Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Верея  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Септември  Черно море  ЦСКА  България 
Какво ни чака?
Познавате ли правилата?
Трансферна зима 2019

09-04-2019 15:21


Паркирането ще е големият проблем за новия стадион на ЦСКА

Паркирането ще е големият проблем за новия стадион на ЦСКА

Вариантите са от изграждане на паркинги край стадиона до подземни съоръжения

стани фен

Достъпът с автомобили до стадиона на ЦСКА в Борисовата градина и осигуряването на места за паркиране са основните предизвикателства, пред които са изправени проектантите от студио "Вамос" и "Design Initiatives", които са автори на двата проекта за нов стадион на футболния клуб. Вариантите бяха представени на сайта на отбора в края на миналата седмица, като през тази предстои и разглеждането на проект от трета фирма.

"В момента мащабният проект е на ниво предпроектно проучване. Предстоят нелеки процедури в бъдеще освен по избора и одобрението на офертите, така и най-вече по съгласуване и сериозна съвместна работа с държавата и Столичната община", пишат от клуба.

И двата представени проекта отговарят на най-високата категория на УЕФА - четвърта. Изискванията са теренът да е с размери 105 на 68 метра, стадионът да е с капацитет между 20 и 24 хил. зрители, а местата за паркиране най-малко 1600.

Арх. Георги Савов, "Вамос": Транспортният достъп и паркирането са ключът към новия стадион
Създаването на нов голям стадион на същото място в Борисовата градина е въпрос, чието решаване в дългосрочна перспектива ще изисква обсъждане на най-високо ниво от експерти и администрация. Съществуващото съоръжение и в момента функционира горе-долу, но предизвикателствата с достъпа и паркирането на поне 1600 автомобила остават.

Нашето предложение се базира на сегашното положение като паркирането се осигурява на две нива под тренировъчните игрища, които запазват своята функция. Ако такива паркинги бъдат осигурени те ще гарантират успешно функциониране и на националния стадион при футболни срещи, ще изпълняват функция за паркиране към метрото и за автомобилите на посетителите на парка през почивните дни.

Предизвикателство е осигуряването на транспортен достъп не по един, който ще е недостатъчен за 1600 коли, а по два подхода откъм "Драган Цанков", което може да се случи и под земята. Изграждането и експлоатацията на такива паркинги може да генерира сериозен целогодишен приход от съоръжението на инвеститора и да даде възможност за сертифициране на стадиона от УЕФА.

Арх. Владо Вълков, "Design Initiatives": Не искаме да има паркинг в средата на парка и да превръщаме Борисовата градина в "Цариградско шосе"
Ние предложихме паркинги по периметара на Борисовата градина, при големите кръстовища и подходите към парка. Така те ще могат да се използват през останалото време от околните сгради, като ще обслужват и националния стадион", каза арх. Вълков. Построяването на тези паркинги е само предложение, като не са водени разговори с главния архитект и Столичната община по въпроса.
Това е трети проект за стадион на ЦСКА, който от Design initiatives правят, като всеки път собственикиците на клуба са различни.

Настоящият проект предвижда премахването на лекоатлетическата писта покрай терена, а в стадиона да има само кафене и ресторант, които да обслужват футболните мачове. Над всички трибуни има покрив, изработен от прозрачна мембрана с тефлоново покритие.

"Материалът е много по-лек от метал, заради което и конструкцията, която ще го крепи също е по-лека и евтина. Той пропуска и светлина и по тази причина, когато има дневни мачове няма да има нужда от изкуствено осветление", каза арх. Вълков.

Друго свойство на предложеното от тях решение е, че заради тефлоновото покритие покривът се самопочиства, а всички по-големи частици се отвеждат много по-лесно.


Тагове: ЦСКА, стадион, проект, проблеи, паркиране

Коментари

Още Новини


Втора осмица, Група А
последен мач
Втора осмица, Група А
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Форматът, който руши

Форматът, който руши

Българският футбол няма шанс в ситуация, в която единайсет клуба играят контроли, вместо плейофи

Златка Замова
Златка Замова

Довиждане на мита Гуардиола!

Довиждане на мита Гуардиола!

Маурисио Почетино преодоля спънките пред Тотнъм и спечели най-важната си битка

BGfootball.com
BGfootball.com

30 години след Хилсбъро (видео)

30 години след Хилсбъро (видео)

Загинаха 97, но английският футбол се реформира, за да стане номер 1 в света

назаем

Защо Мъри не иска да се връща в Левски?

Защо Мъри не иска да се връща в Левски?

Отговорът го даде самият клубЗидан открехна вратичка към тайните си

Зидан открехна вратичка към тайните си

Борих се от малък да съм най-добрия, не се правех на идиот по баровете, разказва легендата


25-04-2019
Рождениците днес
Спортни новини