Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

13-10-2018 18:30


11 октомври се нарежда до най-важните дати в историята на ЦСКА

11 октомври се нарежда до най-важните дати в историята на ЦСКА

На този ден победоносно завърши една от най-важните битки за клуба, но тя в никакъв случай не е последната

стани фен

11 октомври ще остане в историята на ЦСКА като една от най-важните дати и жалони. 11 октомври 2018 година се нарежда редом до рождения ден на клуба - 5 май 1948 г., до първата шампионска титла на 9 септември 1948 г., до незабравимите детронирания на действащи европейски клубни шампиони... Закупуването на емблемата и активите на фалиралото дружество е изключителен морален акт, на който трудно може да се намери аналог в българския футбол, а и не само.

Веднага обаче трябва да се подчертае, че за най-верните армейци нищо не се е променило, тъй като емблемата на ЦСКА със златната шампионска звезда се намира отляво на гърдите и не може да бъде обект на покупка, продажба, регистрация и прочие. И все пак не може да се подмине това, че Гриша Ганчев направи нещо уникално и, бих казал, рядко срещано в съвременната история, която се пише по законите на пазара. Този човек реагира най-напред със сърцето, а след това с разума, за да плати колосалната сума. И тя бе платена за нещо, което принадлежи на ЦСКА от 5 май 1948 година и ще му принадлежи, докато има армейци по тази земя!

Гриша Ганчев обаче реши да отговори на зова на общността със сърцето, с морала си, със спортния си дух, като остави на втори план всякакви други съображения. Именно този човешки акт на Гриша Ганчев го нарежда до бащите - основатели на клуба, и до най-големите фигури в червената история. Понякога подобни знаци като този 11 октомври означават повече от головете, купите и триумфите на терена. Гриша Ганчев показа на свои и на чужди, че е бил изключително искрен и честен към всички армейци, когато през лятото на 2015 г. заяви на всеослушание, че няма да позволи ЦСКА да бъде унищожен, унижен и заличен.

Сега идва ред на адекватната отговорност на червената общност. Привържениците на ЦСКА, които изстрадаха толкова много през последните близо три десетилетия, трябва да подемат редица инициативи за финансово подпомагане на клуба. Очевидно е извършено изключително финансово усилие, за да се реализира плащането по емблемата и активите.

Сега е моментът от страна на феновете чрез техните структури и организации да бъде инициирана кампания за подпомагане на клуба със средства. И този път такава кампания ще бъде изключително успешна, защото в момента привържениците на ЦСКА притежават огромна енергия. Подобен ход ще бъде далеч по-ефективен, отколкото публичното предлагане на акции от страна на Александър Томов преди няколко години. А най-лесният начин да се помогне на ЦСКА в момента е с масово стичане на фенове на "Армията" и на всички останали стадиони в България, където отборът гостува. Привържениците с приноса си за билети и членски карти могат да заявят своето съпричастие и отговорност към каузата и благодарността си към г-н Ганчев. Той заслужава много дълбок поклон като спасител на цялата историческа, социална и морална митология около армейския клуб.

Нека не пропускаме и хората, които по една или друга причина не бяха на стадиона през последните две години. Редица мои познати са споделяли, че ще се завърнат на "Армията", когато и емблемата бъде бърната в своя дом. Това вече и формално е факт, ако това толкова ги е вълнувало. Топката сега е в полето на тези хора.

На 11 октомври победоносно завърши една от най-важните битки за ЦСКА, но тя в никакъв случай не е последната. В следващите години червената общност трябва да мобилизира своя морален и граждански потенциал, защото тези, които провокираха и платиха за толкова много интриги, мръсотии и саботажи срещу ЦСКА, няма толкова лесно да плюят на инвестицията си и ще опитат да продължат пъкленото си дело.

 

Георги Атанасов/Тема Спорт


Тагове: ЦСКА, емблема, дата

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Шампионски плейоф
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Какво направиха през годината отборите на Челси и Тотнъм Хотспър

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

назаем

Шампионът е блокирал

Шампионът е блокирал

В момента евентуалният бъдещ шампион на България Лудогорец не изглежда в състояние да победи нито един отбор от първата шестицаСривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Сривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Думите на Меси бяха обет, обещание, което той не успя да изпълни


Спортни новини