Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Обзори 2018
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

08-10-2018 15:05


Стадион чудо, стадион залудо

Стадион чудо, стадион залудо

Единодушие за нова футболна арена няма да има, просто трябва да се извадят парите

стани фен

Премиерът сбърка тактически във футбола. Бойко Борисов обяви, че ако националите се класират за Евро 2020, "догодина може едно кокетно ново стадионче да им направим". Отборът има възможност да стане "европейски" най-рано на 9 юни 2019 г., а най-късно през декември догодина. За няколко месеца ни стадион, ни стадионче се гради, особено в България. Тук толкова се прави лустрото по 1 км булевард. Е, той може да е и просто за награда от класирането и база занапред.

Друго: "... стотина милиона могат да се отделят за един нов стадион да им направим...". За толкова (в левове) не се прави стадион, а стадионче. Към 20 млн. лв. ще излезе единственият нов сектор на Герена, който само у нас наричаме модерен поради липса на друг. Стадион трябва да правим не по критериите за 2018 г., а за 2048 г., така се мисли навред, иначе е мимолетно кърпене на положението. Букурещ, Скопие и Баку вече имат хубави стадиони, а ние нямаме нов дори с 20 000 места.

Стратегическото "ура" обаче е без удивителен знак. Защото се уморихме от приказки и хаос от десетилетия. Външни инвеститори идваха, вътрешен ресурс се търсеше, място се избираше... Дискусии безчет, десетки пъти мерихме и не отрязахме.

Сега премиерът призова спортните журналисти да активират обсъждане нужно ли е националният стадион да е в центъра. Мнозинството ще е за арена в покрайнините. И ще тръгнат десетки мнения за местоположение.

Ако искаш да правиш каквото си искаш, предизвикай дискусия. Защото у нас единодушие е изключено. Какво обществено обсъждане? Коментарите под новината за стадиона в сайтовете са по-широкообхватни от всяка медийна дискусия. А пък специалистите ще кажат това, което налага заплатата им или по-скоро – откъдето идва тя.

Право рече премиерът – не може да се затварят непрекъснато улици в центъра на София за мачове с едва 200 души публика. Да, но защо управляващите не наложат да не се блокира движението за маргинален футбол? Ами има една наредба за публични мероприятия, а тук хората служат на наредбите, а не наредбите на хората. Наредбите си имат свой изкуствен интелект, различен от човешкия.

Апропо, "Арена Армеец", гордост на управляващите, не е в покрайнините, нито в идеалния център, и пак обърква движението при събития. Ако новият стадион е в центъра, ще ругаем за задръствания. Ако е в полето, ще ругаем, че е далеч. Ако отборите ни (не само националният) пълнят трибуните, всяко място ще ни хареса. И тук аргументът "Така е в Европа" не важи – дори само затова, че там редовно пълнят арените.

Та задръстването за новия стадион ще продължи. Освен ако държавата наистина има фискален резерв, който иска да инвестира. Какво ти класиране, извадете поне 200 милиона – за стадион, не за стадионче, – и ще потръгне.

Ясно е едно. Единодушие няма да има. Да речем, за стотината милиона (които ще станат 200), ще скочат възрастните – за стадион има, а таванът на пенсиите не може да падне изцяло, а? Или отчаяните вече родители на деца с увреждания, след като темата 105 – 150 млн. лв. ги доведе до блокиране на "Орлов мост". Запалянковците ще аплодират. После ще заругаят заради мястото – на повечето ще им харесва друго.

Но макар и по нашенски, нов стадион просто трябва да имаме. Детайл, уж дребен – как чуждестранни журналисти оглеждат любопитно "Васил Левски". И как питат това ли е националният ни стадион, пък журналистите свеждаме поглед от срам.

А за парите има прост начин. Инвеститор да вдигне стадион в полето, като в замяна получи право да действа на свръхпечелившото място на разрушения "Васил Левски". По-добре чуждестранен, за да няма бартер "кон за кокошка". Защото каквото и да стане, нали не вярвате, че ще засадят борчета там?

Хайде, дискутираме си по молба на премиера. Дано е за година-две, а не за още 15.

Текстът е публикуван в брой 40/2018 г. на списание "Икономист"


Тагове: Национален стадион

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (15.02.2019)

Тази седмица те са на Николай Александров, Калоян Христов и Борис Касабов

Ваня Николова
Ваня Николова

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

ЦСКА най-накрая спря с експериментите

Скуката на Армията свърши

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги

За тази седмица те са на Стефан Ралчев, Николай Александров и Борис Касабов

назаем

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Последната преграда - Великият едноок Бенкс

Историята на вратаря, спасил невъзможния удар на Пеле и вдигнал световната купаВ света на богатите

В света на богатите

Какво се крие зад сухата финансова статистика


Спортни новини