Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Трансферно лято 2018
Познавате ли правилата?
Мондиал 2018

22-06-2018 08:52


Технологии на SAP помагат на германския футбол

Технологии на SAP помагат на германския футбол

Изкуственият интелект и машинното обучение играят ключова роля

стани фен

Нови технологични елементи в решението SAP Sports One целят да помогнат за възможно най-доброто представяне на германския национален отбор по футбол на Световното първенство в Русия, съобщиха от разработчика.

SAP и Германският футболен съюз (DFB) си партнират в разработката на видео табло и информационното табло на играчите, с помощта на които отборът ще анализира и споделя релевантна информация от играта, така че да постига победи.

Видео таблото е хъб със съдържание, който обединява огромно количество видео материали от живата игра на тима с информация от мачове и тренировки, получена от най-разнообразни източници. Това дава възможност на анализаторите в DFB и на треньорския щаб бързо да идентифицират моделите и тенденциите в поведението на терена и да изградят стратегии, които да насочат към потенциалните слабости на опонентите.

С помощта на информационното табло на играчите, треньорите на тима и анализаторите могат да получат персонализирана информация и видеа през техните мобилни устройства, в реално време.

Видео таблото и информационното табло на играчите са новите отличителни характеристики на SAP Sports One – решение, което помага на спортните отбори и организации да дигитализират управлението на резултатите чрез координация между всички звена на административния, тренировъчен и отборен мениджмънт, проучвателните и медицински процеси.

„Рзполагаме с невероятно количество информация, която трябва да обработваме и споделяме в реално време с треньора, играчите и анализаторите“, каза Оливер Бирхоф, генерален директор на германския национален отбор по футбол. „Изкуственият интелект и машинното обучение играят ключова роля във футбола и представляват съществена част от анализа на данни. Нашите експерти и експертите от SAP работят по тези въпроси в екип“.

През последните години тактическите аспекти на футбола са все по-важни“, разказва Кристофър Клеменс, ръководител на проучванията и анализ на играта в германския национален отбор по футбол. „Това означава, че треньорите, помощник-треньорите и анализаторите полагат повече усилия в наблюдаването и анализирането на различни източници на данни за играта. Тук идва и логичната стъпка да се използват технологични иновации – особено от сферата на анализа на данни, изкуствения интелект и машинното обучение, с цел да се опростят и ускорят определени процеси“.

По неговите думи, използването на новите функционалности в SAP Sports One – видео таблото и информационното табло на играчите – дава възможност на анализаторите да подготвят треньорите и играчите още по-ефективно. В допълнение, играчите получават персонализирани информационни пакети за предстоящите срещи.

Германският футболен съюз беше сред първите, които осъзнаха какво значение за футбола биха имали данните и анализа в реално време. Партньорството със SAP започва през 2013 г. Година по-късно SAP разработи решението SAP Match Insights, което предлага повече аналитична информация за представянето на играчите на терена, както и мобилното приложение SAP Team One, което помага на играчите и треньора да комуникират и да си споделят информация по-лесно.

През 2016 г. компанията представи уеб приложението SAP Penalty Insights и мобилното приложение SAP Challenger Insights – две прототипни технологии, предоставящи аналитични данни за тенденциите и формациите при опонентите. Използвайки решенията на SAP и получените данни като интегрална част от тренировките и подготовката, Германският футболен съюз е спечелил различни международни титли, подобрявайки представянето на отбора на световната сцена.

Гледайки напред, SAP и Германският футболен съюз вече работят върху решения, чрез които да подсилят развитието на следващото поколение германски играчи. Възможностите на изкуствения интелект и машинното обучение в анализа на играта са идентифицирани като ключови приоритети от SAP и DFB.

Например, в близко бъдеще, официалните представители на отбора ще имат възможност да идентифицират по-лесно и бързо сложни ситуации на терена и тактики на опонентите въз основа на разпознаване на модели и данни за позициите.


Тагове: SAP, Германия, технологии

Коментари

Още Новини


Първа лига - редовен сезон
последен мач
Първа лига - редовен сезон
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

България се хвана на хорото

България се хвана на хорото

Големите очаквания са в ход, но те са неизбежни, ако искаме да се върнем в Лигата на Четвъртите в света

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Състезание в сянка

Състезание в сянка

Новата Лига на нациите е ненужно и безинтересно приключение за участниците

Златка Замова
Златка Замова

Първа Ла Лига без Кристиано и Иниеста

Първа Ла Лига без Кристиано и Иниеста

Барса пръсна 500 милиона за играчи, Реал и Атлетико на борба с нови сили

назаем

Крайно несериозно, Левски!

Крайно несериозно, Левски!

Бившият лидер на Синя България със сериозна критика след последния трансфер на Герена


Спортни новини