Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Трансферно лято 2019

06-09-2019 10:22


134 години от Съединението на България!

134 години от Съединението на България!

С този акт през 1885 г. завършва дългият път към същинското освобождение на Родината

стани фен

На днешната дата отбелязваме 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Светлата дата 6 септември 1885 година е моментът, в който приключва дългият път към същинското Освобождение на България.

Началото е дадено от великите събития през 1876 г., когато светът научава за изстрадалия български народ в дните около Априлското въстаниe. Продължава епично по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., а края на първия му етап е с подписването на Санстефанския договор.

Берлинския договор от 13 юли 1878 година разделя България на две части - автономната провинция на Османската империя Източна Румелия с главен град Пловдив и Княжество България, което до приемане на Търновската конституция от 16 април 1879 г. е под влиянието на временно руско управление.

Яростна пропаганда, подета от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), представляваща публикации в пресата и открити демонстрации дава началото на нов етап от същинското българско освобождение. Връх на тази пропаганда е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на Бузлуджа на 17 юли, броени седмици преди великия акт на Съединението.

А то става след серия от бунтове, завършили с военен преврат на 6 септември (стар стил). През нощта срещу датата военни части, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и отстраняват главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и неговото правителство.

Българският княз Александър I подкрепя действията, които обаче не са по вкуса на Русия, категорично несъгласяваща се да стои като обикновен свидетел на случващото се.

Съединението все пак получава международно признание близо седем месеца по-късно, на 24 март 1886 г. с подписването на Топханенския акт. Според договора двете части имат едно правителство, парламент, администрация и армия. Подробност и формалност е това, че българският княз е назначаван от султана на османската империя за генерал - губернатор на Източна Румелия.

Това продължава до обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г.

Денят на Съединението на България е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.


Тагове: Съединение на България

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Трипиър пред BGfootball.com: Не, никак не бе леко срещу България

Трипиър пред BGfootball.com: Не, никак не бе леко срещу България

Английският защитник на Атлетико блести с техника, трудолюбие и амбиции

BGfootball.com
BGfootball.com

Бездействието води до празни стадиони

Бездействието води до празни стадиони

Действието обаче ще ги изчисти, и напълни дългосрочно

BGfootball.com
BGfootball.com

Каква точно е концепцията на Балъков?

Каква точно е концепцията на Балъков?

Къде е перспективата в състав, пълен с играчи над 30 години, някои от които дебютират за националния отбор?

назаем

Победата над Ботев не скри слабите места на ЦСКА

Победата над Ботев не скри слабите места на ЦСКА

Без връщане на желанието за игра и колективния дух в отбора всеки опит за развитие оттук нататък ще е обречен на неуспехЛевски взе първия поправителен

Левски взе първия поправителен

Към този момент можем на 100% да вярваме на Хубчев, че е вкарал изключително много агресия в отбора си


Спортни новини