Арда  Берое  Ботев Враца  Ботев Пловдив  Витоша  Дунав  Етър  Левски  Локомотив Пловдив  Лудогорец  Славия  Черно море  Царско село  ЦСКА  България 
Първа лига - редовен сезон
Трансферна зима 2020
Лига Европа 2019/2020

07-10-2018 13:02


Мондиал в една страна – почти невъзможно

Мондиал в една страна – почти невъзможно

Вече цели континенти ще домакинстват световните първенства по футбол заради разпределяне на финансовата тежест

стани фен

Само една държава, домакин на световно първенство по футбол – това най-вероятно ще остане в историята. Все по-трудно става една страна да приеме голям спортен форум от ранга на Мондиал или Олимпиада, тъй като изискванията към спортната инфраструктура се повишават постоянно. А и финансовите и политическите съображения играят все по-голяма роля при избора на домакини.

Бюджетът на последното световно първенство по футбол в Русия погълна $12 млрд., а от 2026 г. отборите на финалите ще се увеличат от 32 на 48, което ще покачи и цената на домакинството. Футболните власти и кандидатстващите държави търсят начини за споделяне на обезкуражаващите финансови разходи и засилване на политическите отношения. Отговорът е един – съвместен прием и разпределяне на тежестта, когато става въпрос за изграждане на нови стадиони и поддържаща инфраструктура, като пътища, железопътни линии и летища, както и гарантиране на сигурността.

"Има съществени ползи от споделянето на домакинството на важни събития, казва Саймън Чадуик, професор по спортен мениджмънт в Salford Business School. - Това е полезен начин за изграждане на взаимоотношения с редица партньори, а е добре и от гледна точка на ефективността на разходите. Има огромни финансови проблеми, свързани с разходите, когато става дума за световни първенства, европейски първенства и Олимпийски игри. Този модел на „споделено събитие” може би е начинът, по който икономически да бъде по-лесно."

Три в едно
Вече е ясно, че Мондиалът след осем години ще бъде организиран на цял един континент – в Северна Америка на териториите на САЩ, Канада и Мексико. Аржентина, Уругвай и Парагвай планират да поискат Мондиал 2030.

"Не можем да кажем какви ще бъдат крайните разходи за всяка от нашите държави, но ефектът не може да бъде измерен само в изграждането на инфраструктура, коментира секретарят на уругвайския спорт Фернандо Касерес. - Има и важен нематериален измерител, като колко много една държава печели при съвместна работа, интеграцията, идентичността и изграждането на гражданска общност, когато се организира събитие от такъв мащаб."

Северноамериканските държави спечелиха домакинството за 2026 г. с твърдението, че турнирът ще генерира обща печалба от $14 млрд., от които $11 млрд. за ФИФА. Това ще бъде първото световно първенство, което ще се проведе на територията на три страни. Япония и Южна Корея дебютираха успешно на световната сцена като общ домакин през 2002 г. В Европа пък този пример отдавна се възприе от УЕФА и схемата е затвърдена с цели три общи домакинства, след като Белгия и Холандия още през 2000 г. приеха континенталното първенство по футбол, а след това Австрия и Швейцария (2008 г.) и Полша и Украйна (2012 г.) затвърдиха модела на тандем.


Обсъжда се още през 2022 година на Световното да участват 48 отбора, което ще е предизвикателство пред Катар, защото става дума за 80 мача за 34 дни. Очаква се ФИФА да се произнесе за броя на тимовете догодина, но за да се погрижи за схема от 48 участници, Катар ще се наложи да сподели задълженията си с някои от съседните си страни в Персийския залив, сигурни са анализаторите.

"Смятам, че идеята да има 48 отбора, в Катар няма да се случи, смята Дейвид Дейвис, бивш изпълнителен директор на Английската футболна асоциация, както и футболен съветник, чийто опит често се ползва от футболни асоциации и конфедерации в световен мащаб. - Съгласен съм обаче, че съвместното домакинство е вече установена концепция. Основното е, че повече страни могат да участват и да се възползват от провеждането на големи събития."

Въпрос на успех
Президентът на футболната централа на САЩ Карлос Кодейро е сигурен, че Мондиалът през 2026 г. ще бъде най-успешният от всички проведени досега. А от ФИФА вярват, че организацията ще бъде свързана с далеч по-малко главоболия, отколкото когато само една държава организира шампионата. Това лесно може да се прогнозира, защото всички стадиони са вече изградени и са модерни съоръжения. Но от друта страна, мачове на цял един континент ще е затруднение за логистиката на футболисти и фенове.

16 града ще приемат мачове от Мондиала, като 10 от тях са в САЩ. Мексико и Канада ще участват с три стадиона и ще бъдат домакини на по 10 срещи. 60 мача ще бъдат на територията на САЩ. Всички стадиони са изградени и са с капацитет над 68 000 седящи места. Финалът ще бъде в Ню Йорк – на стадиона MetLife с 84 953 места, който е дом на отборите от NFL Ню Йорк Джайънтс и Ню Йорк Джетс.

Но пък нито една Световна купа не се е разигравала на толкова огромни разстояния. Между най-северната точка на Мондиала – Едмънтън в Канада, и южната – Мексико Сити, има близо 4000 км. Русия показа това лято как се получава с големите разстояния, тъй като имаше дистанция между градове от около 2500 км (между Калининград и Екатеринбург). Световните първенства няма да изчезнат с повишаване на финансовата тежест за провеждането им, просто ще се адаптират и променят, както всичко около нас.


Има ли ръст в туризма?
Доста икономисти смятат, че ефектът върху местния туризъм вследствие на домакинство на голямо първенство е относително малък и силно преувеличен. Повечето приемащи държави вече имат голяма туристическа индустрия, а Световната купа заменя нормалните пътешественици с футболни туристи. Съществуват сравнително малко доказателства, че има дългосрочни ползи от хода на мегасъбития като Световната купа.

Джон Вруман, професор по спортна икономика във Vanderbilt University, твърди, че въздействието в най-добрия случай е нулева сума поради отрицателните разходи за задръствания и изтласкването на други икономически дейности.

"Световната купа засилва туризма, но тласъкът не е много голям, коментира и Виктор Матисън, професор по икономика в Holy Cross University. - Дори при много оптимистични оценки на разходите на посетителите може да се говори за $1 млрд. допълнителни приходи от туризъм, които дори не се приближават до покриването на разходите за домакинство. Инвестициите в инфраструктурата могат да се изплатят дългосрочно, дори да не приемате турнир, който ще трупа загуби заради вложенията в стадиони. Всяко икономическо проучване показва, че стадионите са ужасна инвестиция."

 

Турнир с 48 отбора
48-те отбора на Мондиал 2026 ще бъдат разделени на 16 групи от по три участника. Първите два тима от всяка от тях отива на елиминационна фаза с 32 отбора, след която отпадат 16 селекции. Следват четвъртфинална фаза, полуфинали и финал.

Финалистите ще са изиграли шест мача, както е и досега, когато участниците на световното футболно първенство са 32. С добавянето на 16 отбора в схемата се добавят и 16 мача, което не натоварва участниците, а само удължава времетраенето на Мондиала. 


Тагове: Мондиал, домакинство

Коментари

Още Новини


Livescore
Първа лига
последен мач
Първа лига
следващ мач
Златка Замова
Златка Замова

Обзори 2019: Реал – презареждане

Обзори 2019: Реал – презареждане

Мадридчани изстрадаха тежка година на обновление във всички аспекти

МисляФУТБОЛ
МисляФУТБОЛ

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Колко приложими са статистиките, когато залагаме?

Основните статистически данни, с които всички трябва да се запознаят преди да заложат, са без съмнение настоящата форма и статистиката за резултатите в преките срещи

назаем

Гаскойн: Профуках 20 млн. паунда

Гаскойн: Профуках 20 млн. паунда

Ако можех да върна живота назад, щях да направя същото признава бившият футболистДа те уволнят, когато си на върха

Да те уволнят, когато си на върха

Историята показва, че повечето подобни рокади водят до провал


Спортни новини