Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

29-08-2019 16:10


Таван на заплатите - Идея твърде добра, за да се реализира

Таван на заплатите - Идея твърде добра, за да се реализира

Успехът с нея е гарантиран за всички

стани фен

Решения на държавата, включително и спортни, често са критикувани от фенове, тесни специалисти, опозиция ако щете. Но ако наистина съществува предложение от рода на "таван на заплатите" във футбола, то трябва да говорим и за похвала.

Разбира се всичко е много относително и за да се случи нещо подобно, са нужни няколко важни неща. Преди всичко силна държавна икономика, съобразяваща се с постулатите, по които се движи световната. Класическите са въведени в края на 18 век от светила като Адам Смит и Давид Рикардо, преминават през "Капиталът" на Карл Маркс и се доразвиват от Джон Бърнард Кейнс в първата половина на миналото столетие.

Другият фактор е коректността при самите клубове. Точни и ясни данни за приходите, разходите, изплащаните данъци, кредитите и т.н. И тук разликата между теория и практика е като тази между Бьоф Строганоф и кебапчето на автогарата в Овча купел.

Иначе "таван на заплатите" е метод, който тръгва от баскетбола в САЩ през 80-те години. Разработен е от дългогодишния (от 1984 до 2014 г.) комисар на НБА Дейвид Стърн, който днес е на 76 г. Принципът е прост - общият размер на разходите за заплати на играчите, не трябва да надхвърля 55% от всички приходи.

Методът се оказа изключително добър и беше предложен за адаптиране във футбола. Още в първите години на 21 век в Европа някои клубове даваха по над 60% от приходите си за заплати, а днес с наличието на заплати от по 200-250 000 евро на седмица, може би е и по-висок.

Ако се въведе таван на заплатите от този тип, БФС всяка година трябва да определя максималната сума, която всеки клуб може да използва.

Специално в НБА се въвежда "мек таван" според който в определени условия процентът, респективно сумата, може да се надвиши. След края на сезона обаче разликата се събира и се преразпределя по равно между всички участници в групата.

Нещата стават още по-сложни, ако се вземе всичко от посочения пример. В него има и минимален размер, който е в определен процент от тавана на заплатите за съответния сезон, както и минимално позволена заплата на играч.

Какви биха могли да са ефектите от подобно нововъведение? Трябва да се уточни, че те няма да се видят кой знае колко осезаемо в първите 4-5 сезона, но ще задълбочат тенденцията към изравняване от гледна точка на спортно-технически и икономически показатели. От това следва повишаване на конкуренцията, а след това и по-високо качество. Спазват ли се правилата - мърдане няма да има.

И тук не става изобщо дума за това Лудогорец да не може да дава заплати на добри играчи. В Разград ще продължат да го правят спокойно, ако редовно влизат в групите на Шампионската лига. Проблем за тях ще е, ако не са там. Повече от сигурно е, че ако имаше "таван на заплатите" с целия му блясък, последното трансферно лято за шампионите щеше да е по-различно. За да се постигне познатия стандарт, трябва да има продажби, приходи от билети и т.н.

Специално Лудогорец няма кой знае колко опции освен спонсори, наградни фондове и продажба на играчи, но грандовете от София и съперниците от Пловдив имат това плюс ценната фенска подкрепа. Тя се изразява в редовни приходи от билети и продажба на сувенири. "Таванът" е стимул за креативното мислене за привличане на средства. Последното важи особено за по-малките клубове.

Голям плюс е, че всички отбори ще имат далеч по-ясна финансова представа за следващите поне 10 месеца, а това ще минимизира опасностите от затруднения. Ще ги спре и да правят безумни един или двумесечни трансфери на играчи, които идват и след няколко дни си заминават.

Дали обаче под таван на заплати министър Горанов има предвид точно това? Въпрос без ясен отговор към момента. Горепосоченият пример е работещ и печеливш. Фактът, че в НБА от години няма тотален хегемон и толкова много отбори взеха титлата го доказва. Разбира се става дума за самия принцип, защото двугите фактори са несъизмерими.

Да не забравяме обаче, че "таванът" на Горанов е просто условие да се дават пари за школите. Плюс другото добро такова - да се намалят чужденците. Без съмнение нещата се навързват чудесно, независимо дали министърът и ведомството му са мислили в детайли за това. "Таванът", съчетан с "минимума" ще направи естествена подборка и на играчите от чужбина. Защото дори и да вземат малки заплати и не се справят, всеки клуб ще разбере, че може да дава същите пари на българи, гарантирано за същия обем и качество работа, а в много случаи и по-добър.

Докато писах това, почти си го представих, но после се опомних. В края на текста е повече от наложително да се погледне реалистично. А това ме задължава да прогнозирам, че подобна картинка в България едва ли ще се случи. А по-лошото е, че болшинството от важните хора биха разбрали колко ценно и нужно е.


Тагове: таван на заплатите

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Родриго – спокойният голаджия на Реал

Родриго – спокойният голаджия на Реал

Бразилчето стана най-младият хеттрик забивач на Шампионската, носи радостта във футбола си

МисляФУТБОЛ
МисляФУТБОЛ

Когато Бог живее на земята

Когато Бог живее на земята

Най-Големият навърши 59 и все още има какво да ни покаже

Емилиян Онуфриев
Емилиян Онуфриев

Наследството на Боби

Наследството на Боби

Следващият шеф на БФС няма да бъде избран без негласното одобрение от най-високото място

назаем

Внимателно с човека най-отпред в Левски

Внимателно с човека най-отпред в Левски

На Герена и тази година направиха инвестиция в нападение, но резултатът не е този, който очаквахаЛудогорец се приземи меко и леко

Лудогорец се приземи меко и леко

Преди 3-4 години имаше повече конкурентни достойнства, сега е просто един обикновен слаб спрямо нормалните стандарти тим


Спортни новини