Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Вечното дерби
Познавате ли правилата?
Шампионска лига

12-03-2018 13:06


Изненадващото умно какаду!

Изненадващото умно какаду!

Какадуто е майстор на определянето на формата, показват последните научни изследвания

стани фен

Кое е умното момче? Гофиновото какаду, вид дребни папагали от Австралазия, умеят да разпознават форми като двегодишно дете.

Тези птици не са наблюдавани да използват инструменти в дивата природа, но ако са отгледани в плен, проявяват завидни умения в тази област. В скорошен експеримент на Виенския университет и Виенския университет по ветеринарна медицина на папагали какаду била дадена кутия с ядка в нея. Предната страна на кутията била прозрачна и имала „ключалка” в геометрична форма, а пред птиците били поставени и пет различни „ключа”. При пъхването на верния ключ, кутията се отваряла и папагалът си получавал ядката.

Човешките деца на около годинка успяват да пъхнат топче в кръгла дупка, но трябва да мине още година, преди да успеят да направят същото с кубчета, триъгълници и кръстове. Детето трябва първо да осъзнае, че фигурата трябва да се завърти в специфична ориентация, преди да пасне на отвора. При тестовете във Виена гофиновите какаду в повечето съумявали да изберат правилния ключ само с визуално разпознаване. При метода проба-грешка папагалите какаду се справят по-добре от маймуните и човекоподобните маймуни.

„Това показва, че (гофиновото какаду) наистина притежава пространствено ориентиране и може да завърта и поставя предмети като двегодишно дете – казва Алис Ауершперг, директор на Гофиновата лаборатория във Виенския университет по ветеринарна медицина.

Изследователите смятат, че следващата стъпка е да разберат дали папагалите какаду разчитат единствено на визуални ориентири или използват и усещането при допир, когато избират формите.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ


Тагове: BBC Знание

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Дерби на илюзиите и реалностите

Дерби на илюзиите и реалностите

Нищо не се случи след мача снощи, шампионът е ясен, тези които ще си играйкат - също

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Футболист на България и посланията

Футболист на България и посланията

Петков има 22 мача за година и половина, а поведението му край терена е скандално

BGfootball.com
BGfootball.com

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Десподов разкри за грозни изяви на Петков, камерите пък уловиха неспорсменските му жестове

назаем

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Явно на Армията знаят какво правятБлиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Блиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Единственият сайт за младежки спорт Viasport.bg я провежда вече седем години, а през януари ще награди за осми път утрешните спортни звезди на България


14-12-2018
Рождениците днес
Спортни новини