Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

11-05-2018 12:55


Профилът на новия червен пълководец

Профилът на новия червен пълководец

Какво трябва да притежава следващият треньор на ЦСКА

стани фен

ЦСКА доиграва сезона, след като се провали в първенството и турнира за купата, но около клуба тепърва става интересно. Тема №1 на „Армията” е кой ще бъде новият треньор. Това е най-актуалният въпрос за дискусии сред привържениците. Новият наставник ще трябва да върне червените на върха и успоредно с това отборът да се представи подобаващо при завръщането си в евротурнирите.

"Тема Спорт" очерта част от основните качества, които е необходимо да притежава следващият треньор на армейците. Изобщо не е задължително той да е свързан с историята на ЦСКА. Много по-важно е да е качествен, доказан и искащ да се развива специалист. Не е необходим човек, който само да лежи на стари лаври и да се припомня какво бил направил някога си. Нужен е такъв, който тепърва ще постига още успехи и ще вкарва трофеи във витрината.

Над 90% е сигурно, че това ще е чужденец, поради крайно ограничените български опции. От една страна, младите родни наставници още не са готови за ЦСКА, вечният вариант Стойчо Младенов си има отбор в Казахстан, с който вчера постигна втора поредна победа с 3:0, а Любо Пенев не изглежда опция поради много причини.
В изминалите седмици се водеха преговори със сърбина Владан Милоевич, който се вписваше идеално в профила на ЦСКА - и като възраст (48 г.), и като актуални успехи (шампион с Цървена звезда, извел тима до пролетни мачове в Европа). Милоевич обаче избра да преподпише със Звезда и така на „Армията” продължават търсенето на нов наставник.

Какви са основните характеристики, които следващият червен пълководец трябва да притежава:

1. Авторитет и харизма
Бъдещият кормчия на ЦСКА трябва да умее да удря по масата. Думата му да тежи и да се чува на всички нива в клуба, а играчите да имат необходимия респект от него. Нужно е да владее съблекалнята и да създаде необходимия микроклимат и колектив, което е сред задължителните предпоставки за постигането на успехи. Пример за авторитет и харизма са Стойчо Младенов, Любо Пенев, Миодраг Йешич... На ЦСКА му е необходим треньор от техния тип - с голямо самочувствие, с умение не само да води футболистите, но и публиката. Трябва да е добър мотиватор и да знае кога да отпуска напрежението. Този сбор от качества вдъхва доверие сред играчите и феновете и осигурява спокойствие. С две думи – нужна е респектираща фигура.

2. Скорошни успехи в евротурнирите
ЦСКА ще започне сезона със завръщане в евротурнирите, а три дни по-късно ще изиграе и първия си мач от новото първенство. На фона на това новият треньор е хубаво да има актуални постижения на международната сцена през последните един-два или най-много три сезона. Нужно е бъдещият наставник да е водил отбор с успех в груповата фаза на евротурнирите, такъв, какъвто бе исканият Владан Милоевич. Именно евроучастието е първото, с което ще се сблъска следващият предводител на ЦСКА - сезонът започва на 12 юли с двубой в първия кръг на ЛЕ. На армейците им е необходим специалист, който да е актуален боец в международни надпревари, а не да е имал силно участие в Европа преди 10 или 15 години. Именно мачовете на голямата сцена винаги са били водещите за ЦСКА и привържениците очакват подобаващо завръщане там. До голяма степен представянето на армейците в Лига Европа може да предопредели и целия им сезон.

3. Да се адаптира бързо към новата среда
Българското първенство може и да не е сред престижните в Европа, но има доста свои особености и специфики. Неслучайно сме виждали големи треньори да се провалят у нас, като примерите в това отношение не са един и два… Следващият наставник на армейците трябва да е бързо адаптивен. Да може да преодолее езиковата бариера, да опознае бързо качествата на играчите, да е наясно с нравите, културата и средата, в която ще попадне. Защото време за губене няма. Важно е новият треньор да е наясно и с конкуренцията в първенството и нивото на хегемона Лудогорец. И съвсем немаловажно - да е свикнал на провокации, удари под кръста, странно съдийство и други добре познати в родната флора и фауна практики.

4. Да е бил част от голям отбор
Силно препоръчително е новият треньор на ЦСКА да е бил част от голям отбор или като треньор, или като футболист. Идеалният вариант е да е водил гранд с успех или поне да е играл в такъв. ЦСКА не е хапка за всяка уста. Нужно е следващият наставник да е наясно с всекидневните очаквания, напрежение и изисквания, които ще стоят пред него. За последно в ЦСКА работи чужденец без опит в голям тим и това си пролича - Едуард Йорданеску се провали. За сравнение Йешич, който е бил и футболист, и треньор на Партизан Белград, постигна успех на „Армията” не само в първенството, но и в евротурнирите. Така че допирът с гранд преди ЦСКА е задължително условие. Който и да поеме отбора, трябва да е наясно, че в този клуб не се признава нищо друго освен победата! Няма как треньор, който е свикнал да живурка, да има успех на „Армията”.

5. Да е ставал шампион или поне да се е борил за титлата
Следващият наставник на ЦСКА трябва да има шампионски манталитет, да е вдигал купи или поне да се е борил редовно за отличия. Задължително е да е наясно какво е усещането да гони или да владее първата позиция. Това да не му е нещо чуждо.

И тук, както при евротурнирите, е силно желателно следващият треньор на ЦСКА да е преследвал титлата наскоро - в последните 2-3 години, а не преди едно десетилетие. Има специалисти, които дълго време лежат на някогашните си славни моменти и не са мръднали в нивото си, а се уповават на стари лаври. На ЦСКА му трябва човек, който е непрестанно жаден за слава, успехи и развитие. Следващият пълководец трябва да има стремеж към нови хоризонти, но и същевременно да разполага с необходимия опит.

6. Да практикува атакуващ футбол
Във философията на ЦСКА е залегнало винаги да се играе нападателно и в същото време печелившо. Атака, атака и пак атака. Това е в ДНК-то на ЦСКА. Поне що се отнася до вътрешното първенство – тази нагласа не търпи обструкции. За евротурнирите е друго, особено когато насреща са силни съперници, там вече трябва да има вариативност и различни тактически подходи, които треньорът да прилага спрямо съответния опонент.


На родната сцена обаче армейците винаги трябва да са отборът, който диктува темпото, доминира и накрая печели. Треньор с предпазлив подход към голяма част от мачовете трудно ще вирее дълго в ЦСКА.

Виктор Гецов/Тема Спорт


Тагове: ЦСКА, треньор

Коментари

Още Новини


Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Защо този и не другият?

Защо този и не другият?

Бърз поглед върху това, което се случи около анкетата за футболист на годината

BGfootball.com
BGfootball.com

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Венцеслав Стефанов беснее по адрес на ЦСКА

Босът на Славия обвини червените, че организирали вота за Футболист на годината, обиди журналисти и доказани футболни капацитети

Златка Замова
Златка Замова

Обзори 2018: Реал пак покори Европа и света

Обзори 2018: Реал пак покори Европа и света

Кралският клуб подмладява отбор и стадион през 2019

назаем

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Те са отлични играчи, но и не по-лоши пияници

Алкохолът унищожи много от тях, а други все още оцеяват някаксиСпектакълът на насилието

Спектакълът на насилието

Буенос Айрес е футболната столица на света


17-01-2019
Рождениците днес
Спортни новини