Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Вечното дерби
Познавате ли правилата?
Шампионска лига

20-04-2018 18:05


Събраха се, но какво от това?

Събраха се, но какво от това?

МВР, ММС и БФС седнаха на кръгла маса и на практика не взеха никакви решения


Министерството на вътрешните работи, Министерството на спорта и Българския футболен съюз се събраха на среща за футболното хулиганство, а "решенията" след нея навяват на мисълта, че нищо няма да се промени и занапред.

Те са разделени на краткосрочни и дългосрочни. Краткосрочните на практика би трябвало да съществуват и в настоящия момент. Те са свързани с допълнителните камери на стадионите, както и "още по-засиленото полицейско присъствие на мачовете". Другото "решение" ни кара да се съмняваме, че досега изобщо е съществувало - "Засилено претърсване на посетителите с цел намаляване на вкарването на забранени неща".

Тези, които имат възможност, слагат камери и сега. Чудно е как Пирин с всичкото им нямане ще бъдат задължени да вложат пари в подобна техника. А може би БФС ще извади изискване при лицензиране? О, да, както има такова за осветлението на стадионите и което не се спазваше много сриктно в началото на този сезон.

По отношение на дългосрочните се предвиждат промени в наказателния кодекс и въвеждане на нов закон за футболното хулиганство:

- Засилване на личната и индивидуална отговорност
- Чисто нов закон за футболното хулиганство
- Нова наредба за сиурността на спортните обекти и съоръжения
- Въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си е закупил билет
- Промяна на наредбите за санкции на БФС

Всяко едно от изброените може да бъде лесно оборено и прескочено. Личната и индивидуална отговорност е доста интересно как ще бъде решена със закон. Първото, което идва на ум на човек, е лично и индивидуално да реши да не ходи на мач. Нито той, нито семейството му. С малки изключения като оазиса в Разград. И какъв става смисълът от футбола?

Твърде любопитно е също как ще бъде осъществена идеята за проверка на самоличността на всеки който е закупил билет. Дерби в центъра на София така и така блокира целия трафик от обед, а сега вратите ще се отварят с час или два по-рано...

Най-интересно е последното - промяна на наредбите за санкции на БФС. В случая нещата са като в почти всички закони в България - добри са, но просто не се спазват. Последният пример е от преди часове - БФС не посмя да размаха решително пръст на хулиганите и да ги извади от стадиона. Какво от това, че вечното дерби ще е без публика, ако по този начин се покаже, че компромиси повече няма да се правят?

 

Не че въпросните институции и БФС не искат нещата са се случат. Въпросът и големият проблем е, че за толкова много години не са направили нищо. Нито след убийството на Младен, нито след инцидента с Гергана. И за съжаление няма никакви индикации, че ще променят статуквото.

Иначе и у нас проверките са сериозни понякога. Толкова, че се е случвало журналист да не може да си внесе спокойно вафла на стадиона или плод. Водата пък трябва да е затворена. Там където имаха най-големи проблеми с феновете - Англия, отдавна решиха този проблем. Как - нека се поинтересуват отговорните фактори. Днес, преди мач запалянковците от двата отбора се движат заедно, а на входа ти гледат скъпоструващия билет, усмихват се и те пускат. Със задължителното - "Насаждавай се".

Кога ще се "наслаждаваме" у нас? До следващия конгрес със сигурност не.


Тагове: БФС, МВР, ММС, решения

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Лопетеги с примка на врата

Лопетеги с примка на врата

Реал е извън зона Европа в Ла Примера, но сега не е моментът за рокади

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Добре дошли на Земята

Добре дошли на Земята

Да загубим от Норвегия не е драма, а нещо напълно нормално

BGfootball.com
BGfootball.com

Лудогорец е до стената

Лудогорец е до стената

Титлата и този сезон няма да е проблем, но финансовият провал в Европа може да разклати още повече хегемона

назаем

11 октомври се нарежда до най-важните дати в историята на ЦСКА

11 октомври се нарежда до най-важните дати в историята на ЦСКА

На този ден победоносно завърши една от най-важните битки за клуба, но тя в никакъв случай не е последнатаСтадион чудо, стадион залудо

Стадион чудо, стадион залудо

Единодушие за нова футболна арена няма да има, просто трябва да се извадят парите


23-10-2018
Рождениците днес
Спортни новини