Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Геният се оттегли!
Лига Европа 2019/2020

28-05-2012 08:32


Спонсорът на Нефтохимик си тръгва

Спонсорът на Нефтохимик си тръгва
Спонсорът Николай Филипов (в средата) и президентът Валентин Каравълчев (вдясно) си тръгват от Нефтохимик, Снимка: burgasinfo

Николай Филипов спира парите за мъжкия тим заради футболния съюз, но ще продължи да помага на школата до края на годината


Николай Филипов спира парите за мъжкия тим заради футболния съюз, но ще продължи да помага на школата до края на годината


Спонсорът на Нефтохимик Николай Филипов се оттегля от Нефтохимик след година и половина, в която издържаше отбора. Това стана ясно, след извънредна среща на Управителния съвет, провела се днес. Заедно с Филипов си тръгва и президентът и негов съдружник Валентин Каравълчев. Бизнесменът застана начело на шейховете в началото в началото на 2011 г. и успя веднага да вкара тима в „Б“ група. През току-що приключилия сезон зелените завършиха на трето място. Защо спира инвестициите си във футбола и какво го  накарало да стигне до този ход, Николай Филипов говори в интервю пред е-burgas.

 

- Г-н Филипов, какви са мотивите ви за оттеглянето от клуба ?

- Спирам всякакви инвестиции в българския футбол поради ред причини. Последната бе намалянето на отборите в "А" група от 16 на 12 отбора. За мен това решение не бе правилно. От него не виждам никакви добри перспективи. Така ние не можем да си постигнем целите, а не смятам, че таванът ни трябва да е трето място в "Б" група.

 

- Категорично ли е това ваше решение?

-Да, категорично е. Оттеглям се от мъжкия отбор. Ще продължа да помагам на детско-юношеската школа. Поел съм ангажимент поне до края на годината да покривам всички разходи. Но за мъжкия отбор спирам издръжката. Ходът е внимателно премислен. Не е емоционално решение. Има много фактори – базата, стадиона. УЕФА и БФС поставят все нови и нови изисквания, а ние няма как да ги покрием. Превърнахме се в заложници на различни интереси. Миналата година ни поискаха 500 хил.лв наем за „Лазур”! Догодина, ако влезем в "А" група – кой знае каква сума ще ни поискат.

 

- Искали са Ви 500 хил.лв за Лазур!?

- Поискаха ни тази сума за цял сезон. Според Вас малка ли е тя? Няма друг отбор, които да плаща подобен наем. Ясно ви, е че това ни оставяше без стадион и обричаше да играем в "Б" група. А ние сме спонсори на Нефтохимик, не на Черноморец, който си има друго ръководство. Не това беше начинът да намерят средства за издръжка на клуба.

 

- Има ли интерес към акциите на клуба?

- Това, което със сигурност мога да кажа е, че Нефтохимик няма никакви задължения. Всичко е изчистено до 31 май. Готови сме да подарим акциите на всеки, които ангажимент за издръжката. Важно е клубът да продължи да съществува.

 

 

- Все пак – има ли на кой да джиросате акциите?

- Не сме говорили. Все пак новината е от днес. Седнахме и преценихме всички плюсове и минуси. Няма смисъл да издържаме отбор, който на второ-трето място в "Б" група. Поне аз почна ли да правя нещо, го правя с перспектива. А мястото, което подхожда на Нефтохимик е "А" група, но това при сегашната ситуация не може да се случи. Честно казано не съм сигурен, че ще ни и допуснат да играем в "А" група.

 

- Кой да ви допусне – футболният съюз ли?

- Видяхте тази година какво стана. Бутаха се едни отбори за сметка на други – защо тогава да си даваме парите!?

 

- Звучите много разочарован от българския футбол?

- Разочарован съм, разбира се. Какво да ме радва? Само искам да кажа, че решението за оттеглянето е взето днес. Преди това въобще не сме говорили на тази тема. Но стана време да помислим какво ще правим. Общо взето имаше два варианта. Първият – продължаваме да хвърляме пари, без всякаква цел, което е абсолютно неразумно, а аз не съм чак толкова безразсъден. А другото, което е по-логичното е да се откажем. Ако има някакви надежди за бургаския и българския футбол пак сме готови, но засега не виждам нищо подобно.

 

- Ако не е тайна колко пари сте инвестирали в клуба ?

- Над 1 млн. лв. Това е за последния сезон в "Б" група и единия полусезон във "В" група.

 

- Какво се случи с проекта за стадион?

- Идеята все още е актуална, но това не са неща, които могат да станат толкова бързо. Технологически се изисква доста време. Процедурите са много дълги. Не виждам, а и не смятам, че ние в този период трябва да играем в „Б” група.

 

- Все пак имате ли виждане на кой да предложите клуба?

- Далеч съм от мисълта, че ние сме единствените в Бургас, които може да издържат този отбор. Ще седнем, да помислим и ще видим какво да правим.

 

 

- Какво бихте казали на феновете и футболистите на клуба.

- Феновете трябва да продължават да подкрепят отбора така както го правеха досега. А на футболистите ще го кажа лично във вторник. Аз лично си мисля, че нещата не са чак толкова черни, въпреки че изглеждат така. Има някакви варианти, но не искам да ги казвам все още. В рамките на една седмица всичко ще стане ясно.

-----

Следвайте ни в Туитър!


Тагове: Нефтохимик, Николай Филипов

Коментари

Още Новини


Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
BGfootball.com
BGfootball.com

Българският Йевтич

Българският Йевтич

И както оригинала, все още далеч от прозвището Маестро

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (трета част)

Къде са останалите големи?

Анализ на седмицата
Анализ на седмицата

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Висшата лига след 1/3 от сезона (втора част)

Битката за топ 4 също е интересна

назаем

Титлата вече пътува към Анфилд

Титлата вече пътува към Анфилд

Краят на 30-годишната суша без титла изглежда е близоЦСКА трябва да завърши започнатото

ЦСКА трябва да завърши започнатото

Последният голям мач за годината ще даде отговори на важни въпроси


Спортни новини