Марка уважи Димчо Пиличев: Легенда на Атлетико!

Начало » Марка уважи Димчо Пиличев: Легенда на Атлетико!
Христо Стоичков Димчо Пеличев
Христо Стоичков, Димчо Пиличев

Докато Атлетико Мадрид представи 21-годишния уругвайски централен защитник Сантяго Моуриньо, най-големият спортен ежедневник в Испания “Марка“ уважи със специална статия българският специалист Димчо Пиличев, който работи 11 години в екипа на Диего Пабло Симеоне и е част от философията му “чолизма“, донесъл подем и високи успехи на мъжкия отбор последното десетилетие. Престижното издание нарича харизматичния Пиличев: “Легенда на Атлетико окача ботонките“, представяме ви статията на Исак Суарес:

“Макар вече да не рита с класата от младостта си, добре позната в България (дъгообразно-извити здрави крака издават, че се крие бивш футболист), в редиците на Атлетико Мадрид от идния сезон ще има едно болезнено-осезаемо отсъствие – това на Димчо Любомиров Пиличев. Изпълнил 65 пролети митичния Димо окача футболните ботонки идния 1 август, пенсионира се.

11 години той е част от най-великия етап от историята на клуба, обичаният от всички главен домакин на мъжкия отбор ще даде последна служба на ллагера в базата в Сан Рафаел де лос Анхелес, там където започна работата си за тима през 2012 година. Вече няма да пътува за лагерите за предсезонна подготовка и контроли.

Винаги с широка успивка на лице, отговорен на играчите да не им липсва нищо и упражненията на техническия щаб на Симеоне да се изпълнят без проблеми, Димо живее последни дни с Атлетико, преди да остави огромна празнота и се превърне в клубна легенда!

Заслужената изкована с ежедневен труд оценка, Димо олицетворява както малко хора куража и сърцатостта на Атлети. Неслучайно – след футболната си кариера придобива треньорска диплома от Българската Национална Спортна Академия (преди 40 години), упражнява тази професия в Родината, после смело тръгва да търси по-добро бъдеще в Испания макар без документи и нито една дума испански.

“Сигурно съм единствения домакин в историята с треньорска диплома“, шегува се българинът.

Атлетико Пиличев Гризман
Снимка: Атлетико Мадрид

Спасителният му остров става клуб Пуерта Бонита (тогава в Трета дивизия) – там ще се раздаде като домакин, за да могат момчетата от 24 отбора !!! – всички възрасти и мъжкия, да получават нужните материали и екипи, с енергия и капацитет, които няма как да не привлекат вниманието на мадридския гранд Атлетико! Първо е привлечен за школата на “рохибланкос“ Академия, за да го катапултират в представителния отбор на “дюшекчиите“ след сбогуването на друг митичен домакин – Сири, и едва няколко месеца след пристигането на Диего Пабло Симеоене и спечелването на първия му трофей с Атлетико – Лига Европа. За следващите 7 трофея на Чолизма (включително титла на Испания и Лига Европа), приносът на Димо, макар да не е във фокуса на прожекторите, е фундаментален.“

Атлетико Мадрид му подари специален плакат с автографи, ще има и още изненади на изпроводяк, прогнозират запознати с клубните порядки.

През 2004 Пиличев участва в испанската комедия “Най-дългата дузпа на света“ като футболен треньор и куриозно е с екип на националните цветове на България, пази скъп спомен за снимките в артистичната си дебют. Планира да попътува и отдели повече време за съпругата и двете дъщери, а преди месец стана щастлив дядо на момиченце!