Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Първа лига

26-02-2019 14:48


На кого му е притрябвала тази работа?

На кого му е притрябвала тази работа?

Организацията на далечните кандидатури в далечното бъдеще продължава. Но защо?

стани фен

Продължавам да се питам - тези кандидатури за европейско и световно по футбол в далечно бъдеще за какво са ни? Вярно, общи кандидатури с други три балкански страни, ама и на хората там за какво са им?

Ще строим четири стадиона. Нови. Ние един нямаме, та сигурно затова сега наведнъж четири. Стрували по 1000 евро на седалка всеки. Най-малко за 40 000 зрители, да кажем... Това министърът на спорта го каза при едно от гостуванията си по bTV преди време.

А после? Като ги построим, кой ще ходи там? На мач у нас ходят по 40, не 400, хайде 4000 зрители, понякога. Онзи ден играха "Левски" и ЦСКА и на стадиона имаше 15 000 зрители. Беше студено. Като е топло, ще отидат 25 000. Ама "Левски" и ЦСКА играят 4-5 пъти годишно един срещу друг. Това е! На мач на националите не ходят повече зрители. Освен когато пристигнат англичаните, за да играят с нашите?

А после, като мине световното, в далечното бъдеще, кой ще ги стопанисва тези стадиони, когато започнат да се рушат? Или ще ги дадем на частни футболни АД-та да ги поддържат? Ама откъде накъде държавата ще строи стадиони и ще ги дава на частници? И на кои ще даде? А на кои няма да даде?

Или може би няма да строим четири стадиона, а ще реконструираме и някой от старите? И после пак същият въпрос: на кого ще ги завещаем? Може би на най-честния и изтъкнат футболен бащица, който печели от футбол в България. Нещо, от което, доказано у нас досега, всички не печелят. С изключение на тези в Разград, където все пак направиха футболния проект печеливш за последните 5-6 години и си понаправиха стадиона. Но той не е планиран за кандидатурата.

А как да печелиш от футбол у нас при 40, 400, 4000 зрители на мач, и то когато е топло? Ама през лятото два месеца не се играе футбол, а хората ходят на море. А през зимата е студено и два месеца не се играе футбол, а хората ходят на ски. И слънцето стопанисва стадионите през лятото, а през зимата снегът.

А, да не забравим! За кандидатурата трябва инфраструктура - пътища, магистрали, асфалт, релси и кръгови движения. Тези неща много трябват на една държава. Някои вече са направени, други планирани да се правят и обществените поръчки за тях са дадени или предстои да бъдат поръчани. Да, пътища трябват за всичко и те са основата на задълбочаването на връзките вътре в страната и със съседите от кандидатурата, ама защо след това трябва да строим стадиони? Разбирам един, който обезателно ни трябва, ама четири...

Може би кандидатурата я искаме, защото у нас вече е реализиран един проект, който съчетава по невероятен начин стадион и магистрала. Във Варна. С такова нещо съседите балканци не могат да се похвалят, но можем да им предложим това творение на строително-инженерната мисъл в хода на съвместната кандидатура в бъдеще време, за която се питам на кого е потрябвала. И този стадион - магистрала във Варна също!

Ровя из интернет и не намирам много писания и мнения при съседите ни, че на тях тази кандидатура им трябва много. Наоколо хората имат някак си същите грижи като нашите и в мерките за решаването им не пише приоритетно да им трябват стадиони. По 1000 евро на седалка. И обществени поръчки. Поне още четири, естествено.

Организацията на далечните кандидатури в далечното бъдеще продължава. Правят организационни комитети, събират се периодично и заседават. Разговарят, лакардийка има. Пак ще се събират в близко бъдеще, на футболния принцип на размененото гостуване. Правят план за разходите. Напредват. Предстои да официализират кандидатурите за пред съответните правителства на следващата среща...

И на кого му е притрябвало всичко това?

П.П.: Ако се намерят повече от 100 човека, които могат да се засегнат от този въпрос, за тази работа, която наистина им е притрябвала на някои за нещо, а на мен не, ще спра да го задавам. В името на далечната и обща, и наша, и тяхна, и бъдеща, и необходима, и нужна, и обширна и мащабна и глобална и историческа и още непредложена официално на правителствата... поръчка, пардон... кандидатура.

 

Георги Попвасилев/bTV


Тагове: Мондиал 2030, световно първенство, Евро 2032

Коментари

Още Новини


Шампионски плейоф
последен мач
Шампионски плейоф
следващ мач
Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (втора част)

Какво направиха през годината отборите на Челси и Тотнъм Хотспър

Букмейкър Рейтинги
Букмейкър Рейтинги

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Прогнозите на Букмейкър Рейтинги (17.05.2019)

Тази седмица мненията си дават Николай Александров, Стефан Ралчев, Борис Касабов и неповторимия Емил Велев - Кокала

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Приключенията на Пеп, Юрген и останалите (първа част)

Как се представиха отборите на Манчестър Сити и Ливърпул през изминалия сезон

назаем

Шампионът е блокирал

Шампионът е блокирал

В момента евентуалният бъдещ шампион на България Лудогорец не изглежда в състояние да победи нито един отбор от първата шестицаСривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Сривът на Барса подхранва въпроси за идентичността

Думите на Меси бяха обет, обещание, което той не успя да изпълни


Спортни новини