Да станем футболни пророци – 3 важни статистики

Начало » Да станем футболни пророци – 3 важни статистики
стара футболна топка
снимка: pixabay.com

Ако футболен фен хване златната рибка и може да сбъдне три свои желания, почти сме сигурни, че едно от тях би било винаги да познава резултатите от мачовете, които следи. А другото ще е любимият му тим винаги да става шампион. Е, в истинския живот не съществуват златни рибки и джинове, но пък има достатъчно данни и публична информация, така че да се ориентираме за изхода на даден двубой, още преди да се е състоял. Да, в съвременния футбол няма нищо сигурно – никога не е имало, но определено е по-добре да седнем пред телевизора или на трибуната подготвени.

Всички знаем, че преди големи първенства се появяват животни – оракули, като например октоподи, слонове, котки и кучета, които някак винаги правят правилни прогнози, но е твърде наивно да се им доверяваме. Затова събрахме три ключови метрики, които може да използвате. Ако обичате прогнозите и често правите футболни залози, тази статия е точно за вас. Пак, това са предложения, а не сигурни решения. По-добре от нас знаете, че на зеления килим всичко може да се обърка и двубои, които изглеждат в кърпа вързани, се променят коренно в добавеното време или буквално в последната минута.

Каква е формата на отбора?

В динамичния свят на футбола успехът зависи не само от таланта на играчите, треньорската стратегия и тренировките, но и от нюансираното разбиране на различни показатели, които имат влияние на терена. Вижте националния отбор по футбол – дългата липса на победи сякаш беше онова, което спираше отбора или не му помагаше да издържи докрай, например срещу Сърбия. Да, самите играчи също казват, че толкова много им се е искало да победят, че сами се пренавиват и в крайна сметка победата остава мираж. Обратно, един отбор с дълга победна серия е по-малко вероятно да се примири с равенство или да се откаже да гони противника, ако инкасира пасив.

Формата на отбора е моментна снимка на скорошното представяне и настоящата му сила. Тя обикновено се отнася до резултатите от последните пет-шест мача, като дава представа за динамиката на отбора. Отборът, който е в серия от победи, често е с високо самочувствие, което може да се окаже решаващ фактор, особено в турнирни срещи. Поредица от слаби резултати пък може да показва скрити проблеми в съблекалнята или ръководството, които потенциално могат да предизвикат по-сериозна криза и не вдъхват толкова респект у противника. Справка – Манчестър Юнайтед от предишния сезон.

Статистика от директни мачове

H2H статистиката е един от най-основните показатели в съвременния футбол. Историческите данни за мачовете между два отбора разкриват дългосрочни тенденции. Люто съперничество или тотална доминация, чести победи на единия отбор като гост, чести равенства или достигане до продължения – това е съкровищница от данни, която винаги може да ви бъде полезна. Тя предлага поглед към минали стратегии, съпоставки на играчите и толкова важния психически аспект на играта. Ако Ювентус побеждава Аталанта в 8 от 10 случая като гост, а Реал Мадрид печели срещу Севиля също толкова често като домакин, то има голяма вероятност това да се случи отново. Също голяма е вероятността Сити и Ливърпул да си вкарат повече от един гол, щом статистиката подсказва именно това и я отнесем към моментната форма на отборите.

Контузии и наказания

Липсата на ключови играчи със сигурност променя перспективите на отбора в предстоящия мач. Контузиите и наказанията налагат промени в състава, които могат да нарушат химията в отбора и да намалят цялостното качество на играта. Проследяването на списъка с контузени и наказани играчи е от решаващо значение за резултата от мача. Как ще изглежда Ливърпул без Салах или Франция без Мбапе? Контузия на титулярния вратар или на централния защитник може да промени схемата и тактиката на отбора. Тези процеси са само част от факторите, които могат да повлияят на даден мач.

В ерата на информацията футболът е поредното нещо, което непрекъснато се измерва, следи и обобщава. Статистиките са безценни за изготвянето на обосновани прогнози, независимо дали залози или басове с приятели. Както във футбола, така и в живота, дяволът се крие в детайлите и именно те могат да превърнат страничен наблюдател във футболен пророк. За ентусиастите, анализаторите и феновете, които искат да навлязат по-дълбоко в анализите на футбола – има още много ресурси и бази данни. Задълбоченият поглед, базиран на данни, ще ви осигури по-богато разбиране на любимата игра, оттам и още по-голямо удовлетворение.