Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Познавате ли правилата?
Трансферно лято 2019

01-11-2018 14:02


Три години по-късно

Три години по-късно
Тони Тончев/S-Media

Закъснелият нов закон за спорта цели да привлече частен капитал и повишава изискванията и контрола към федерации и клубове

стани фен

Новият закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), който беше обнародван през миналата седмица, ще влезе в сила след три месеца. Това е близо три години след обещаното, но според министъра на младежта спорта Красен Кралев забавянето е било полезно. Според него в този период се е осъществила обществена дискусия, в която са изслушани всички институции, хора, клубове и федерации, които са заинтересовани от нормативната база, която ще регулира тяхната дейност.

 

Дългосрочното ползване
Един от ключовите текстове в новия закон е увеличаване от 10 на 30 на годините на възможността да се отдават под наем спортните обекти. Максималният срок ще важи в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност. Сред изискванията са заявителят на право за ползване под наем да инвестира сума, не по-малка от петдесет на сто от пазарната оценка на спортния обект. Задължителна е инвестиционна програма за ремонт и обновяване на спортния обект, която води до увеличаване на стойността му, както и доказателства за финансово обезпечена инвестиционна програма и за произхода на средствата за изпълнението ѝ. Кралев нееднократно обоснова тази новост в закона с повишената възможност за привличане на частен капитал. "Този вид инвестиции се връщат много бавно и е изключително важно срокът за отдаването на спортните обекти да бъде по-дълъг, за да има интерес от предприемачите", аргументира се Кралев. Според него поправката е в интерес на стадионите, собственост на общини и областни управи, и защото държавата не може да бъде по-добър стопанин на базите от клубовете. Това ще бъде начин за разрешаването на проблема с остарялата или липсваща спортна инфраструктура, защото със закон ще се регламентира стопанисването, използването и поддържането на спортни обекти.

Главата за отдаването под наем на спортната инфраструктура доведе и до най-сериозни дебати в Народното събрание. При последните обсъждания на ЗФВС в парламента дори от опозицията се изказаха, че тази поправка "заобикаля елегантно Закона за концесиите".

 

Срещу клубовете фантоми
Новият закон ще има много по-сериозни изисквания към федерациите и клубовете. Една от големите промени е, че лиценз ще получава само федерация, която има за членове не по-малко от 7 спортни клуба със седалище най-малко в три административни области в страната. Лицензът за спортни федерации става безсрочен, но при по-строг последващ контрол.

Съществени изменения, които ще позволят да се ограничи съществуването на клубове фантоми, са изискването спортните клубове да бъдат членове само на една спортна федерация, както и задължението да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. Член на управителен орган на една организация няма да може да бъде в управата на друга, която е член на една и съща федерация. Тези промени за клубовете срещнаха отпор от спортните деятели, но в крайна сметка законът ще даде защита на квалифицираните треньори и инструктори, като регламентира статута на треньорските кадри. От клубовете са притеснени дали ще имат възможност да осигурят финансови средства, с които да покрият разходите по изискваните назначения. За тези, които са членове на няколко федерации, пък ще отпадне възможността да кандидатстват по няколко програми за финансиране към ММС и общини.

 

Различна е регламентацията и на обединените спортни клубове, които са сдружения на поне три спортни клуба на територията на една административна област и се създават специално за ползване и управление на спортни обекти и съоръжения.

 

Новият ЗВФС дава определение на спортна услуга, която засяга и фитнесите и СПА центровете. Ще се регламентира предоставянето ѝ само при осигурени и гарантирани безопасни условия и от лица с нужната квалификация, които са вписани в регистър на Министерството на младежта и спорта. Така ще се регламентира квалификацията на треньори и инструктори, които работят както с професионални спортисти, така и с аматьори.

 

Образование
Законът предоставя възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висше училище и Министерството на образованието и науката. Създава се национална организация за университетски спорт, която е част от специалните организации в спорта.

По предложение на министъра на младежта и спорта и с разрешение на министъра на образованието и науката в училищата след завършен VII клас ще може да се приемат медалисти от европейски, световни и олимпийски спортни състезания независимо от резултатите от националното външно оценяване и извън утвърдения план-прием по реда на Закона за предучилищното и училищното образование.

 

Срещу допинга
За пръв път на законово ниво се предвижда взаимодействие между институциите в системата на училищното и висшето образование и Антидопинговия център с цел повишаване на информираността на подрастващите относно превенцията на употребата на допинг и вредни за здравето субстанции и методи.

В закона е обособена самостоятелна глава, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта, която е напълно съобразена със Световния антидопингов кодекс. Законът предвижда и парични глоби при нарушение на антидопинговите правила, които ще тежат не само над спортистите, а над всички лица, включени в спортния процес.

Санкция от 500 до 1000 лв. ще бъде налагана на длъжностно лице от Антидопинговия център или член на антидопингов екип, ако не изпълни свое задължение при допингконтрол. За всяко следващо нарушение глобата е 2000 лв. Лицензираните спортни федерации, клубовете, юридическите лица, предоставящи спортни услуги, също подлежат на глоби при неспазване на антидопинговите разпоредби. Така за първо нарушение се предвиждат 1000 лв., за второ и трето – съответно 2000 и 3000 лв., а за всяко следващо – 4000 лв. Санкцията ще се налага на спортните федерации, ако спортистът или длъжностното лице от националния отбор са престъпили правилата по време на лагер или състезание, организирано от международни спортни организации. Извън тези случаи санкцията е за спортния клуб.

 

Премии
Един от новите моменти по отношение на изплащането на пожизнени месечни премии е изплащането на месечна парична помощ на ненавършилите пълнолетие деца на починали олимпийски и параолимпийски медалисти. Такава помощ ще получават и децата на починали олимпийски и параолимпийски медалисти, които са студенти в редовна форма на обучение до 25 г. възраст.

 

Със средства от бюджета на Министерството на младежта и спорта ще се изплащат стипендии и други мерки за закрила на деца с изявени дарби, награди на медалисти от европейски, световни и олимпийски състезания и аналогични игри за хора с увреждания, както и на треньорите и длъжностните лица, пряко свързани с тяхната подготовка. Помощите могат да са пожизнени, месечни или еднократни.


Тагове: Закон за спорта

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

ЦСКА бързо поправи грешката си

ЦСКА бързо поправи грешката си

Бъдещето на Фабрини бе загатнато още с представянето в първия му официален мач

Златка Замова
Златка Замова

Реал, да идва Неймар!

Реал, да идва Неймар!

Звездата Азар се контузи за старта в лигата със Селта

BGfootball.com
BGfootball.com

Героите на лятото

Героите на лятото

ЦСКА и Локомотив изиграха пълноценни евромачове и няма от какво да се срамуват

назаем

Всеки мач - нов Левски

Всеки мач - нов Левски

Мачът срещу Витоша трябваше да го изиграят резервите, а изморените титуляри от реванша с Гент да пазят сили за следващия мачVAR убива насладата от играта

VAR убива насладата от играта

Системата тябва да бъде бракувана и да остане само технологията на голлинията, за да се отчита дали има попадение


Спортни новини