Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

25-03-2018 15:12


България ще играе тук (видео и снимки)

Ако беше в България Панчо Арена със сигурност ще влезе в 100-те национални обекта

стани фен

Националният тим на България ще се изправи срещу Казахстан в контрола, утре от 19:00 ч. на стадион "Панчо Арена" в градчето Фелшут, отстоящо на около 40 км от Будапеща.

Населеното място има една централна улица и няколко магазина за хранителни стоки. Почти не се различава от всяко друго подобно в Унгария. Има 1800 жители, които се радват на сериозната привилегия да имат в града си съоръжение като стадион "Панчо Арена". Съоръжение, което ако беше в България щеше да има гише, на което да се продават марки и да се подпечатват книжките от "100-те национални обекта".

В края на януари, всекидневникът "СЕГА" публикува материал на "Гардиън" за стадиона, свързвайки го с интереса на унгарския премиер Виктор Орбан към футбола и спорта. А и към харченето с особен размах. Последното, що се отнася за въпросната арена е твърде спорно, ако вярваме на официално обявената цена. Но за нея по-късно. Представяме ви откъси от материала."Фелшут е като всяко друго заспало унгарско градче. Това прави впечатление, докато погледът ви не попадне върху футболния стадион. На неговия фон всички останали сгради изглеждат като джуджета в населеното място с 1800 жители, намиращо се на около 40 км западно от Будапеща. "Панчо Арена", който е завършен през 2014 г., със сигурност е сред най-забележителните футболни игрища в света, изглежда повече като катедрала, отколкото като стадион - със заоблен покрив, медни кули и богато украсени дървени куполи.

Стадионът, който носи прякора на най-известния унгарски футболист - нападателя Ференц Пушкаш, е дом и на футболен клуб, кръстен на него - Пушкаш Академия ФК, основан през 2007 г. Наскоро влезе в първа дивизия на страната. Капацитетът на стадиона е 3800 души, което е повече от два пъти от населението на градчето. Но както Пушкаш няма почти нищо общо с Фелшут, така и стадионът не е направен за местните хора.

Това става още по-видно, когато влезете в комплекса, където паркоместата са запазени за много унгарски олигарси - богати хора и известни с близостта си до правителството. Има място за банкера Шандор Чани, който е най-богатият човек в страната и шеф на унгарската футболна асоциация, за Ищван Гаранчи - собственик на съседния футболен клуб "Видеотон" и за приятеля на Орбан, строителния олигарх Ласло Сий. Две места са отредени за Лоринц Месарош, кмет на Фелшут и председател на ФК Пушкаш, който се издигна до най-високите места в списъка на най-заможните унгарци, след като приятелят му от детинство Виктор Орбан стана премиер през 2010 г. Разбира се, има едно паркомясто и за самия Орбан, който е изкарал част от детството си във Фелшут и е играл полупрофесионален футбол тук в четвърта дивизия по време на първия си премиерски мандат в края на 90-те години".

Орбан не се срамува да насочва пари към сфера, която е най-близка на сърцето му - футбола. Не е лесно да му се задават въпроси за изграждането на стадиона, тъй като той рядко дава интервюта, освен по държавното радио, където неизбежно е ласкан от добронамерени журналисти.

За унгарските олигарси, както и за чуждестранните журналисти, най-добрата възможност за среща с Орбан е на "Панчо Арена" и затова паркингът е пълен със скъпи коли, чиито собственици търсят близост с властта. "Дори и да мразите футбола, трябва да ходите на тези мачове", казва Гула Мучи от организацията с борба с корупцията "Трасперънси интернешънъл". "Това е единственото място, където елитът иска да си общува с някого извън тесния им кръг. В ложите се взимат решения за големите проекти и се обсъждат планове за развитие на инфраструктурата, които изискват много пари".

54-годишният Виктор Орбан е публична личност през повече от половината си живот. Футболната му мания е легендарна - твърди се, че Орбан гледа дневно по 6 мача. Първото му пътуване в чужбина като премиер през 1998 г. е на финала на Световното първенство по футбол в Париж; според вътрешни източници от тогава той не е пропускал финал за Световната купа или за Шампионската лига.


Вътре в "Панчо Арена", чиито големи извивки и дървени греди показват националната привързаност на Орбан към "органична унгарска архитектура", броят на присъстващите фенове рядко достига четирицифрено число. Премиерът обаче се взира в игралното поле много съсредоточено, обръща малко внимание на олигарсите и министрите около него.

На 1 април 2007 г., в която Пушкаш трябваше да стане на 80 години, Орбан е главната движеща сила при основаването на Пушкаш Академия ФЛ. Първоначалният капитал е от едва 500 евро".

Според материала на "Гардиън" тя получава по около 10 млн. евро всяка година. Сега за стадиона и цената му. Тя се равнява приблизително на четири от онези предизборни "арени" по програмата за развитие на селските райони, които струваха до около 6 млн. лв и повечето от тях не са с буренясали терени единствено защото тревата е изкуствена. 3,8 млрд. унгарски форинта може и да звучат стряскащо, но на практика това са точно 12 087 069 евро.

"Гардиън" продължава:

"Футболът е странна комбинация между това да бъдеш свободен и да бъдеш войник. Трябва да бъдеш в отбора, но и да бъдеш креативен. Тъй като това е дилемата на всяко съвременно общество: да бъде организирано и да бъде свободно", обяснява Виктор Орбан. За Орбан връзката между футбола, политиката и националното величие е ясна. "Унгарците имат критичен подход към всички цивилизации", казва той, "и смятаме, че съвременното общество е много опасно за децата. Спортът е добро средство срещу опасностите на съвременните цивилизации. "Сега постигнахме добър напредък (за възобновяването на унгарския футбол), но всички са критично настроени. Никой няма да се съгласи с мен, всички казват, че това са глупости, но е факт, че нещата се променят много добре и вероятно постигаме напредък".

"Тази академия - този стадион и всичко наоколо - е част от концепция. Моята концепция, това си е моя концепция, според която футболът не е бизнес. Футболът е изкуство - вижте стадиона, това е изкуство... Не пресмятайте следващия договор с агента си, това са глупости - това не е същността на нещата. Същността е изкуство, топката и отборът. Това е моята концепция и това е концепцията на академията - футболът е изкуство".

"Дядо ми казваше, че когато гледам хубав мач, трябва да слушам музика - ако не чуваш музиката, мачът не е добър. Така че в Унгария, независимо от това кой шампионат печели Германия, никога няма да кажем, че футболът е бил добър, тъй като това, което чуваме, не е музика, а роботизиран технологичен шум".

"Това е моята земя, която съм дарил на клуба", казва Орбан, докато се взира в хоризонта. Всъщност официално земята принадлежи на съпругата му, която всъщност мрази стадиона, тъй като е развалил гледката от прозореца на кухнята.

На долния етаж, в стая в сградата на академията, където доминират две триметрови снимки на Пушкаш - на едната е като наивен дебютант, а на другата - като известен футболист на Реал Мадрид. Орбан показва, че на пода са отпечатъците от краката на Пушкаш, осветени зад стъкло.

"Рано или късно ще направим институт "Пушкаш", защото имаме академия, имаме и училища с неговото име. Сега имаме и отбор, така че искаме да направим музей, образователен център и също така издателство. За народа".

"Когато за първи път станах премиер, през 1998 г., дори играех в градския отбор. Той беше във втора дивизия ... и всяка седмица играех с тях. Можете ли да се представите, в малките населени места - какво скандират хората? Не можете да си представите - докато не отбелязах гол".

Орбан споделя плановете си да разшири своя "академична концепция" през границите в Сърбия, Румъния и Украйна - накрая и във всички територии, които в миналото са били "Велика Унгария", преди 1920 г. "Правим това за децата... в районите, където живеят унгарци".

Но и у дома той продължава да строи. Национален стадион с 68 000 места - наречен на Пушкаш, разбира се - се подготвя да приеме четири мача по време на Европейското първенство през 2020 г."

"Панчо Арена" съществува, но разбира се съществуват и въпросите. А най-важният от тях е: "Наистина ли ни е необходим такъв стадион тук. Как поддържат и управляват тази сграда? Според мен това не беше добро решение". Според автора на материала, зададен от приятел на премиера, пожелал анонимност.

Да си национал на България е гордост, независимо по кое време се случва това. Възпитаниците на Петър Хубчев обаче са в незавидната ситуация да събират жалостивите погледи на фенове и специалисти след някои от продукциите им. Като тази онзиден срещу Босна. Но едно е ясно - няма футболист, журналист или фен, който би отказал визита на "Панчо Арена".

А BGfootball.com пожелава незабравим и положителен спомен за българските национали

*Източник на материала е онлайн изданието на в-к "СЕГА" от 23.01.2018 г.


Тагове: Панчо Арена, Унгария, Виктор Орбан, България, национален отбор, стадион, видео

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Шампионски плейоф
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

BGfootball.com
BGfootball.com

Чао през задната врата

Чао през задната врата

Изнизването на Хубчев не беше красиво, но то е венецът на двете нулеви години за националния отбор

назаем

Сривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Сривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Думите на Меси бяха обет, обещание, което той не успя да изпълниСити взе титлата, но шампионите са два

Сити взе титлата, но шампионите са два

В сезон, в който 32 пъти се сменяше водачеството, няма как да е другояче


Спортни новини