Лудогорец отброи до 12, но се връща в първи клас

Начало » Лудогорец отброи до 12, но се връща в първи клас

Ивайло ПетевЯнаки Димитров/Тема Спорт
В сряда възелът за титлата се развърза, а на Тича във Варна Лудогорец отброи до 12. Досущ като абитуриентите. Причината – спечелената 12-а поредна титла. Така разградчани се радват на най-дългата актуална подобна поредица в Европа, даже Байерн Мюнхен с 11 вече им диша прахта.

За тима на Ивайло Петев се задават езин вид „кандидатстудентски изпити“. Такива винаги се явяват квалификациите за Шампионската лига. За ръководството на клуба те са истинското мерило колко силен е отборът. Но вместо на прага на висше учебно заведение, орлите може да се озоват в първи клас.

Докато интернационалният отбор на Лудогорец се радваше на Тича, а и ще продължи да го прави още няколко дни, то спортно-техническият щаб много бързо е изтрезнял. Пред медиите капитанът Кирил Десподов заяви: „Не знам дали ще играя в Шампионска лига. Ще видим. Може пък това да ми е последния мач за Лудогорец, нищо не се знае. Няма да говоря дали имам или нямам оферти. Просто казвам, че съм си заявил моето желание пред директорите в клуба, те знаят какво е то. Нормално е да искам да изляза в Европа. С оглед статистиката, която направих този сезон, той е най-добрият ми, откакто играя футбол. Заслужавам да отида отново в чужбина и се надявам да уважат това, което искам“.

Със сигурност тези думи нито Ивайло Петев, нито Козмин Моци и Георги Караманджуков са искали да бъдат изречени публично. Нещо повече – треньорът призна, че Лудогорец остава и без Игор Тиаго. А за продажба настоява и друг основен играч – Бърнард Текпетей (б.а. – обяви го още зимата). На него и по играта му личи, че духом е на друго място. Но това са проблеми от миналото, макар и от най-близкото минало.

Гледаме към най-близкото бъдеще. Новият сезон е вече на хоризонта – следващият шампионат стартира на 15 юли. А преди това вече ще се е изиграл първия двубой от първия квалификационен кръг на Шампионската лига (б.а. – 11/12 юли). Да се разделиш с трима толкова важни играчи, дори и за рекордни сделки, е екстремен подход. А ако Текпетей и Десподов бъдат задържани за квалификациите в ШЛ, също едва ли ще е Окей, защото не е ясно как това ще се отрази на мотивацията им.

Тоест, разградчани вече са поставени в трудно положение. И излизането от него ще е почти невъзможно. Поне това показа практиката с важни футболисти, напуснали в последно време отбора. Типичен пример за това е продаденият в бразилския Баия плеймейкър Каули. Той дълго време настояваше за трансфер и в крайна сметка бе пуснат, когато се намери клуб, който да плати откупната клауза в договора му. Липсата на офанзивния халф обаче се усещаше жестоко, като това е една от причините титлата да виси до последния съдийски сигнал на финалния кръг.

Той така и не бе заменен в два трансферни прозореца, въпреки привличането на Нонато, Нареси и Тодор Неделев. Всъщност, Лудогорец не успя да покрие успешно липсата и на друг напуснал – Сисиньо, и бра сериозни ядове по фланговете на отбраната. А какво остава при напускане на две крила, които умеят да бележат и подават. И на таран, мъкнещ през пролетта отбора на гърба си с голове и асистенции. Това са бързи и остри играчи, които винаги са готови на нестандартен ход. Да, орлите имат запас от крила – Рик, Видал, Раи, Делев. Но те са по-скоро периферни фигури, а другите са лидери.

Всъщност, на Тича се видя и хубаво нещо, защото ходът на Петев с пускането на трима вътрешни халфове – Пьотровски, Шоу и Гонсалвеш, като първият направи много силен мач. И върху такава постройка може да се поработи. Но сега по-важно е друго случващото се с друго трио. До момента лятото сякаш отказва да дойде. Но по всичко личи, че в Лудогорец то ще е горещо. И ще проличи съвсем скоро.