Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Вечното дерби
Познавате ли правилата?
Шампионска лига

20-04-2018 18:05


Събраха се, но какво от това?

Събраха се, но какво от това?

МВР, ММС и БФС седнаха на кръгла маса и на практика не взеха никакви решения


Министерството на вътрешните работи, Министерството на спорта и Българския футболен съюз се събраха на среща за футболното хулиганство, а "решенията" след нея навяват на мисълта, че нищо няма да се промени и занапред.

Те са разделени на краткосрочни и дългосрочни. Краткосрочните на практика би трябвало да съществуват и в настоящия момент. Те са свързани с допълнителните камери на стадионите, както и "още по-засиленото полицейско присъствие на мачовете". Другото "решение" ни кара да се съмняваме, че досега изобщо е съществувало - "Засилено претърсване на посетителите с цел намаляване на вкарването на забранени неща".

Тези, които имат възможност, слагат камери и сега. Чудно е как Пирин с всичкото им нямане ще бъдат задължени да вложат пари в подобна техника. А може би БФС ще извади изискване при лицензиране? О, да, както има такова за осветлението на стадионите и което не се спазваше много сриктно в началото на този сезон.

По отношение на дългосрочните се предвиждат промени в наказателния кодекс и въвеждане на нов закон за футболното хулиганство:

- Засилване на личната и индивидуална отговорност
- Чисто нов закон за футболното хулиганство
- Нова наредба за сиурността на спортните обекти и съоръжения
- Въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си е закупил билет
- Промяна на наредбите за санкции на БФС

Всяко едно от изброените може да бъде лесно оборено и прескочено. Личната и индивидуална отговорност е доста интересно как ще бъде решена със закон. Първото, което идва на ум на човек, е лично и индивидуално да реши да не ходи на мач. Нито той, нито семейството му. С малки изключения като оазиса в Разград. И какъв става смисълът от футбола?

Твърде любопитно е също как ще бъде осъществена идеята за проверка на самоличността на всеки който е закупил билет. Дерби в центъра на София така и така блокира целия трафик от обед, а сега вратите ще се отварят с час или два по-рано...

Най-интересно е последното - промяна на наредбите за санкции на БФС. В случая нещата са като в почти всички закони в България - добри са, но просто не се спазват. Последният пример е от преди часове - БФС не посмя да размаха решително пръст на хулиганите и да ги извади от стадиона. Какво от това, че вечното дерби ще е без публика, ако по този начин се покаже, че компромиси повече няма да се правят?

 

Не че въпросните институции и БФС не искат нещата са се случат. Въпросът и големият проблем е, че за толкова много години не са направили нищо. Нито след убийството на Младен, нито след инцидента с Гергана. И за съжаление няма никакви индикации, че ще променят статуквото.

Иначе и у нас проверките са сериозни понякога. Толкова, че се е случвало журналист да не може да си внесе спокойно вафла на стадиона или плод. Водата пък трябва да е затворена. Там където имаха най-големи проблеми с феновете - Англия, отдавна решиха този проблем. Как - нека се поинтересуват отговорните фактори. Днес, преди мач запалянковците от двата отбора се движат заедно, а на входа ти гледат скъпоструващия билет, усмихват се и те пускат. Със задължителното - "Насаждавай се".

Кога ще се "наслаждаваме" у нас? До следващия конгрес със сигурност не.


Тагове: БФС, МВР, ММС, решения

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Дерби на илюзиите и реалностите

Дерби на илюзиите и реалностите

Нищо не се случи след мача снощи, шампионът е ясен, тези които ще си играйкат - също

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Футболист на България и посланията

Футболист на България и посланията

Петков има 22 мача за година и половина, а поведението му край терена е скандално

BGfootball.com
BGfootball.com

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Този човек ли бутат за Футболист на България?

Десподов разкри за грозни изяви на Петков, камерите пък уловиха неспорсменските му жестове

назаем

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Гочето за Люпко и ЦСКА: Деликатно е

Явно на Армията знаят какво правятБлиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Блиц и Министерството на спорта посегнаха на анкетата Най-добър млад спортист на България

Единственият сайт за младежки спорт Viasport.bg я провежда вече седем години, а през януари ще награди за осми път утрешните спортни звезди на България


12-12-2018
Рождениците днес
Спортни новини