Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Трансферно лято 2019

09-04-2019 15:21


Паркирането ще е големият проблем за новия стадион на ЦСКА

Паркирането ще е големият проблем за новия стадион на ЦСКА

Вариантите са от изграждане на паркинги край стадиона до подземни съоръжения

стани фен

Достъпът с автомобили до стадиона на ЦСКА в Борисовата градина и осигуряването на места за паркиране са основните предизвикателства, пред които са изправени проектантите от студио "Вамос" и "Design Initiatives", които са автори на двата проекта за нов стадион на футболния клуб. Вариантите бяха представени на сайта на отбора в края на миналата седмица, като през тази предстои и разглеждането на проект от трета фирма.

"В момента мащабният проект е на ниво предпроектно проучване. Предстоят нелеки процедури в бъдеще освен по избора и одобрението на офертите, така и най-вече по съгласуване и сериозна съвместна работа с държавата и Столичната община", пишат от клуба.

И двата представени проекта отговарят на най-високата категория на УЕФА - четвърта. Изискванията са теренът да е с размери 105 на 68 метра, стадионът да е с капацитет между 20 и 24 хил. зрители, а местата за паркиране най-малко 1600.

Арх. Георги Савов, "Вамос": Транспортният достъп и паркирането са ключът към новия стадион
Създаването на нов голям стадион на същото място в Борисовата градина е въпрос, чието решаване в дългосрочна перспектива ще изисква обсъждане на най-високо ниво от експерти и администрация. Съществуващото съоръжение и в момента функционира горе-долу, но предизвикателствата с достъпа и паркирането на поне 1600 автомобила остават.

Нашето предложение се базира на сегашното положение като паркирането се осигурява на две нива под тренировъчните игрища, които запазват своята функция. Ако такива паркинги бъдат осигурени те ще гарантират успешно функциониране и на националния стадион при футболни срещи, ще изпълняват функция за паркиране към метрото и за автомобилите на посетителите на парка през почивните дни.

Предизвикателство е осигуряването на транспортен достъп не по един, който ще е недостатъчен за 1600 коли, а по два подхода откъм "Драган Цанков", което може да се случи и под земята. Изграждането и експлоатацията на такива паркинги може да генерира сериозен целогодишен приход от съоръжението на инвеститора и да даде възможност за сертифициране на стадиона от УЕФА.

Арх. Владо Вълков, "Design Initiatives": Не искаме да има паркинг в средата на парка и да превръщаме Борисовата градина в "Цариградско шосе"
Ние предложихме паркинги по периметара на Борисовата градина, при големите кръстовища и подходите към парка. Така те ще могат да се използват през останалото време от околните сгради, като ще обслужват и националния стадион", каза арх. Вълков. Построяването на тези паркинги е само предложение, като не са водени разговори с главния архитект и Столичната община по въпроса.
Това е трети проект за стадион на ЦСКА, който от Design initiatives правят, като всеки път собственикиците на клуба са различни.

Настоящият проект предвижда премахването на лекоатлетическата писта покрай терена, а в стадиона да има само кафене и ресторант, които да обслужват футболните мачове. Над всички трибуни има покрив, изработен от прозрачна мембрана с тефлоново покритие.

"Материалът е много по-лек от метал, заради което и конструкцията, която ще го крепи също е по-лека и евтина. Той пропуска и светлина и по тази причина, когато има дневни мачове няма да има нужда от изкуствено осветление", каза арх. Вълков.

Друго свойство на предложеното от тях решение е, че заради тефлоновото покритие покривът се самопочиства, а всички по-големи частици се отвеждат много по-лесно.


Тагове: ЦСКА, стадион, проект, проблеи, паркиране

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Кой и как срещу Титоград?

Кой и как срещу Титоград?

ЦСКА игра много слабо срещу много слаб отбор

Яна Касова
Яна Касова

Женски подем в мъжкия спорт

Женски подем в мъжкия спорт

Световното първенство по футбол за жени изведе спорта до нови нива на интерес и финансиране

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Хрониките на един предизвестен Франки Лампард

Хрониките на един предизвестен Франки Лампард

За който е изпуснал новината – той е новият шеф в Челси

назаем

ЦСКА има сериозен треньорски проблем

ЦСКА има сериозен треньорски проблем

На Армията залагат на концепция, непозната никъде по светаКлуб на анонимните съдии

Клуб на анонимните съдии

Отвори ли се линия за реферите, диалозите ще са повече от абсурдни


19-07-2019
Рождениците днес
Спортни новини