Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

12-03-2018 13:06


Изненадващото умно какаду!

Изненадващото умно какаду!

Какадуто е майстор на определянето на формата, показват последните научни изследвания

стани фен

Кое е умното момче? Гофиновото какаду, вид дребни папагали от Австралазия, умеят да разпознават форми като двегодишно дете.

Тези птици не са наблюдавани да използват инструменти в дивата природа, но ако са отгледани в плен, проявяват завидни умения в тази област. В скорошен експеримент на Виенския университет и Виенския университет по ветеринарна медицина на папагали какаду била дадена кутия с ядка в нея. Предната страна на кутията била прозрачна и имала „ключалка” в геометрична форма, а пред птиците били поставени и пет различни „ключа”. При пъхването на верния ключ, кутията се отваряла и папагалът си получавал ядката.

Човешките деца на около годинка успяват да пъхнат топче в кръгла дупка, но трябва да мине още година, преди да успеят да направят същото с кубчета, триъгълници и кръстове. Детето трябва първо да осъзнае, че фигурата трябва да се завърти в специфична ориентация, преди да пасне на отвора. При тестовете във Виена гофиновите какаду в повечето съумявали да изберат правилния ключ само с визуално разпознаване. При метода проба-грешка папагалите какаду се справят по-добре от маймуните и човекоподобните маймуни.

„Това показва, че (гофиновото какаду) наистина притежава пространствено ориентиране и може да завърта и поставя предмети като двегодишно дете – казва Алис Ауершперг, директор на Гофиновата лаборатория във Виенския университет по ветеринарна медицина.

Изследователите смятат, че следващата стъпка е да разберат дали папагалите какаду разчитат единствено на визуални ориентири или използват и усещането при допир, когато избират формите.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ


Тагове: BBC Знание

Коментари

Още Новини


Първа лига - редовен сезон
последен мач
Първа лига - редовен сезон
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

България се хвана на хорото

България се хвана на хорото

Големите очаквания са в ход, но те са неизбежни, ако искаме да се върнем в Лигата на Четвъртите в света

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Състезание в сянка

Състезание в сянка

Новата Лига на нациите е ненужно и безинтересно приключение за участниците

Златка Замова
Златка Замова

Първа Ла Лига без Кристиано и Иниеста

Първа Ла Лига без Кристиано и Иниеста

Барса пръсна 500 милиона за играчи, Реал и Атлетико на борба с нови сили

назаем

Крайно несериозно, Левски!

Крайно несериозно, Левски!

Бившият лидер на Синя България със сериозна критика след последния трансфер на ГеренаТодор Недепев би паснал като дялан камък в ЦСКА

Тодор Недепев би паснал като дялан камък в ЦСКА

Оценки за селекцията на червените обаче не може да се дават преди зимата


20-09-2018
Рождениците днес
Спортни новини