Реал обърна Ливърпул с рекорд на Анфийлд

Начало » Реал обърна Ливърпул с рекорд на Анфийлд
Винисиус Реал Осасуна
Снимка: Даниел Касас

Реал Мадрид обърна с 5:2 Ливърпул насред “Анфийлд“ в първия осминафинал за Шампионската лига в повторение на финалите им от 2018 и 2022 г. Наполи наби с 2:0 като гост носителя на Лига Европа Айнтрахт Франкфурт. Реваншите са на 15 март.

Бившият футболист на “мърсисайдци“ Кени Дълглиш постави букет с бели цветя в почит на починалия днес Амансио Амаро. “Белите“ ритаха с черни ленти на ръцете, клубният бос Флорентино Перес остана в Мадрид при семейството, организира поклонение пред легендата и почетен президент във ВИП-зала на стадиона в ремонт “Сантяго Бернабеу“. Емилио Бутрагеньо се върна от Ливърпул в испанската столица да уважи бившия си треньор, който му отвори врати за мъжкия тим през 80-те години на 20-ти век.

Тони Крос пък пристигна късно следобед да помага на тима, ако се наложи. Домакините  дръпнаха за четвърт час с атаки на високи обороти. Прецизно изведен от Мохамед Салах, Даруин Нуньес откри на старта хитро с пета назад към вратата на Куртоа. Мо не прости безумно объркване и самоспъване на Тибо Куртоа като дебнещ на метър открадна кълбото и му опъна мрежата. Карбахал хладнокръвно извади почти от голлинията сигурен на Хендерсън.

Начо Фернандес смени контузил се Алаба, започна да дирижира защитата и я подобри.

Във вихрен ритъм Винисиус Джуниор пое нещата в ръце след пет минути намали с пробив отляво и майсторски неспасяем диагонал. Съотборникът от Бразилския национал Алисон му извади с ръка повторение на шута, но в 35-тата 22-годишният нападател го пресира и принуди нелепо да сгреши, така от рекошет разписа “дубъл“.

Точно преди антракта Валверде изведе по левия фланг Вини, който бързо центрира за  Родриго, но Робъртсън извади с шпагат сигурното попадение. Едер Милитао наказа защитата и сънародника Бекер с гол с глава от съблекалнята след далечно центриране отляво от Модрич. “Червените“ поискаха дузпа за игра с ръка на Карбахал, но съдиите не поддадоха – топката закачи залепен за тялото крайник.

Бензема разписа следващите два за десетина минути, като петият бе шедьовър с рейд през центъра и удар след двойно с Вини. Реал постигна и рекорд с отбелязани попадения на “Анфийлд“ в мач на европейска сцена, а Вини най-младият забивач.

Юрген Клоп бе включил 18-годишен испански младежки национал Стефан Байчетич (баща сърбин и майка испанка), който опита да вкара с тупалка от извън наказателното. Салах бе пощаден за симулация на дузпа.

Родриго нарани дясно коляно, Сабайос го смени в края, а Валверде отиде на мястото му вдясно. Крос и Асенсио също поритаха. Тимът на Анчелоти се връща с повишено самочувствие за предстоящите битки с Атлетико Мадрид (събота 19,30 ч) и Барселона (2 март).