Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

17-10-2018 13:42


Добре дошли на Земята

Добре дошли на Земята

Да загубим от Норвегия не е драма, а нещо напълно нормално

стани фен

Поздравът е към всички тези, които сега идват на нея. Тези, които от началото на кампанията в Лигата на нациите бяха някъде в облаците, опиянени от минимални и трудни победи над световни "колоси" като Словения, Норвегия и внимание... Кипър.

За дереджето в националния отбор е посано доста. Колкото и обяснения да чуем, причината за това да сме малко над дъното се крие в управлението на родния футбол. Толкова обаче по този въпрос. Фактите са налице. Имаме представителна селекция, която е лишена от абсолютно всякакъв блясък и трудно генерира зрителски интерес.

Националният отбор не е като клубния, в който надеждата е на висок процент в края на всяка седмица. Това е селекция, която би трябвало да събере най-доброто и да го изправи срещу най-доброто от друга държава. За отбори като гореспоменатите и България, това се случва 7-8 пъти на година - в контролни или квалификационни мачове.

Стигнахме дотам, да се превъзнасяме от успехи над отбори като Казахстан, Кипър, Словения и Норвегия. Някакви си 20 години по-рано нямаше да ги броим за живи, но днес реалностите са други.

И за Лигата на нациите вече беше писано. Безсмислен, изцяло комерсиален турнир, който освен генератор на фалшиви надежди, ще е скок към голямо първенство само за отделни селекции. Реалният поглед в страна като България логично е замъглен. От 15 години не сме се класирали на голямо първенство, нямаме нито една категорична звезда на Запад, намираме се с едно ниво над най-слабите на континента, но това е чисто статистически. На терена много рядко показваме категорично, че сме кой знае колко по-добри от тях. Често не успяваме и да ги победим.

Затова приехме измъчени победи над Словения, Норвегия и Кипър с големи надежди. Какви ни бяха обаче аргументите? Момчетата играят като отбор, хвърлят се здраво, екипната работа е много добра, настроението също. Почти нищо не сме говорили за футбол, а това откровено притеснява.

Няма как да се съглася с повечето положителни оценки за отбора на фона на фактите - а те са безпорни. В първите три мача играта никак не беше "розова". Срещу Словения спечелихме с удар отдалеч и безобразна грешка на вратаря на домакините. Плюс отлична игра на нашия - Пламен Илиев. Срещу Норвегия пък отново Тигъра ни спаси, а една от малкото ситуации пред тяхната врата бе реализирана. Десетина много силни минути срещу Кипър и изригвания на Неделев, Страхил Попов и Десподов. Ама я пак прочетете... КИ-ПЪР. Хайде да синхронизираме измеренията. В нормалната реалност това е отбор, който за малко повече от година и девет изиграни мача имаше едва една победа.

За големите позитиви - високия дух и екипната работа, говорим така сякаш са най-важното нещо във футбола. Слагаме ги по-високо от спортно-техническите качества и от ролята на треньора, в случая селекционера. Радваме се на "отличното настроение" на тренировките, което също е крайно безумие. Всички тези неща са важни, но все ми се струва, че някои подробности относно играта стоят на по-високо ниво.

Един малък пример - когато имаш човек с три асистенции, донесли и трите гола от последните ти две победи, решението същият да не играе в най-важния мач за България или е проява на крайна гениалност или на нещо друго - точно обратното. Първото при Петър Хубчев далеч не е невъзможно, но той все още не го е проявявал. За разлика от опитите да впечатли с "особено мнение" на терена и странно поведение в интервютата след мача. Не е лошо по принцип, стига да дава резултати.

Това разбира се е частен случай, тъй като реално погледнато незаменими в националния отбор няма. Не е добър обаче самият сигнал.

Хайде да приключим и с тези небивалици за умората. Футболистът е работник с петнайсетина часа (хайде да са 20) работа на седмица, за което получава твърде сериозно заплащане, за да се оправдава с умора. Или някой друг да се оправдава с нея. Неуспехът срещу Норвегия вчера не е заради умората.

И за да не си помисли някой, че целта на този текст е самоцелната критика, нека да уточня - загубата от Норвегия в Осло е нещо напълно нормално. Сигурно има допуснати грешки в избора на състав или в провеждането на мача, но това са неща, които съпътстват всеки треньор и отбор. Нещата са много простички - България играе с отбори, които може както да победи, така и да загуби от тях. Норвегия е сериозен тим, съставен с научени на съвременен футбол играчи, на които не им се налага да правят скок в бездната между младежкия и мъжкия футбол, а шампионатите в които се подвизават са дестинации, за които нашите момчета в момента за съжаление могат само да мечтаят - елитите на Англия, Германия, Франция и Холандия. Твърде висока топка на фона на един... Спартак Москва, нали?

Та думата ми беше: Слезте на Земята! Този отбор на България може да е добър и задружен екип, но засега му липсват категоричните качества, които ще го отличат дори от отбори от "неговата черга". А и да не забравяме, че успехът в групата е само стъпка към класиране на голям шампионат. Призивът се отнася не само към феновете, но и към самите играчи. Те може и да се успокояват привидно с класическото "продължаваме напред" и "нищо не се е случило", а изказванията им да се докосват до патоса на доброволно подал оставка министър, но не е трудно да се види разочарованието им.

Два мача преди края сме в познатата ситуация - да не държим нещата в свои ръце. И все пак двете победи са задължителни, ако искаме да покажем, че притежаваме стабилност. Това ще е тест, защото ако в началото тръгнахме без напрежение, в момента то е налице.

Искаме ли нависоко, ще трябва да се примирим с вятъра там. Още една реалност от Земята.


Тагове: Лига на нациите, България

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Къде са останалите големи?

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Битката за топ 4 също е интересна

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (първа част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (първа част)

Какво се случва в битката за титлата в най-интересното първенство в света

назаем

ФеДЕодализъм

ФеДЕодализъм

Странен е този напън за властта, защото всъщност тези длъжности не са платени поради обществения си статутНационална футболна пародия

Национална футболна пародия

Да, желание има, но то е да се живее покрай футбола


Спортни новини