Бербатов: Три изумителни истории, които може никога да не сте чували!

Начало » Бербатов: Три изумителни истории, които може никога да не сте чували!

Футболен мачФейсбук страницата „Р-Еволюцията е тук“, ползвана от щаба на Димитър Бербатов за кандидатурата му за президент на БФС, публикува пост, с който показа, че 7-кратният Футболист №1 на България е загрижен за аматьорския футбол у нас и ако оглави родната футболна централа, ще работи за прогреса му.

Три изумителни истории, които може никога да не сте чували!

Три истории на трима футболисти, които ще ви покажат защо аматьорският футбол е изключително важен!

1. Какао – Клаудемир Херонимо Барето, роден на 27 март 1981 г., известен като Какао. Роден е в Бразилия, но никога не е играл за националния отбор на южноамериканците, представлява Германия на международно ниво.

Какао започва да тренира футбол на 7-годишна възраст в своята родина Бразилия в отбора на Униао Моджи. Навършвайки 13 г., Какао преминава в Палмейрас, но, за съжаление, на 17 пак се завръща в родния си клуб Униао Моджи. Годината е 1997-а, когато Какао е забелязан от футболен клуб Национал от Сау Паулу. След 2-годишен период, в който Какао не записва и минута за Национал, той решава да сложи край на своята кариера. Ненавършил 20 години заминава за Германия, където започва работа като барман в заведение в Мюнхен.
Собственикът на заведението е турски емигрант, който е президент на отбора Тюркуджу Мюнхен, играещ в 5-а лига на немския футбол – Landesliga Bayern-Sud. Когато собственикът на заведението разбира, че Какао е играл в Бразилия за Палмейрас, той веднага го кани да се включи в отбора на Тюркуджу. Какао започва да играе всеки мач на върха на атаката, мачовете са през уикенда и не пречат на работата в заведението…

След 1 година в Тюркуджу, Какао е забелязан от треньор, работещ в школата на Нюрнберг, който кани бразилеца на проби във втория отбор на Нюрнберг.

Бразилецът подписва и започва да „изстрелва“ своята кариера в небесата.

Изиграва 18 мача за Нюрнберг 2 и отбелязва 9 гола, след което се присъединява към първия отбор на Нюрберг, където за 2 години изиграва 44 мача и отбелязва 8 гола.

През 2003 г. Какао подписва с Щутгарт, където изиграва 263 мача и отбелязва 80 гола. В Щутгарт Какао се доказва като добър футболист и е поканен в несмкия национален отбор (тъй като вече е взел немски паспорт). За Германия Какао изиграва 23 мача и отбелязва 6 попадения.

2. Дадо Пршо – Роден е на 5 ноември 1974 г. в град Задар. Футболната си кариера Миладин (както е пълното име на Дадо) започва в родния си град Задар. На 12 години преминава в редиците на Хайдук Сплит. В Хайдук Дадо тренира и играе до 1992 година, но тъй като не успява да се наложи в състава, той преминава в отбора на аматьорите от Пазинка. През същата 1993 година родителите му бягат във Франция заради нестабилната политическа обстановка в разпадащата се Югославия.

Дадо не желае да прекъсне своята връзка с футбола и се присъединява към отбора от 5-а дивизия Руан. Година след като семейството на Дадо се установява във Франция, футболистът започва работа като механик в автосервиз, за да помага на своето семейство. През 1995 г. Дадо сменя своя клуб и преминава в друг отбор от 5-а дивизия – Сан Рафаел.

В Сан Рафаел хърватинът продължава да работи като механик, но започва и да вкарва много голове за аматьорския отбор, с което успява да привлече вниманието не на кого да е, а на самия Жан Тигана, който по това време работи за Монако! Не се налага Тигана да убеждава своите шефове в Монако да привлекат Дадо, защото той реално може да се присъедини към Монако без пари!

Дадо играе в Монако 8 години, като за 101 мача отбелязва 28 гола. Естествено и логично е извикан в националния отбор, като медиите в неговата родина го наричат новия Шукер. През 1999 г. хърватинът преминава в Аячо, където изиграва 53 мача и вкарва 21 гола. През 2004 година Дадо е привлечен в Глазгоу Рейнджърс, играе там до края на кариерата си през 2007 година, като отбелязва 31 гола за Рейнджърс.

3. Джейми Варди – роден на 11 януари 1987 година в Шефилд, Англия. Варди започва кариерата си в школата на Шефилд Уензди, но е обявен за безперспективен и на 16 години е освободен. Джейми започва да играе футбол в тима на Стокбридж парк от Първа дивизия на Северната Висша лига, която е 8-о ниво на английския футбол. Дебютира в мъжкия тим на отбора през 2007 г. По това време Варди заработва едва 30 паунда на седмица.

След силни изяви към голмайстора има интерес от тимове от професионалните дивизии. Варди изкарва проби в Крю Алекзандра и Родъръм, но пробите са без успех.

През 2010 г. нападателят подписва с Халифакс Таун от Северната висша лига – 7-а дивизия на Англия. През сезона Варди вкарва 24 попадения в 33 мача и е избран за играч на сезона в дивизията.

През лятото на 2011 г. нападателят е привлечен от Флитууд Таун, играещ в Конференциите (пак аматьори, но от 5-а дивизия, една идея по-добри). Благодарение на добрата си форма Варди печели наградата за играч на месец ноември в Конференцията.
И в началото на 2012 г. Блекпул предлагат 750 000 паунда за правата на играча. От Флитууд обаче отказват, заявявайки, че цената на Варди е милион.

Джейми продължава да ниже гол след гол, като в първите четири мача от календарната година вкарва 6 гола. В края на сезона Флитууд печели Конференцията и за първи път в историята си се класира в Лига 2. С 31 гола през сезона Варди става и голмайстор в петото ниво на английския футбол.

През май 2012 г. Варди преминава в Лестър Сити по това време клуб от Чемпиъншип за исканите от Флитууд Таун 1 милион паунда – рекордна сума за играч извън първенствата на Футболната лига.

Дебютният сезон на Джейми в Лестър е изключително труден. Нападателят не може да се адаптира към новия си тим и за 26 мача вкарва само 4 гола. Острите критики на привържениците заставят Варди да се замисли за отказване от футбола. Мениджърът на тима убеждава играча да продължи. През следващия сезон Джейми е преобразен – става водещ голмайстор на отбора с 16 гола и е в основата на спечелването на Чемпиъншип и промоцията във Висшата лига.

На 19 август 2014 г. нападателят преподписва до 2018 г. Прави дебюта си в английския елит, влизайки като резерва срещу Арсенал.

Първия си гол в Премиършип вкарва на Манчестър Юнайтед за победата с 5:3. Варди участва и атаките за останалите 4 гола и става играч на мача.

През сезон 2014/2015 във Висшата лига Джейми подобрява рекорда на Рууд Ван Нистелрой за най-много поредни мачове с отбелязан гол в Премиършип – 11. Става и едва петият играч в историята, който печели наградата за футболист на месеца два поредни пъти.

През сезон 2019/20 Варди вкарва 23 попадения, с което става най-възрастният голмайстор в историята на Висшата лига (по това време на 33 години).

Джейми и до днес играе за Лестър…

Щом сте прочели текста дотук, сте разбрали защо е важен аматьорският футбол!

Ние, екипът на Димитър Бербатов, ще работим с изключителна отговорност и професионализъм, за да развиваме аматьорския футбол и той да започне да захранва българските професионални клубове с футболисти, на които не е даден шанс или просто са имали нужда от малко време, за да развият своя талант!“