдиите, защото двама-трима от Изпълкома, които са футболни президенти, влияят на реферите. Ама това е твоят Изпълком - оправи си го. Ти командваш, за какво си там? Това е твоята функция!

- Как ще ги спреш да не влияят?
- Има как. Има обучение, има санкции. Никога няма да се знае предварително кой ще е съдия. Това ще е в последния момент. Има как да се случи това нещо. И се връщам пак към обучението - ще работим с министерството на спорта, с господин Кралев, ако все още е министър. Защо не го наричам министър? Защото, за да си министър, трябва да си лоялен към държавата, а не да си пристрастен към БФС.

Ти не си министър на БФС, за да взимаш страна. Ти си министър на всички българи. Затова казвам господин Кралев, а не министър Кралев. Той, и да е пристрастен към БФС, най-вероятно защитава интереси. Във времето ще се покаже. Ще работим с общините, с кметовете. Няма да правим терени, където има зелки и тикви, а в населените места, за да може да се използват от децата.

- На кои хора ще разчиташ? Кого би поканил да работи в твоя екип? Гледах едно твое интервю преди няколко години в "120 минути", в което изрече тежки думи за твои съотборници от 94-та - за Костадинов, че бил неграмотен, за Лечков... Малко ми прозвуча странно. Аз съм ви разглеждал като един отбор...
- Когато се казва 94-та, да се отбележи, че тогава не можах да участвам, имах сериозни проблеми... В момента от 94-та там има двама-трима. Има и други Четвърти. Аз съм от другата група.

- Защо се отнасяш така към тях?
- Не, не се отнасям. Нищо лично, просто тези хора не развиват българския футбол. Те не направиха абсолютно нищо. Без да съм се кандидатирал още за президент, те започнаха да раздават финанси от отбора - участник в евротурнирите. Вижте ги колко много правят! Размърдаха се, започнаха да организират срещи. Те се показаха. Хората, с които се срещам, не са ги виждали онези, другите, освен по телевизията преди много години. А тези пари от миналогодишното участие в евротурнирите? Те ги платиха благодарение на моя екип, че повдигнахме въпроса.

- Какъв е твоят екип?
- Много сериозни, висококвалифицирани хора. Не искам да го споменавам, неслучайно. На 16-и ще го представя. Срещаме много проблеми с този вълшебен конгрес. Какво толкова ги е страх?! Страх ги е да представят един списък, да видим кои са участниците, кои клубове могат да гласуват. От какво ги е страх?! Циркулират напред-назад с бонуси, с рушвети, каним ги в този хотел, в онзи... - Това ми звучи като капарирани гласове с тези средства, които в момента се раздават. А от предишните години къде отидоха тези пари? В кой джоб?

 

- Какво ще стане, ако не те изберат?
- Каузата ще бъде загубена. Сега е моментът. Това е изключително повратен момент. Може би една от най-важните дати в българския футбол. Тази промяна трябва да се случи. Тези хора доказаха, че не разбират и не могат да управляват. Имаше няколко анкети. Над 95 процента от народа и феновете не желаят повече това ръководство. Те не направиха нищо, за да развият футбола. Футболът ни е ръждясал. На дъното на дъното. Няма изход с това ръководство от това блато. Аз съм подготвен. Ще изринем, ще изгребем тази тиня.

- Ти беше селекционер на националния отбор. Какво мислиш за сегашното му състояние?
- Изпуснахме 4 световни и 3 европейски първенства. На тези хора, които управляват сега, Батето (б.р. - Иван Славков), лека му пръст, им беше крив. Какво стана?! Поеха властта и абсолютно нищо не направиха. Убиха футбола. На 16-и трябва да спечелим задължително. Иначе тези, настоящите, ще погребат българския футбол! Говорим сега за някаква база. Ама каква база, тя изобщо не струва това, което говорят. С тези пари, които говорят, че са похарчили, аз ще направя не една, а три бази. С времето всичко ще си дойде на място - ще има одити, проверки...

- Ако сега си селекционер, няма кого да викнеш в националния отбор...
- Трябва да подготвим играчи. Да отидем и към темата за чужденците - тези, извън ЕС. Не приемам в един отбор, и ще взема мерки задължително, да има 10-12 чужденци извън ЕС. Това е капак на тенджера, която затиска нашите деца. Те кога ще играят?!

- Но президентите на клубовете ще ти кажат: "Абе хайде бе, ще ги подготвяме! Ще си вземем наготово"...
- Те няма да са в Изпълкома.


Тагове: Любослав Пенев, БФС, Борислав Михайлов

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Финал за 13-то място
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Торес - знамето на Атлетико

Торес - знамето на Атлетико

Фернандо към децата: Следвайте мечтите, няма нищо невъзможно!

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Битката за Манчестър

Битката за Манчестър

Сити направиха нещо нечувано, а Юнайтед в момента може би не са толкова добри, колкото показва позицията им

Ваня Николова
Ваня Николова

Българският успех на Славия

Българският успех на Славия

Белите показаха пътя, който да следват родните клубове

назаем

По капитаните ще ги познаете

По капитаните ще ги познаете

Те са съименници, те са национали, те са юноши на отборитеНяма титла, няма купа, на хоризонта е Верея

Няма титла, няма купа, на хоризонта е Верея

И след евентуален успех в Стара Загора насреща е още един хоризонт, след който вече ще се удари чертата


Спортни новини