Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

12-03-2018 13:06


Изненадващото умно какаду!

Изненадващото умно какаду!

Какадуто е майстор на определянето на формата, показват последните научни изследвания

стани фен

Кое е умното момче? Гофиновото какаду, вид дребни папагали от Австралазия, умеят да разпознават форми като двегодишно дете.

Тези птици не са наблюдавани да използват инструменти в дивата природа, но ако са отгледани в плен, проявяват завидни умения в тази област. В скорошен експеримент на Виенския университет и Виенския университет по ветеринарна медицина на папагали какаду била дадена кутия с ядка в нея. Предната страна на кутията била прозрачна и имала „ключалка” в геометрична форма, а пред птиците били поставени и пет различни „ключа”. При пъхването на верния ключ, кутията се отваряла и папагалът си получавал ядката.

Човешките деца на около годинка успяват да пъхнат топче в кръгла дупка, но трябва да мине още година, преди да успеят да направят същото с кубчета, триъгълници и кръстове. Детето трябва първо да осъзнае, че фигурата трябва да се завърти в специфична ориентация, преди да пасне на отвора. При тестовете във Виена гофиновите какаду в повечето съумявали да изберат правилния ключ само с визуално разпознаване. При метода проба-грешка папагалите какаду се справят по-добре от маймуните и човекоподобните маймуни.

„Това показва, че (гофиновото какаду) наистина притежава пространствено ориентиране и може да завърта и поставя предмети като двегодишно дете – казва Алис Ауершперг, директор на Гофиновата лаборатория във Виенския университет по ветеринарна медицина.

Изследователите смятат, че следващата стъпка е да разберат дали папагалите какаду разчитат единствено на визуални ориентири или използват и усещането при допир, когато избират формите.

Открийте още интересни истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ


Тагове: BBC Знание

Коментари

Още Новини


BGfootball.com
BGfootball.com

Бай Ганьо футболист

Бай Ганьо футболист

Недъзите на родния футбол са неизкореними и чрез германска програма

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Анализ на двубоите на два от фаворитите за световната титла

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Хляб и зрелища.. без много хляб

Хляб и зрелища.. без много хляб

Детайлен анализ на двубоя на откриването на Мондиал 2018 между Русия и Саудитска Арабия

назаем

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Надявам се да има още много футбол в мен, искам да играя до 40, но не знам дали ще го направя, споделя Андрес ИниестаСъвременното световно

Съвременното световно

Архитектът Блатер няма да види своята сграда


Спортни новини