Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

23-04-2018 18:44


Русия няма да спечели от Мондиала

Русия няма да спечели от Мондиала

Увеличени разходи и сериозни средства за поддръжка на арените неутрализират очакваните приходи от Световното първенство по футбол

стани фен

Русия няма да спечели нищо във финансово отношение от Световното първенство по футбол, на което е домакин от 14 юни до 15 юли, пише versia.ru, цитиран от БНР. Напротив, очертават се големи загуби, свързани най-вече с поддържането на стадионите.

Дотук само от държавния бюджет са похарчени 480 милиарда рубли (около 800 милиона долара), главно за нови стадиони и за модернизиране на същестуващите, коментира изданието.

versia.ru дава за пример стадион "Зенит Арена" в Петербург, чиято стойност в хода на работата е нараснала от 6,7 милиарда до 48 милиарда рубли. Подобна е ситуацията и с други стадиони.

Изданието изчислява, че за поддръжката на стадионите, на които ще се играят мачовете от Световното, до 2023 година ще са нужни 12 милиарда рубли ($200 млн.), докато те са в състояние да изкарат едва около една четвърт от тези пари.

Допълнително, пише versia.ru, руските градове домакини не са подготвени да извлекат ползи от първенството, доколкото инфраструктура е занемарена и не може да привлече допълнителни туристи.

Според консултантската компания Aecom ползите за руските региони ще бъдат краткотрайни, а доста от тях ще трябва да се справят с поддръжката на огромни стадиони, които не могат да се напълнят във времето след Световното.

Стадиони като тези във Волгоград и Нижни Новгород например могат да разчитат да запълнят 10-15 % от капацитета си и само най-добрите регионални клубове могат да осигурят посещаемост до 60 % от възможностите на съоръженията.

Допълнително руската икономика ще претърпи загуби, тъй като някои производства ще бъдат силни ограничени по време на шампионата от съображения за сигурност, допълва versia.ru.


Тагове: Мондиал 2018, Световно първенство, Русия, приходи, печалби

Коментари

Още Новини


Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Защо Франция и Аржентина разочароваха в първите си срещи

Анализ на двубоите на два от фаворитите за световната титла

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Хляб и зрелища.. без много хляб

Хляб и зрелища.. без много хляб

Детайлен анализ на двубоя на откриването на Мондиал 2018 между Русия и Саудитска Арабия

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Световното предизвикателство

Световното предизвикателство

Русия преодоля проблемите и обеща незабравимо Световно

назаем

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Тръгвам си, защото тялото ме моли

Надявам се да има още много футбол в мен, искам да играя до 40, но не знам дали ще го направя, споделя Андрес ИниестаСъвременното световно

Съвременното световно

Архитектът Блатер няма да види своята сграда


Спортни новини