Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

22-06-2018 08:52


Технологии на SAP помагат на германския футбол

Технологии на SAP помагат на германския футбол

Изкуственият интелект и машинното обучение играят ключова роля

стани фен

Нови технологични елементи в решението SAP Sports One целят да помогнат за възможно най-доброто представяне на германския национален отбор по футбол на Световното първенство в Русия, съобщиха от разработчика.

SAP и Германският футболен съюз (DFB) си партнират в разработката на видео табло и информационното табло на играчите, с помощта на които отборът ще анализира и споделя релевантна информация от играта, така че да постига победи.

Видео таблото е хъб със съдържание, който обединява огромно количество видео материали от живата игра на тима с информация от мачове и тренировки, получена от най-разнообразни източници. Това дава възможност на анализаторите в DFB и на треньорския щаб бързо да идентифицират моделите и тенденциите в поведението на терена и да изградят стратегии, които да насочат към потенциалните слабости на опонентите.

С помощта на информационното табло на играчите, треньорите на тима и анализаторите могат да получат персонализирана информация и видеа през техните мобилни устройства, в реално време.

Видео таблото и информационното табло на играчите са новите отличителни характеристики на SAP Sports One – решение, което помага на спортните отбори и организации да дигитализират управлението на резултатите чрез координация между всички звена на административния, тренировъчен и отборен мениджмънт, проучвателните и медицински процеси.

„Рзполагаме с невероятно количество информация, която трябва да обработваме и споделяме в реално време с треньора, играчите и анализаторите“, каза Оливер Бирхоф, генерален директор на германския национален отбор по футбол. „Изкуственият интелект и машинното обучение играят ключова роля във футбола и представляват съществена част от анализа на данни. Нашите експерти и експертите от SAP работят по тези въпроси в екип“.

През последните години тактическите аспекти на футбола са все по-важни“, разказва Кристофър Клеменс, ръководител на проучванията и анализ на играта в германския национален отбор по футбол. „Това означава, че треньорите, помощник-треньорите и анализаторите полагат повече усилия в наблюдаването и анализирането на различни източници на данни за играта. Тук идва и логичната стъпка да се използват технологични иновации – особено от сферата на анализа на данни, изкуствения интелект и машинното обучение, с цел да се опростят и ускорят определени процеси“.

По неговите думи, използването на новите функционалности в SAP Sports One – видео таблото и информационното табло на играчите – дава възможност на анализаторите да подготвят треньорите и играчите още по-ефективно. В допълнение, играчите получават персонализирани информационни пакети за предстоящите срещи.

Германският футболен съюз беше сред първите, които осъзнаха какво значение за футбола биха имали данните и анализа в реално време. Партньорството със SAP започва през 2013 г. Година по-късно SAP разработи решението SAP Match Insights, което предлага повече аналитична информация за представянето на играчите на терена, както и мобилното приложение SAP Team One, което помага на играчите и треньора да комуникират и да си споделят информация по-лесно.

През 2016 г. компанията представи уеб приложението SAP Penalty Insights и мобилното приложение SAP Challenger Insights – две прототипни технологии, предоставящи аналитични данни за тенденциите и формациите при опонентите. Използвайки решенията на SAP и получените данни като интегрална част от тренировките и подготовката, Германският футболен съюз е спечелил различни международни титли, подобрявайки представянето на отбора на световната сцена.

Гледайки напред, SAP и Германският футболен съюз вече работят върху решения, чрез които да подсилят развитието на следващото поколение германски играчи. Възможностите на изкуствения интелект и машинното обучение в анализа на играта са идентифицирани като ключови приоритети от SAP и DFB.

Например, в близко бъдеще, официалните представители на отбора ще имат възможност да идентифицират по-лесно и бързо сложни ситуации на терена и тактики на опонентите въз основа на разпознаване на модели и данни за позициите.


Тагове: SAP, Германия, технологии

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

За тази седмица те са на Стефан Ралчев, Николай Александров и Борис Касабов

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


Спортни новини