Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

09-02-2018 10:52


Готови сме да изринем тинята в БФС

Готови сме да изринем тинята в БФС

Ако не спечелим, тези ще погребат футбола ни, категоричен е Любо Пенев

стани фен

Точно 10 дни преди конгреса на БФС на 16 февруари един от кандидатите за президент Любослав Пенев бе гост в "Шоуто на Слави". Ел Голеадор подчерта кои са грешките на настоящото ръководство, поради които иска да поведе промяната във футболния съюз. Пенев направи любопитни разкрития за някои практики в предизборната кампания на настоящите управляващи. Разговорът с него води Иво Сиромахов.

- Любо, обясни ми защо в България постът президент на БФС е толкова важен?
- Защото това е играта за феновете, за народа. В момента стадионите са празни. От 12 години едно и също се случва - обещаваме и нищо от това, което сме обещали, не се случва.

- Добре, но какво може да направи шефът на футболния съюз?
- Много може да направи. Футболът е социално явление номер едно. А в България няма масовост, няма школи. Във всички държави футболът се развива, само тук е на дъното на дъното. Трябва да излезем от тази сериозна криза. И тези господа трябва да излязат с наведени глави, а не с изправени, и да продължат по техния си житейски път. Те повече нямат място във футбола

- Ти си амбициозен човек, обаче ще имаш ли възможност да направиш това, което искаш? Звучи много хубаво - да напълним стадионите, децата да тренират, но това не се изгражда за месец или два...
- Точно така. Знам как да се случи. След като 12 години ти не си могъл да го направиш това нещо, значи не ставаш за тази работа. Провеждам работни срещи с много хора в България. Не говоря за вечери и коктейли. Аз не съм чул една положителна оценка за това ръководство. За всяка една тема, която сега ще обсъдим, виновник е БФС и настоящото ръководство. Как протичат моите работни срещи? Сядаме в една голяма зала и започваме да си говорим. Аз искам диалог. При мен всички врати са отворени. Даже и за тези, които няма да гласуват за мен. Бих искал да се появи някой зонален или областен шеф, да му обясня, може пък да попие нещо А как протичат срещите на другите? Под егидата на мезета, с пържоли и много алкохол.

Ако някой вдигне ръката и каже: "Може ли да питам нещо за футбол", му казват "Повече не питай, защото може да ти отрежем ръката"”. А при следващо вдигане, със здравата ръка, може да изпаднеш от групата... Така се провеждат срещи - при затворени врати, с полиция, даже без телефони.

- Окей, казваш - онези са лоши. Кажи ти какво ще направиш? Как децата да играят футбол, като няма игрища?
- Завършвам по моята тема и ще обясня. Много ме безпокои, когато ходят по срещите - заплашват. И не само това, но те спекулират, злоупотребяват с имената на министър-председателя, на Цветан Цветанов... Службите, ако искат, да ме намерят, аз съм готов със записи по темата. Да се знае как работят. Мисля, че това не е политическа тема, това е Цар Футбол. И така - как ще работя аз. На първо четене ще работя изключително много с държавата. Искам държавата и футболът да бъдат партньори... Ще направим игрища, всичко ще си дойде на мястото. В момента изготвям панорамна снимка на инфраструктурата. Няма как за един месец, аз не съм Дейвид Копърфилд – щрак и в страната на чудесата. 12 години са пропуснати! Говоря за ново управление, за прозрачност. За 12 години или ставаш, или не ставаш. Тези досега показаха, че не знаят, не искат и не разбират.

- Фенове коментират, че най-важната функция на президента на БФС е да назначава съдиите...
- Точно така е.

- Лошото е, че обявяват за най-кадърен рефер някой, който, като го гледаш как свири - жал да ти стане...
- Темата със съдиите е много важна. Тя е част от този голям проблем и хаос.

- Те трябва да се обучат...
- Ще се обучат. Те първо трябва да излязат от шапките на клубовете. Михайлов миналата година се оплака - аз имам проблеми със съдиите, защото двама-трима от Изпълкома, които са футболни президенти, влияят на реферите. Ама това е твоят Изпълком - оправи си го. Ти командваш, за какво си там? Това е твоята функция!

- Как ще ги спреш да не влияят?
- Има как. Има обучение, има санкции. Никога няма да се знае предварително кой ще е съдия. Това ще е в последния момент. Има как да се случи това нещо. И се връщам пак към обучението - ще работим с министерството на спорта, с господин Кралев, ако все още е министър. Защо не го наричам министър? Защото, за да си министър, трябва да си лоялен към държавата, а не да си пристрастен към БФС.

Ти не си министър на БФС, за да взимаш страна. Ти си министър на всички българи. Затова казвам господин Кралев, а не министър Кралев. Той, и да е пристрастен към БФС, най-вероятно защитава интереси. Във времето ще се покаже. Ще работим с общините, с кметовете. Няма да правим терени, където има зелки и тикви, а в населените места, за да може да се използват от децата.

- На кои хора ще разчиташ? Кого би поканил да работи в твоя екип? Гледах едно твое интервю преди няколко години в "120 минути", в което изрече тежки думи за твои съотборници от 94-та - за Костадинов, че бил неграмотен, за Лечков... Малко ми прозвуча странно. Аз съм ви разглеждал като един отбор...
- Когато се казва 94-та, да се отбележи, че тогава не можах да участвам, имах сериозни проблеми... В момента от 94-та там има двама-трима. Има и други Четвърти. Аз съм от другата група.

- Защо се отнасяш така към тях?
- Не, не се отнасям. Нищо лично, просто тези хора не развиват българския футбол. Те не направиха абсолютно нищо. Без да съм се кандидатирал още за президент, те започнаха да раздават финанси от отбора - участник в евротурнирите. Вижте ги колко много правят! Размърдаха се, започнаха да организират срещи. Те се показаха. Хората, с които се срещам, не са ги виждали онези, другите, освен по телевизията преди много години. А тези пари от миналогодишното участие в евротурнирите? Те ги платиха благодарение на моя екип, че повдигнахме въпроса.

- Какъв е твоят екип?
- Много сериозни, висококвалифицирани хора. Не искам да го споменавам, неслучайно. На 16-и ще го представя. Срещаме много проблеми с този вълшебен конгрес. Какво толкова ги е страх?! Страх ги е да представят един списък, да видим кои са участниците, кои клубове могат да гласуват. От какво ги е страх?! Циркулират напред-назад с бонуси, с рушвети, каним ги в този хотел, в онзи... - Това ми звучи като капарирани гласове с тези средства, които в момента се раздават. А от предишните години къде отидоха тези пари? В кой джоб?

 

- Какво ще стане, ако не те изберат?
- Каузата ще бъде загубена. Сега е моментът. Това е изключително повратен момент. Може би една от най-важните дати в българския футбол. Тази промяна трябва да се случи. Тези хора доказаха, че не разбират и не могат да управляват. Имаше няколко анкети. Над 95 процента от народа и феновете не желаят повече това ръководство. Те не направиха нищо, за да развият футбола. Футболът ни е ръждясал. На дъното на дъното. Няма изход с това ръководство от това блато. Аз съм подготвен. Ще изринем, ще изгребем тази тиня.

- Ти беше селекционер на националния отбор. Какво мислиш за сегашното му състояние?
- Изпуснахме 4 световни и 3 европейски първенства. На тези хора, които управляват сега, Батето (б.р. - Иван Славков), лека му пръст, им беше крив. Какво стана?! Поеха властта и абсолютно нищо не направиха. Убиха футбола. На 16-и трябва да спечелим задължително. Иначе тези, настоящите, ще погребат българския футбол! Говорим сега за някаква база. Ама каква база, тя изобщо не струва това, което говорят. С тези пари, които говорят, че са похарчили, аз ще направя не една, а три бази. С времето всичко ще си дойде на място - ще има одити, проверки...

- Ако сега си селекционер, няма кого да викнеш в националния отбор...
- Трябва да подготвим играчи. Да отидем и към темата за чужденците - тези, извън ЕС. Не приемам в един отбор, и ще взема мерки задължително, да има 10-12 чужденци извън ЕС. Това е капак на тенджера, която затиска нашите деца. Те кога ще играят?!

- Но президентите на клубовете ще ти кажат: "Абе хайде бе, ще ги подготвяме! Ще си вземем наготово"...
- Те няма да са в Изпълкома.


Тагове: Любослав Пенев, БФС, Борислав Михайлов

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Вечното дерби и мачове от Европа в Букмейкър Рейтинги

Експертите Николай Александров, Стефан Ралчев и Георги Драгоев и тази седмица прогнозират за вас.

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


23-02-2019
Рождениците днес
Спортни новини