Юнес Бенжелюн: Учете се от Франция

2010-12-14 12:10:00

Гара Дембеле е по-добър от Джибрил Сисе, който играе в Панатинайкос, уверен е железният бранител на Локо Пд

 

Защитникът на Локомотив Пд Юнес Бенжелюн е eдин от качествените чужденци в А група. Дойде през януари и участва в кампанията по спасяване на мястото в елита. Есента беше твърд титуляр в селекцията на Неделчо Матушев. Вчера се разбра, че Бенжелун е една от трансферните цели на Левски.

Той е син на мадам Сокена Ба, французойката с лиценз за футболен агент, която доведе Гара Дембеле в България. Намерихме го по телефона в Париж. За "7 дни спорт" Юнес разясни как стоят нещата с Левски, разказа и за изминалата година на Лаута.

– Здравейте, Юнес. Ако се вярва на слуховете, в началото на следващата година отивате в Левски. Вярно ли е?
– Вижте, нормално е да има спекулации. Аз също научих какво пише в спортния печат в София. Ще ви отговоря така – в момента съм във ваканция и си почивам. Когато се прибера в България в началото на следващата година, ще стане ясно всичко. Засега това са спекулации.

– Добре, да се върнем към реалностите. Какво мислите за 12-те месеца, прекарани в Локомотив (Пд)?
– Когато пристигнах, задачата на отбора беше да остане в А група. Първо взеха мен, след това дойде и Гара Дембеле. За мен най-важното е, че бяхме приети много сърдечно от всички. Президентът Коко Динев е много точен човек, публиката – направо вълшебна. Когато дойдох, трябваше да играем с Кирил Котев централна двойка защитници. С Кирил направихме всичко възможно да се сработим бързо и беше удоволствие да играем един до друг. Всички в Локомотив си бяхме казали, че ще спасим мястото на отбора в "А" група, и никой не се съмняваше в това. След това през лятото дойдоха още нови попълнения, станахме общо петима французи – аз, брат ми Самир, Жереми Родригес, Базил де Карвальо и вратарят Флориан Лучини. Сега виждате, че вървим силно.

– Не само това, победихте Левски в София. Това я се случи веднъж годишно, я не. Кажете как спечелихте този мач?
– Победата я заслужихме напълно. В този двубой за пръв път и петимата французи бяхме заедно на терена. Преди това все имаше някой контузен или наказан. Разбира се, и всички останали от отбора бяха на ниво. След това победихме и Черноморец, при положение че не бяха губили мач дотогава.

– Петима французи никога не са играли в един отбор в България. Четох наскоро едно заглавие в пресата в Париж: "България – новото Ел Дорадо за френските футболисти". Така ли е наистина?
– Така е, има французи в Локомотив (Пд), в Левски, в Литекс, това са все силни отбори в А група. Радвам се, че успяваме да свършим работа. Дембеле е голмайстор в Левски, Нифлор и Барт са титуляри в Литекс, ние петимата също се справяме в Локомотив (Пд).

– Преди 20 години тук нямаше пукнат французин, но за сметка на това имаше българи в първа лига на Франция. А сега е обратното…
– Вижте, ние идваме от страна, която е инвестирала страшно много пари в школите и центровете за подготовка. Научен си да играеш футбол, да се адаптираш в най-различни ситуации. Ето затова например Базил де Карвальо се включи много по-късно в подготовката на Локомотив, но още в първия мач с Черно море вкара два гола. Но за да бъде произведен играч като Де Карвальо, преди това е имало развита 30-годишна програма за работа с децата и юношите. Построени са били игрища, школи, база. Наети са треньори да те научат на футбол. Моят съвет към хората от българския футбол е – вижте как е направено това във Франция и опитайте да го направите и тук.

– Ние това го дъвчем от 20 години, ама файда никаква. Вас например как са ви учили в школата на Пари Сен Жермен?
– Най-често там те взимат, когато си на 13 години. И почваш – в понеделник една тренировка, във вторник – две, още две в сряда, две в четвъртък и една в петък. През уикенда имаш мач. Покрай това трябва да ходиш и на училище! Системата обаче е изградена и работи отлично.

– Добре, а какво мислите за другата група чужденци, която влезе в А група – тази от Холандия?
– Същата история като с нас, никаква разлика. Холандците са хора, които хвърлят много пари в школите си, всички знаем как се работи в Аякс, Фейенорд или ПСВ Айндховен.

– Над всички обаче е Гара Дембеле, машина за голове. Защо според вас той успя така добре в Левски?
– Гара го познавам от доста години, той е страхотен футболист. Преди да дойде в България, беше във втора гръцка дивизия, като там го слагаха да играе отдясно. Тук му беше намерено най-подходящото място. А той има качества, както всички се убедихте.

– Да де, ама 26 гола никой не очакваше да вкара. Чак и аз взех да споря с майка ви мадам Ба, която на първата тренировка на Левски през лятото каза, че Дембеле ще вкара над 20 гола.
– Ами, излязла е права, както винаги. Вижте, има и нещо друго. В Левски има много добри подавачи – и Тасевски, и Жоазиньо, и Младенов. Когато играеш на върха на атаката и има кой да ти подаде топката, си способен да вкарваш повече. Ако питате мен, Дембеле дори е по-добър играч от Джибрил Сисе, който в момента е в Панатинайкос.

– Кажете как се чувства един французин в България. Бързо ли свикнахте в Пловдив?
– Да, макар че ако бях сам, щеше да ми е по-трудно. Но през пролетта бяхме заедно с Дембеле, сега сме петима. Флориан Лучини, нашият вратар, е бил и преди това в България, пазил е във Вихрен. Когато сте повече сънародници на едно място, това помага. Но и останалите в отбора ни приеха много добре, както казах. Много е важно да има кой да ти помогне. Ето например, Карвальо дойде по-късно, не е запознат с футбола в България. Преди мача с Черно море му казах: Човече, тези ги познавам, опасни са. Ще бъде голяма битка! И той им вкара два гола, тръгна му играта. Същият разговор го водим с него преди всеки мач. Много ме хвана яд, когато го изгониха на мача в Перник. Беше провокиран!

– Твърди се, че французите водите твърде разгулен живот в България. Гарата даже го пипнаха да кара къркан.
– Е, всеки може да сбърка. Аз във вашия вестник даже съм чел за себе си, че ходя по заведения. Да, обичам да излизаме. Но алкохол – никога! Освен това питайте в Локомотив (Пд) кога идваме на тренировка. 45 минути преди останалите сме на стадиона.

– Докъде очаквате, че ще стигнат силите на Локо (Пд) в първенството?
– Пети сме с ЦСКА, на две точки от подиума. Всички в клуба мечтаем да играем в Лига Европа и се надявам, че това ще се случи. А и току-що разбрах, че жребият за купата ни е пратил срещу Пирин.

– Христо Бонев каза, че Господ е предопределил Локомотив (Пд) да вземе купата.
– Сигурен съм, че е казал: "Ако е рекъл Господ…" (б.р. – изрича го на български език) Аз съм мюсюлманин, затова ще кажа: "Инчаллах."

Вашият коментар