Берое  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Пирин Благоевград  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Шампионска лига
Познавате ли правилата?
Вечното дерби

12-03-2018 13:06


Изненадващото умно какаду!

Изненадващото умно какаду!

Какадуто е майстор на определянето на формата, показват последните научни изследвания

стани фен

Кое е умното момче? Гофиновото какаду, вид дребни папагали от Австралазия, умеят да разпознават форми като двегодишно дете.

Тези птици не са наблюдавани да използват инструменти в дивата природа, но ако са отгледани в плен, проявяват завидни умения в тази област. В скорошен експеримент на Виенския университет и Виенския университет по ветеринарна медицина на папагали какаду била дадена кутия с ядка в нея. Предната страна на кутията била прозрачна и имала „ключалка” в геометрична форма, а пред птиците били поставени и пет различни „ключа”. При пъхването на верния ключ, кутията се отваряла и папагалът си получавал ядката.

Човешките деца на около годинка успяват да пъхнат топче в кръгла дупка, но трябва да мине още година, преди да успеят да направят същото с кубчета, триъгълници и кръстове. Детето трябва първо да осъзнае, че фигурата трябва да се завърти в специфична ориентация, преди да пасне на отвора. При тестовете във Виена гофиновите какаду в повечето съумявали да изберат правилния ключ само с визуално разпознаване. При метода проба-грешка папагалите какаду се справят по-добре от маймуните и човекоподобните маймуни.

„Това показва, че (гофиновото какаду) наистина притежава пространствено ориентиране и може да завърта и поставя предмети като двегодишно дете – казва Алис Ауершперг, директор на Гофиновата лаборатория във Виенския университет по ветеринарна медицина.

Изследователите смятат, че следващата стъпка е да разберат дали папагалите какаду разчитат единствено на визуални ориентири или използват и усещането при допир, когато избират формите.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ


Тагове: BBC Знание

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Messi que un club

Messi que un club

Или как Барселона отстрани Челси

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Красивата игра да върви по дяволите!

Красивата игра да върви по дяволите!

И ЦСКА, и Левски знаят - важни са резултатите

Златка Замова
Златка Замова

Когато футболът прави рязък завой

Когато футболът прави рязък завой

Зидан пак герой, Почетино за два часа – от фаворит в полуизгнанник

назаем

Супер Виктор пак е тук

Супер Виктор пак е тук

Аз съм демократ с черти на диктатор, твърди треньорът на ЦСКА МоскваМетоди и традиции за тормоз над футболните рефери

Методи и традиции за тормоз над футболните рефери

Материал от архива на сп. СПРИНТ